07/03/2013

Μεγάλες ανάγκες σε πετρέλαιο για την κινεζική οικονομία

Για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν 40 χρόνια που οι ΗΠΑ ήταν σταθερά η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε εισαγωγές πετρελαίου, τη θέση αυτή κατέχει από τον Δεκέμβριο η ενεργοβόρα Κίνα. Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης για θέματα Ενέργειας (ΕΙΑ), τον Δεκέμβριο οι εισαγωγές του ασιατικού οικονομικού γίγαντα σε μαύρο χρυσό έφθασαν τα 6,12 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ στις ΗΠΑ υποχώρησαν στα 5,98 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Φεβρουάριο του 1992. Η εξέλιξη οφείλεται έως ένα βαθμό στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ αλλά ενδεχομένως και σε ελιγμούς των αμερικανικών πετρελαϊκών, με στόχο τη μείωση της φορολογίας τους. Αυτό εκτιμά τουλάχιστον ο συντάκτης σχετικού ρεπορτάζ των Financial Times που επισημαίνει πως παραδοσιακά οι αμερικανικές πετρελαϊκές περιορίζουν τον Δεκέμβριο τις αγορές τους, ώστε να μειωθούν τα αποθεματικά τους και κατά συνέπεια και η φορολογική τους επιβάρυνση. Για τον λόγο αυτό αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μάλλον θα επιστρέψει στην πρώτη θέση σε εισαγωγές πετρελαίου παγκοσμίως, όταν θα δοθούν στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία τον Ιανουάριο. Όπως επισημαίνουν, συνήθως τον Ιανουάριο αυξάνονται στις ΗΠΑ οι εισαγωγές πετρελαίου. Οι ίδιοι εκτιμούν, πάντως, πως δεν είναι μακριά η ημέρα που η Κίνα θα εδραιώσει τη θέση της ως πρώτη παγκοσμίως σε εισαγωγές πετρελαίου, καθώς οι ΗΠΑ αυξάνουν την παραγωγή τους και περιορίζουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ.

Μολονότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε εισαγωγές πετρελαίου από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, η εξάρτησή τους από τις εισαγωγές για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών μειώνεται διαρκώς από το 2005. Τότε αντιπροσώπευε το 60% των εγχώριων αναγκών και περιορίστηκε στο 58% το 2007. Ο ρυθμός μείωσης της εξάρτησης από εισαγωγές επιταχύνθηκε από το 2009 και την ανάληψη της προεδρίας από τον Ομπάμα. Το 2009 είχε ήδη περιορισθεί στο 52% της εγχώριας κατανάλωσης και το 2011 μειώθηκε περαιτέρω στο 45%. Σε ό,τι αφορά το περασμένο έτος, οι εισαγωγές αργού και επεξεργασμένων προϊόντων πετρελαίου μειώθηκαν στα 7,14 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών. Στη διάρκεια του 2012 οι εισαγωγές της Κίνας ήσαν κατά μέσον όρο 5,72 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Καθοριστικός παράγοντας είναι η αύξηση της παραγωγής στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περισσότερο από 800.000 βαρέλια την ημέρα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τη στιγμή που η χώρα εισήλθε στην εποχή του πετρελαίου πριν από 150 χρόνια.

Παράλληλα, οι αμερικανικές πετρελαϊκές, όπως οι ExxonMobil και Phillips 66, έχουν αυξήσει σε επίπεδα ρεκόρ τις εξαγωγές παραγώγων πετρελαίου με τις οποίες καλύπτεται η αυξανόμενη ζήτηση για βενζίνη, ντίζελ και κηροζίνη στη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία ετήσια έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, οι ΗΠΑ θα εκτοπίσουν τη Σαουδική Αραβία από την πρώτη θέση σε παραγωγή πετρελαίου περί το 2017, ενώ θα αποτελέσουν καθαρά εξαγωγική δύναμη σε πετρέλαιο το 2030. Σε ό,τι αφορά την Κίνα, η εξάρτησή της από τις εισαγωγές πετρελαίου εκτινάχθηκε στο 58% της εγχώριας κατανάλωσης το περασμένο έτος, καθώς οι εισαγωγές μαύρου χρυσού έφθασαν στα 284 εκατ. μετρικούς τόνους. Ανάλογη αύξηση σημείωσε, άλλωστε, η εξάρτησή της από τις εισαγωγές φυσικού αερίου στο 29%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ερευνητικού ινστιτούτου του κινεζικού πετρελαϊκού κολοσσού Sinopec, η εξάρτηση της Κίνας από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα αυξηθεί περαιτέρω στο 59,4% και στο 32% αντιστοίχως μέσα στο τρέχον έτος.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

No comments :

Post a Comment