16/03/2013

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΕΛΟΣ... ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ "eurogroup"

Η κλοπή των κυπριακών καταθέσεων με την απόφαση του Eurogroup oλοκληρώνει την εθνική απαξίωση του Ελληνισμού που ξεκίνησε από την ένταξη στο Μνημόνιο το 2009. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι η Κύπρος παύει να υφίσταται ως οικονομική οντότητα (καθώς η οικονομία της ήταν δομημένη επάνω στις υπηρεσίες που προσέφερε ως χρηματοοικονομικό κέντρο) την στιγμή που ανακάλυψε τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίων! Ποιος θα εμπιστευθεί χρήματα ξανά σε μια τράπεζα η οποία του κλέβει το 10% ή ακριβέστερα επιτρέπει να του κλέψουν 10%; Είναι και ένα μήνυμα προς τους διεθνείς διακινητές κεφαλαίων να αποφεύγουν τέτοιες επιλογές και να εμπιστεύονται τις αποστειρωμένες ευρωπαϊκές τράπεζες που ελέγχονται φυσικά στο σύνολό τους από μυστικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες δίωξης οικονομικών κερδών από δραστηριότητες που δεν εγκρίνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ένας άλλος από τους βασικούς στόχους του "κουρέματος" είναι οι ρωσικές καταθέσεις που είναι στο νησί και ανέρχονται περίπου στο 40% του συνόλου των καταθέσεων και είχαν εξασφαλίσει πλούτο και ευημερία στην Κύπρο, αλλά είχαν εξασφαλίσει και "ασπίδα" προστασίας στο νησί: Η Μόσχα "καίγεται" για την ασφάλεια των καταθέσεων αυτών. Ίσως όχι ο υπουργός Οικονομικών της ή ο διοικητής της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας της, αλλά οι χιλιάδες εκατομμυριούχοι ή δισεκατομμυριούχοι, κάποιοι από τους οποίους είναι μέλη της Δούμα και αυτοί που ελέγχουν την Ρωσία και στηρίζουν τον Β.Πούτιν. Την Τρίτη όταν θα έχουν χάσει το 10% των κεφαλαίων τους μέσα σε μια νύχτα και με ανοικτό το "κούρεμα" των καταθέσεων σε ένα επιπλέον ποσοστό 10% (έμεινε ανοικτό το ενδεχόμενο χθες. αφού αρχικά είχε ξεκινήσει η συζήτηση από το ... 40% και εν συνεχεία ειπώθηκε "Ξεκινάμε από 10% και βλέπουμε") θα χαθεί και αυτή η "ασπίδα"...

Τα κεφάλαια της Κύπρου - ακόμα και των πλουσίων Κυπρίων - "σπρώχνονται" στο Λιχτενστάϊν, στο Λουξεμβούργο, στην Βουλγαρία κλπ για να ελέγχονται απόλυτα από την τρόικα. Και όλα αυτά για να βρεθούν 10 δισ. και να κλείσουν οι τρύπες που άνοιξαν στην Κύπρο τα ελληνικά "κουρέματα". Το αποτέλεσμα είναι ότι το ΑΕΠ της Κύπρου θα συρρικωνθεί σε τέτοιο βαθμό που από το χαμηλότερο έλλειμμα της Ευρωζώνης, θα "καταφέρει" να είναι στο 100% το 2020. Και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι ποιος θέλει να ανήκει σε μια τέτοια οικονομική κοινότητα και ποιος θέλει να έχει τέτοια νομισματικά "δεσμά" και για ποιο λόγο από την στιγμή που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι η εξαθλίωση. Φυσικά, όπως προαναφέραμε όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που στην ΑΟΖ της Κύπρου εντοπίστηκαν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ευρώπης και εξασφαλίζουν στο δεύτερο ελληνικό κράτος όχι απλά ευημερία μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά πλούτο μυθικό, ανώτερο κατα κεφαλήν εισόδημα και από την Νορβηγίας. Αν λοιπόν η Κύπρος έφτανε στην τιτλοποίηση των κοιτασμάτων ή ακόμα καλύτερα στην έναρξη εξόρυξης με μια υγιή οικονομία και με τις τραπεζικές δομές που είχε μέχρι χθες, απλά δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν, όπως θα ελεγχθούν τώρα 100% αν δεν αλλάξει κάτι (υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις στην Κύπρο που μπορούν να συμπαρασύρουν υπό προϋποθέσεις την προδοτική κυβέρνηση Αναστασιάδη) τα κοιτάσματα. Είναι χαρακτηριστικό της όλης διαδικασίας ότι η τρόικα αρνήθηκε κάθετα να δεχθεί να συμπεριλάβει τα βέβαια μελλοντικά έσοδα της Κύπρου από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων στον υπολογισμό του Μνημονίου για ευνόητους λόγους φυσικά. Αλλά εδώ ανακύπτουν και ευθύνες για την κυβέρνηση Χριστόφια γιατί 18 μήνες μετά τον εντοπσμό των κοιτασμάτων δεν προχώρησε στην τρίτη επιβεβαιωτική γεώτρηση που θα επέτρεπε την τιτλοποίηση των κοιτασμάτων... Και το ερώτημα είναι γιατί;

Σε μια Κύπρο που "βράζει" για τις 11 απόψε τη νύχτα προγραμματίζει έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να τους ενημερώσει λεπτομερώς για την ολέθρια απόφαση του Eurogroup. Ο Ν.Αναστασιάδης που έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά του με τις δυο ιο μαύρες σελίδες του κυπριακού Ελληνισμού μετά το 1974, το "ΝΑΙ" που είπε στο εθνοκτόνο σχέδιο Ανάν και το χθεσινό "ΝΑΙ" στην καταστροφή του ιστού της κυπριακής οικονομίας, επιστρέφει από τις Βρυξέλλες γύρω τις 20.00, ενημέρωσε τηλεφωνικώς τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ, όπως έγινε γνωστό, πριν από τη συνάντηση, ή αύριο, θα έχει έκτακτη σύσκεψη με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Επιπλέον, ο Κύπριος Πρόεδρος προτίθεται να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει την Ολομέλεια, ώστε να να περάσουν τα νομοσχέδια, που ετοιμάζονται, και να κατατεθούν στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη. Θα τα καταφέρει; Οι βουλευτές του θα υπερψηφίσουν το έγκλημα κατά της Κύπρου; Αξίζει να σημειωθεί ότι, για να περάσουν τα κείμενα των σχεδίων νόμου, θα απαιτηθεί το 75% των ψήφων στην κυπριακή Βουλή.

Εάν τα κείμενα των νομοσχεδίων που θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα για την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup κατατεθούν απόψε στη Βουλή, αύριο το απόγευμα θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Εξάλλου, το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη και στην Κεντρική Τράπεζα, υπό τον διοικητή της, Πανίκο Δημητριάδη, με τη συμμετοχή όλων των εμπορικών τραπεζών. Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η απόφαση του Eurogroup σε σχέση με το κούρεμα των καταθέσεων, υπό μορφή εφάπαξ.  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του, από τις Βρυξέλλες, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωσε ότι «η κατάσταση είναι σοβαρή, όχι όμως τραγική, ούτε και δικαιολογείται ο πανικός» και διευκρίνισε ότι το ποσό που θα κοπεί από τις καταθέσεις θα αντισταθμιστεί με μετοχές ή άλλους τρόπους. «Το Eurogroup πήρε μια απόφαση για την επίλυση του προβλήματος χρηματοδότησης της Κύπρου» είπε και πρόσθεσε: «Η απόφαση αυτή τελεί υπό την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα περάσουν από την Τρίτη το πρωί τα ελληνικά υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου σε μια κίνηση που στραγγαλίζει τους Κύπριους οι οποίοι ήλπιζαν να κάνουν αναλήψεις την Τρίτη από την Ελλάδα των καταθέσεων τους που έχουν παγιδευτεί στην Κύπρο και από την Τρίτη το πρωί θα τους κλέψουν με το "έτσι θέλω" από 6,5 μέχρι 9,9%!  Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση γίνεται συνεργός στην προδοσία της Κύπρου και το ερώτημα είναι μέχρι πότε Έλληνες και κύπριοι θα δέχονται να τους προδίδουν και να τους παραδίδουν αιχμαλώτους οι ηγεσίες τους. Μην ξεχνάμε ότι ο Ν.Αναστασιάδης είχε δεσμευθεί ότι "Δεν θα δεχθεί "κούρεμα" των τραπεζικών καταθέσεων" κι έτσι είχε καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος. Πρόκειται για προδοσία ανάλογη με αυτή του 1974, ίσως και μεγαλύτερη. Η κομπίνα γίνεται σε συνέργεια με την Τράπεζα της Ελλάδας η οποία δήθεν με αυτό τον τρόπο θα εγγυηθεί τις καταθέσεις των Ελλήνων στις κυπριακές τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι η απόφαση του Eurogroup δεν αφορά τις τράπεζες της Κύπρου στην Ελλάδα οι οποίες έτσι ή αλλιώς λειτουργούν υπό τους κανονιμσούς της Τράπεζας της Ελλάδος ως ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα. Έτσι η παγίδα ολοκληρώνεται για να αποφυχθεί διαρροή κεφαλαίων από την μέγγενη του κουρέματος, αφού αν "δραπετευαν" από την Κύπρο τα κεφάλαιa στην Ελλάδα θα γλίτωναν το "κούρεμα".

Κατ'αυτό τον τρόπο το εν Ελλάδι κλιμάκιο της τρόικας και αυτό της Κύπρου αποφάσισαν να διαχωριστούν από τους ομίλους της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής τα ελληνικά υποκαταστήματα και να συγχωνευθούν με το νέο ΤΤ. (το ΤΤ έχει περάσει στην δικαιοδοσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) Αυτό σημαίνει νέα καταστροφή για τις κυπριακές τράπεζες αφού θα πρέπει να μειώσουν το ενεργητικό τους τουλάχιστον κατά 25% με 30% δηλαδή θα πρέπει να μεταβιβαστούν εκτός από τα υποκαταστήματα και όλες οι θυγατρικές τους στην Ελλάδα (εταιρείες Leasing κλπ). Επίσης θα υπάρξουν μαζικές απολύσεις υπαλλήλων των κυπριακών τραπεζών προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η συγχώνευση. Μια Ρουμάνα η Ντέλια Βελκουλέσκου που είναι επικεφαλής της τρόϊκα στην Κύπρο, βρίσκεται πίσω απ'όλα αυτά, αλλά είναι εντυπωσιακή και η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή τη νέα προδοσία του νησιού. Γιατί αν το 1974 χάθηκε το 40% της Κύπρου, σήμερα χάθηκε και το υπόλοιπο 60%, όχι από τουρκική ξιψολόγχη, αλλά από το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα που ποτέ δεν συγχώρεσε ότι στην Κύπρο είχε δημιουργηθεί ένας ασφαλής τραπεζικός παράδεισος που κέρδιζε κεφάλαια από το αποστειρωμένο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Οι καταθέσεις χιλιάδων ελληνικών εξαγωγικών, αλλά και εγχώριων εταιρειών είναι πλέον παγιδευμένες στη μεγαλόνησο, καθώς «κουρεύονται» αναγκαστικά μετά την πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup τα ξημερώματα του Σαββάτου. Τα ποσά που είχαν κατατεθειμένα οι ελληνικές εταιρείες στην Κύπρο δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια όπως εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα πέντε δισ. ευρώ. Έλληνας ιδιοκτήτης εταιρείας που έχει καταθέσεις της εταιρείας του στην Κύπρο, κυρίως για συναλλακτικούς σκοπούς, μιλώντας στο newmoney.gr , τόνισε ότι «η ζημία είναι πολλαπλή, καθώς η εταιρεία μου έχει αρκετούς λογαριασμούς στις κυπριακές τράπεζες». Του μέτρου του κουρέματος πάντως δεν εξαιρούνται ούτε οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών που είναι εγκαταστημένες στην Κύπρο. Οι ελληνικές τράπεζες στη μεγαλόνησο, παρόλο που είναι ανώνυμες εταιρείες, εν τούτοις υπάγονται και ελέγχονται από την Κεντρική Τράπεζα του νησιού.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ "eurogroup"
«Το Eurogroup χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις κυπριακές αρχές για την εγκαθίδρυση ενός προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Το πρόγραμμα θα βασίζεται σε φιλόδοξα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, σε αποφασιστική δράση, προκειμένου να εφαρμοστεί η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα καθώς και τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, επιτρέποντας την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Το Εurogroup χαιρετίζει τους όρους αναφοράς για μια ανεξάρτητη αξιολόγηση σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου κατά του ξεπλύματος χρήματος στα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, περιλαμβάνοντας τη Moneyvall, παράλληλα με ένα ιδιωτικό διεθνή ελεγκτικό οίκο και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι η έναρξη αυτού του ελέγχου είναι άμεση. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν προβλήματα στην εφαρμογή αυτού του πλαισίου, θα διορθωθούν ως μέρος των προϋποθέσεων του προγράμματος. Το Eurogroup επιδοκιμάζει τις κυπριακές αρχές για τα βήματα που έχουν κάνει προς την υιοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία έχουν συμφωνηθεί με την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Αυτά προβλέπουν, ειδικότερα, την υιοθέτηση μέτρων σταθεροποίησης που αναλογούν στο 4,5% του ΑΕΠ. Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να επιταχύνουν τις προσπάθειες στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να λάβουν πρόσθετα μέτρα, ενεργοποιώντας ίδιους πόρους, προκειμένου να περιορίσουν το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που συνδέεται με το πρόγραμμα προσαρμογής. 

Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν 
- την εισαγωγή μιας εμπροσθοβαρούς εφάπαξ εισφοράς σταθερότητας που θα εφαρμόζεται σε καταθέτες που κατοικούν και δεν κατοικούν στην Κύπρο.
- την αύξηση της παρακράτησης φόρου στο κεφαλαιακό εισόδημα, 

- την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 
- την αύξηση του εταιρικού φόρου και τη συμμετοχή των κατόχων αξιογράφων. Το Eurogroup προσβλέπει σε μια συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας για χρηματική συνεισφορά. 

To Eurogroup εκφράζει την πεποίθηση ότι αυτές οι πρωτοβουλίες και η αυστηρή εφαρμογή των συμφωνηθέντων όρων θα επιτρέψει στο Κυπριακό δημόσιο χρέος, το οποίο προβλέπεται να φτάσει στο 100% του ΑΕΠ το 2020, να παραμείνει σε βιώσιμη τροχιά και να ενισχύσει την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης. Η σημερινή εύθραυστη κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου, σε συνδυασμό στο μεγάλο μέγεθός του σχετικά με το ΑΕΠ της χώρας, θα αντιμετωπιστεί μέσα από τον κατάλληλο περιορισμό του, με τον εγχώριο τραπεζικό τομέα αν φτάνει στα επίπεδα της ΕΕ, μέχρι το 2018, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη μακροχρόνια βιωσιμότητα και τις καταθέσεις. Παράλληλα, το Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία για τις ελληνικές θυγατρικές κυπριακών τραπεζών, που προστατεύουν τη σταθερότητα, τόσο του ελληνικού, όσο και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και δεν θα επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο χρέος. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Eurogroup θεωρεί ότι επί της αρχής, η οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο θα διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα της Κύπρου και της ευρωζώνης συνολικά, με τη χορήγηση μιας οικονομικής βοήθειας, η οποία έχει περιοριστεί μέχρι τα 10 δις. ευρώ. Το Eurogrop θα καλωσόριζε μια συμβολή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος.

Το Eurogroup καλεί τις κυπριακές αρχές και την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, να ολοκληρώσουν τάχιστα το Μνημόνιο. Το Eurogroup θα εξετάσει τα έγγραφα του προγράμματος που έχουν ετοιμαστεί από την Τρόικα και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όταν αυτά καταστούν διαθέσιμα. Οι σχετικές εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση της οικονομικής βοήθειας μέσα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, πρόκειται να δρομολογηθούν. Το Eurogroup αναμένει ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης θα είναι σε θέση να εγκρίνει επίσημα την πρόταση για οικονομική στήριξη έως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου του 2013, υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών έγκρισης της βοήθειας». 


ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΕΑΝ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ. ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ. ΠΙΚΡΟΧΟΛΑ ΔΕ, ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ. "οι απώλειες των καταθετών θα αντικατασταθούν με ίσης αξίας μετοχές του τραπεζικού ιδρύματος που φιλοξενούσε τους καταθετικούς λογαριασμούς τους"

No comments :

Post a Comment