09/03/2013

Μικρότερο και πιο πλατύ είναι το κρανίο των Κρητικών του 20ου αιώνα σε σχέση με τους Μινωίτες.

Αριστερά: ΑΧ-Κρανίο 3 Μινωικής περιόδου που ανήκει σε νεαρή γυναίκα. Πηγή Μ. Μιχαλοδημητράκης. Δεξιά: Κρανίο από την Κρητική συλλογή του Πανεπιστημίου Κρήτης (20ος αιώνας) που ανήκει σε μεσήλικη γυναίκα. Πηγή Ε. Κρανιώτη

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η επιστημονική έρευνα που διενεργήθηκε από τη λέκτορα Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Εδιμβούργου Έλενα Κρανιώτη. Η μελέτη είχε ως στόχο τη σύγκριση των κρανιομετρικών χαρακτηριστικών μεταξύ δυο πληθυσμών που έζησαν στην ίδια γεωγραφική περιοχή, εν προκειμένω στην Κρήτη, με απόσταση τεσσάρων χιλιάδων ετών. Η Κρήτη επιλέχθηκε επειδή, ως απομακρυσμένη περιοχή, είχε λιγότερες πληθυσμιακές ανταλλαγές σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Για τις ανάγκες της μελέτης μετρήθηκαν 19 σημεία του προσωπικού και σπλαχνικού κρανίου, σε 112 κρανία Μινωιτών και συγκρίθηκαν με 200 κρανία νεότερων Κρητικών. Τα κρανία των σύγχρονων Κρητικών προέρχονται από τη συλλογή που δημιουργήθηκε από τη Δρ. Ελένα Κρανιώτη κατά τη διάρκεια της διδακτορικής της διατριβής η οποία σκοπό είχε την καταγραφή για πρώτη φορά των μετρικών χαρακτηριστικών των σκελετών των Κρητικών του 20ου αιώνα. Ποιες είναι λοιπόν οι διαφορές που εντοπίζονται ανάμεσα στους Μινωίτες και στους σύγχρονους Κρητικούς ;

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν ότι υπάρχουν αλλαγές τόσο στο μέγεθος όσο και στο σχήμα του κρανίου μεταξύ του Μινωικού πληθυσμού και των μοντέρνων Κρητικών. Ακόμα και αν εξαιρέσει κανείς το φύλο, όταν κοιτάξει τους δύο πληθυσμούς μπορεί με βεβαιότητα της τάξης του 90% να αποφανθεί αν αυτό ανήκει σε Μινωίτη ή σε σύγχρονο Κρητικό. Συγκεκριμένα το κεφάλι των Κρητικών του σήμερα είναι πιο μικρό και πιο πλατύ. Όπως εξηγεί στο MadeinCreta η κ. Κρανιώτη το μήκος του κρανίου των σύγχρονων Κρητικών είναι μικρότερο κατά μέσο όρο από αυτό των Μινωιτών ενώ το πλάτος του κρανίου, στο ύψος του μετώπου και των βρεγματικών οστών, είναι μεγαλύτερο στους σύγχρονους Κρητικούς, και μικρότερο στους Μινωίτες. Το φαινόμενο αυτό λέγεται βραχυκεφαλοποίηση και σύμφωνα με την ίδια μπορεί να είναι το αποτέλεσμα γενετικής επίδρασης που επήλθε από τη Μινωική Εποχή μέχρι σήμερα ή να είναι αποτέλεσμα φυσικής μικρο-εξέλιξης του πληθυσμού τα τελευταία 4000 χρόνια. Συμπέρασμα που έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερες μελέτες οι οποίες υποστηρίζουν πως τα κρανιομετρικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων έμειναν αναλλοίωτα τα τελευταία 4000 χρόνια.

Πως διενεργήθηκε η έρευνα
Όπως σημείωσε στο MadeinCreta η κ. Κρανιώτη (φωτο) για να διενεργηθεί αυτή η έρευνα έπρεπε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων για τα κρανιομετρικά χαρακτηριστικά των σύγχρονων Κρητικών. Η ίδια λοιπόν, όπως προαναφέρθηκε, στο πλαίσιο του διδακτορικού της και αποκλειστικά για τις ανάγκες της ιατροδικαστικής, δημιούργησε την πρώτη βάση δεδομένων όπου καταγράφονται τα μετρικά χαρακτηριστικά των κρανίων και των μακρών οστών των Κρητικών, ενώ κατάφερε επίσης να δημιουργήσει μια μέθοδο εκτίμησης φύλου από τις διαστάσεις του κρανίου και των μακρών οστών. Σε περίπτωση που βρεθεί ένα αποσκελετωμένο πτώμα και δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίηση είτε από αποτυπώματα είτε άλλο γενετικό υλικό υπάρχει πλέον η δυνατότητα, με ποσοστό επιτυχίας της τάξης του 88-95%, οι ιατροδικαστές να ξέρουν αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα κρητικής καταγωγής. Για να προβεί σε αυτά τα συμπεράσματα μελέτησε 200 σκελετούς που ανήκουν σε Κρητικούς που γεννήθηκαν από το 1900 και μετά, και απεβίωσαν κατά τη διάρκεια το 20ου αιώνα. Τα οστά, που θα οδηγούνταν στο χωνευτήριο, κατόπιν εισαγγελικής εντολής δόθηκαν από τα νεκροταφεία, του Αγ. Κωνσταντίνου και των Πατελών, και μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου για να μελετηθούν. Αυτή η συλλογή φιλοξενείται εκεί προσωρινά μέχρι να βρεθεί μόνιμος χώρος να στεγάσει αυτό το σημαντικό ανθρωπολογικό υλικό που είναι χρήσιμο και για περαιτέρω μελέτες.

H σύγκριση των νεότερων Κρητικών έγινε με υλικό από τη Μινωική Εποχή που είχε εντοπιστεί από ανασκαφές και συγκεκριμένα :
- Νεκροταφείο Φουρνί Αρχανών (1965-1990).

Το υλικό που συντηρήθηκε ανατάχθηκε και μελετήθηκε στο χρονικό διάστημα Μάρτιος 1965 Ιούλιος 1986, προήλθε από τις ανασκαφές των ετών 1965, 1967 και 1976.
-Ανασκαφή Προφήτη Ηλία (Κνωσό)
-Ανασκαφή Επισκοπή Πεδιάδος
-Ανασκαφή Μαυροσπηλίου
-Ανασκαφή Σφουγγαρά
-Ανασκαφή Αρχανών
-Ανασκαφή Παλαιοκάστρου (Ρουσσόλακκος). Ο μετρήσεις αυτού του υλικού είναι του Duckworth(1909). Tέλος μελετήθηκε μικρό δείγμα (10 κρανία) από την ανασκαφή των Τριάντα της Ρόδου (Αρχαία Ιαλυσός).

Οι μετρήσεις των μινωικών κρανίων προέρχονται από δημοσιευμένο υλικό της διατριβής του Σ. Μανώλη (1991).

Της Κορίνας Καφετζοπούλου
http://www.madeincreta.gr/el/article/

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΑΣ ΥΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΑΙ ΦΙΛΟ ΣΟΥΚΑΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟ. ΣΥΝΟΔΕΥΟΤΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΕΦΕΡΕ... "Μυρίζει προβοκάτσια".

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΙΘΑΝΟ. Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ Κας ΚΡΑΝΙΩΤΗ ΑΠΛΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ. ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ (ή ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΗ ΣΧΕΣΗ) ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΜΙΝΩΙΤΕΣ. ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΦΕΡΤΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ (ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ Μ.ΑΣΙΑ ΚΥΡΙΩΣ). ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Η ΝΗΣΟΣ ΑΠΟΙΚΗΣΘΕΙ ΑΠΟ ΑΧΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΩΡΙΕΙΣ ΤΗΣ ΛΟΙΠΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΚΑΝΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΣΕ ΑΥΤΟ.

ΤΟ ΜΙΝΩΙΚΟ ΚΡΑΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΥΠΟΥ "ΔΟΛΙΧΟΚΕΦΑΛΙΚΟΥ" ΕΝΩ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΡΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΥΠΟΥ "ΔΥΝΑΡΙΚΟΥ". ΤΕΤΟΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΡΑΝΙΑ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΔΩΡΙΚΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ ΚΥΡΙΩΣ, ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟ ΔΕΙΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΜΙΚΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΧΘΟΥΝ ΟΛΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ. ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΙ ΑΣΧΕΤΩΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΟΣ (ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΗΡΞΕ) ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ Κα ΚΡΑΝΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΛΕ. ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΕΜΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

12 comments :

  1. Anonymous9/3/13 22:58

    Ο ΑΡΗΣ ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ ΣΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ Η ΒΡΑΧΥΚΕΦΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ!Η ΔΟΛΙΧΟΚΕΦΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΓΝΩΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΕΣ ΕΠΟΧΕΣ(ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ-ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ)!ΟΠΟΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΚΡΥΠΤΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ Σ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ!Η ΝΕΑ ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Μ.ΑΣΙΑ,ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 10ο Μ.Χ.ΑΙ.,ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ 100ΕΤΟΥΣ ΑΡΑΒΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ, ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΟ ΤΥΠΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΚΡΗΤΕΣ, ΚΑΘΟΤΙ Η ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΗΡΧΟΝΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ!ΔΙΟΤΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ ΥΠΗΡΞΑΝ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Μ.ΑΣΙΑ!ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΠΟΥΛΙΑΝΟΥ "Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ" ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΨΥΛΛΑΚΗ "ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΑΡ'ΟΜΗΡΩ ΠΕΝΤΕ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΛΑΩΝ"!

    ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ.

    ReplyDelete
  2. Συγχαρητήρια για τα άμεσα αντανακλαστικά.
    Το θέμα με αυτές τις έρευνες δεν έχει να κάνει με τους ερευνητές ή τα αποτελέσματα αυτά καθ'αυτά, αλλά με την χρήση και τον τρόπο προβολής τους.
    Είναι γνωστό ότι οι εβραίοι διεκδικούν τον Μινωικό πολιτισμό και έχουν ρίξει πολύ χρήμα σε αυτήν την κατεύθυνση.
    Πριν λίγα χρόνια είχε γίνει θέμα στην παρουσίαση ενός ημερολογίου του εμπορικού συλλόγου μεγάλης πόλης της Κρήτης (Δεν θυμάμαι ακριβώς) όπου αρχαιολόγοι επέμεναν ότι οι Μινωίτες δεν ήταν Έλληνες αλλά "κάτι άλλο"!

    ReplyDelete
  3. Anonymous10/3/13 14:23

    ΑΣ ΜΗΝ ΑΝΕΒΑΣΩ ΠΙΕΣΗ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ!ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ!ΠΟΙΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ;ΕΧΟΥΝ ΕΘΝΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ; ΤΑ "ΑΝΕΜΟΜΑΖΩΜΑΤΑ" ΚΑΙ "ΔΙΑΟΛΟΣΚΟΡΠΙΣΜΑΤΑ" ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ;ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΟΙΝΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ!ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ "ΕΒΡΑΪΚΟ ΕΘΝΟΣ", ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΟΡΘΙΟΣ!ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΟΙ ΜΙΝΩΙΤΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ, "ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ"!ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΚΩΛΟ ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ DNA ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΙΝΩΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ΑΣ ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ!ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΤΕΣ!

    ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ.

    ReplyDelete
  4. Anonymous10/3/13 14:54

    Εφόσον στην Κρήτη ζούσαν κατά την αρχαιότητα 5 ελληνικά φύλα, Ετεοκρήτες, Κύδωνες, Πελασγοί, Αχαιοί και Δωριείς κατανοούμε πως μια μερίδα σύγχρονων Κρητών χαίρουν την καταγωγή τους από τα προαναφερθέντα φύλα και κάποιο άλλοι χαίρουν την καταγωγή τους από τους επήλυδες Άραβες, Βυζαντινούς και Ενετούς άποικους που ήρθαν καταδυνάστευσαν και ακόμα και σήμερα καταδυναστεύουν την Κρήτη.

    ReplyDelete
  5. Anonymous10/3/13 19:04

    "ΣΑΪΤΟΔΕΛΦΙΝΟ" 10/3/13 14:54 ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΤΟ "ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ"!ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 90 ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ "ΠΟΝΗΡΟΙ" ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΑΙ ΑΛΛΑ ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥΣ!ΕΛΠΙΖΩ ΕΣΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΙΟ ΤΥΧΕΡΟΣ!ΑΝΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΘΕΣΑΙ;ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΣΟΥ!ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ!

    ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ.

    ReplyDelete
  6. Anonymous10/3/13 19:11

    ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ ΝΟΙΩΘΕΙΣ ΟΛΙΓΟΝ ΤΙ ΑΡΑΨ;ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΝΗΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ "ΜΑΓΑΡΙΖΩ" ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ΠΟΥ ΕΠΕΦΕΡΕ ΑΥΤΗ Η ΠΡΑΞΗ ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ Η ΑΘΕΛΗΤΑ(ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΒΙΑΣΜΩΝ)!

    ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ.

    ReplyDelete
  7. Anonymous10/3/13 19:49

    ΕΓΩ ΟΥΤΕ ΝΙΩΘΩ ΟΥΤΕ ΕΙΜΑΙ "ΑΡΑΨ", ΕΝΝΕΤΟΣ, ΕΒΡΑΙΟΣ, ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ΜΟΓΓΟΛΟΣ ΚΙΝΕΖΟΣ ή ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ.

    ΕΙΜΑΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΚΙ ΑΥΤΟ ΑΡΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΗ ΝΗΣΟ.

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΜΕ ΚΑΜΑΡΙ. (ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ ΚΙ Ο ΚΑΘΕΙΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ) ΑΛΛΑ ΩΣ ΕΚΕΙ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΑΡΚΕΤΟΙ (ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ) ΠΟΥ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ (ΛΟΓΩ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΟΛΛΗΜΑΤΩΝ) ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ.

    ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ. ΜΑΖΙ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΑΝ ΟΧΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΜΑΣΩΝΙΚΩΝ ΣΤΟΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝ ΑΦΘΟΝΙΑ. ΒΛΕΠΕΙΣ Η ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΟΛΙΓΑΡΙΘΜΗ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΑ ΕΡΡΙΣΜΑΤΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ.

    Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ Η "ΙΣΧΥΣ" ΟΠΩΣ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΞΕΠΑΤΩΝΟΥΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ..."ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ" ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΩΚΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΜΑΣ.

    Η ΚΡΗΤΗ ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ ΛΟΓΩ ΠΟΛΛΩΝ ΛΟΓΩΝ ΕΙΝΑΙ, ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΗ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΝ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙ. ΕΑΝ "ΠΕΣΕΙ" Η ΚΡΗΤΗ Η ΕΛΛΑΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΣ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΤΙ Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΕΝΝΟΗΘΕΙ.

    ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΛΟΓΙΚΟ ΟΤΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΝ, ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΕΔΩ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΥΤΕ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

    ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΟΥΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΩΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ, ΕΣΤΩ ΜΙΚΡΟ ΑΝΑΧΩΜΑ. ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΑΝ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΛΛΩΘΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΕΣ.

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΣΙΚΑ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟ ΦΩΣ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ.

    Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΑΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ (Ο ΦΟΒΟΣ ΕΧΕΙ ΦΕΡΕΙ ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ) ΑΛΛΑ ΟΣΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΟΙ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ.

    ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΟΛΑ ΘΑ ΛΗΞΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑ ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΑΠΟΣΟΒΗΘΕΙ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΤΟ 46

    Υ.Γ: ΚΡΗΤΙΚΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΡΑΝΙΟ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΟΥΝΤΩΣ ΞΕΡΟ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟ.

    ΧΑΧΑΧΑ ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΩ

    ReplyDelete
  8. Anonymous10/3/13 21:04

    Κρητικέ από το βορρά αρνείσαι δηλαδή πως ήρθαν και έμειναν στην Κρήτη μας , περίπου 10,000 Βενετοί? Αρνείσαι τον εποικισμό και τη διαμοίραση της πατρίδας μας στα 12 Βυζαντινά αρχοντόπουλα? Ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλές οικογένειες βυζαντινή , ενετική καταγωγή. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ για μένα οι οικογένειες αυτές δεν είναι Κρητικές ειδικότερα Ελληνικές γενικότερα και τις αγνοώ.

    ReplyDelete
  9. Anonymous10/3/13 21:57

    ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΡΝΟΥΜΑΙ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ(Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ) ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΟΛΟΝ(ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ) ΟΠΩΣ ΑΦΗΣΕΣ ΝΑ ΕΝΝΟΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΟΥ;ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, ΡΩΤΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΓΕΡΟΝΤΗ ΝΑ ΣΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ "ΜΑΓΑΡΙΖΩ"!ΕΝΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΠΑΙΞΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!ΟΠΩΣ Π.Χ. Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ, Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ, ΚΛΠ!ΑΛΛΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ, ΚΑΛΟΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ!

    ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ.

    ReplyDelete
  10. Anonymous10/3/13 22:21

    Και επειδή είχαν ανάμειξη στα ελληνικά τεκταινόμενα είναι Έλλήνες? Η μια οικογένεια που ανέφερες είναι αρβανίτικη και η άλλη ενετική... Είμαι ΚΡΗΤΙΚΟΣ φίλε και τιμώ την ευθύνη αυτή.

    ReplyDelete
  11. Anonymous10/3/13 22:45

    ΑΠΟ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ ΟΔΕΥΟΥΜΕ!ΑΣΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗ!ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΠΑΜΕ ΘΑ ΑΝΑΛΥΣΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ!

    ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ.

    ReplyDelete
  12. Anonymous10/3/13 23:01

    Φίλε θα ναι ωραία συζήτηση αλλά δεν μπορεί να γίνει από δω! Καλό βράδυ πατριώτη!

    ReplyDelete