30/01/2013

Κ.ΦΙΛΗΣ: ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Ι.Δ.Σ «Η Ελληνική ΑΟΖ δίνει λύση για διοχέτευση αερίου στην ΕΕ». - Β. ΚΑΡΚΟΥΛΙΑΣ: ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛINY «Πρέπει να έχουμε όραμα και οχι φοβίες»

Την προφανή επιλογή της Ν.Α Μεσογείου για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης κατέδειξε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κ.Φίλης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου Ενεργειακή Ασφάλεια και Άμυνας που διοργάνωσε το defencenet.gr και η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο Ζάππειο Μέγαρο. Αναφερόμενος διεξοδικά με άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στη Ν.Α Μεσόγειο και τις ευκαιρίες που διανοίγονται για τη χώρα μας, ο κ. Φίλης τόνισε κατηγορηματικά ότι: «Η Ελληνική ΑΟΖ μπορεί να δώσει λύση για ασφαλή και σταθερή διοχέτευση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Αναλύοντας τη κατάσταση που εξελίσσεται στη τρέχουσα χρονική συγκυρία, η Ευρωζώνη έχει φτάσει προ στρατηγικού διλλήματος καθώς μιλάει ξεκάθαρα για διαφοροποίηση και αναζητάει εναλλακτικούς προμηθευτές από τη Ρωσία. Μια λύση αποτελεί βεβαίως η Τουρκία ως κύριος διαμετακομιστής πετρελαίου από τη Κασπία. Παρόλα αυτά όσον αφορά την Ν.Α Μεσόγειο, υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα «ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ» καθώς η Τουρκία με τα νέα δεδομένα μαζί με την Αίγυπτο έχουν απορριφθεί ως σταθερές επιλογές. Ειδικότερα η Αίγυπτος αποτελεί το κράτος «κλειδί» για τις εξελίξεις καθώς σε αντίθεση με το ότι πιστεύεται είναι βαθιά ανταγωνιστική με την Τουρκία, και δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση συνεργατική λογική. ( Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τον κ. Φίλη καθώς την ημερομηνία διεξαγωγής της ομιλίας του δεν είχε εκδηλωθεί η νέα κρίση στην Αίγυπτο που απειλεί τη χώρα με ακόμη και με εμφύλιο πόλεμο που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες στη περιοχή).

ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Όσον αφορά τα στοιχεία που παρέθεσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, σχετικά με τις ευρωπαϊκές ενεργειακές ανάγκες, αυτά είναι συγκλονιστικά. Ειδικότερα μέχρι το 2020 θα διαμορφωθεί στην Ε.Ε ένα ενεργειακό έλλειμμα της τάξεως των 40 δισ. κυβικών/μ αερίου, το οποίο αν μη τι άλλο φανερώνει ότι η Ευρώπη «διψάει» για ενέργεια ενώ ταυτόχρονα μετά τη καταστροφή της Φουκουσίμα αποφασίστηκε η σταδιακή απεξάρτηση από τη πυρηνική τεχνολογία. Πρόκληση είναι η επίτευξη ασφάλειας που απειλείται από τις σχέσεις Τουρκίας Κύπρου και Ισραήλ – Τουρκίας. Ο κ Φϊλης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: « Τα κράτη θα πρέπει να προχωρήσουν με την ΑΟΖ ανεξάρτητα από απειλές και εκβιασμούς. Στη διεθνή πολιτική εκβιασμοί υπάρχουν μέχρι να ληφθούν οι αποφάσεις. Άπαξ και ληφθούν όλοι αναγκάζονται να προσαρμοστούν ». Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε ως άμεσο παράδειγμα οι απειλές της Τουρκίας προ της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Τώρα απειλεί αλλά μάταια καθώς ούτε η Τουρκία ούτε κανένα κράτος μπορούν να απειλούν την αγορά ενέργειας. Κάτι τέτοιο στρέφεται ως μπούμερανγκ εναντίον τους. Όμως Ελλάδα και Κύπρος είναι τα μόνα κράτη της ΕΕ που θα πρέπει να αναλάβουν ενέργειες ώστε να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι η κρίση. Πρέπει να πείσει η Ελλάδα ότι η Ν.Α Μεσόγειος, είναι ένας κομβικός εναλλακτικός ενεργειακός προμηθευτής. Και όσο μεγαλύτερα θα είναι τα συμφέροντα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η διασφάλιση. Παράλληλα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, κατέδειξε την ανάγκη να συμμετέχει στο συνασπισμό χωρών που θα εκμεταλλευτούν ενεργειακά την περιοχή και τουλάχιστον ένα μουσουλμανικό κράτος ώστε να μην υπάρχει περιθώριο αρνητικής εκμετάλλευσης από κύκλους που προωθούν τον θρησκευτικό φανατισμό. Ο Κ. Φίλης ανέφερε χαρακτηριστικά: « Θα πρέπει με ευρωπαϊκό καπέλο να γίνει η εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων κρατών . Όποιος δεν επιθυμεί θα μείνει στο περιθώριο». Και κατέληξε: «Πρέπει να ενισχύσουμε πάση θυσία τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Την ανάδειξη των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ως «πρωταρχικό παράγοντα συνοχής της ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου» επεσήμανε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ) Βασίλης Καρκούλιας. Αναφερόμενος στο φλέγον θέμα της ΑΟΖ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο Ενεργειακής Ασφάλειας και Άμυνας που διοργάνωσε το defencenet.gr και η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο Ζάππειο Μέγαρο ο κ. Καρκούλιας υπογράμμισε ότι η ΑΟΖ είναι η ελπίδα για την ανάκαμψη της χώρας καθιστώντας σαφές ότι «Χωρίς ΑΟΖ δεν γίνεται τίποτα». Ειδικότερα ανέδειξε τη στρατηγική σημασία των νήσων Στρογγύλης και Καστελλόριζου τα οποία είναι στόχος αμφισβήτησης από πλευρά Τουρκίας ώστε να «σπάσει» τη συνοχή της ΑΟΖ της Ελλάδας με αυτήν της Κύπρου. Ακολούθως τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για γεωτρήσεις στο Ιόνιο ενώ το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη συμφωνία με την εταιρία PGS η οποία έχει δεσμεύσει περιοχές αλλά άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου προκύπτουν ερωτηματικά καθώς η έλλειψη σχετικής πληροφόρησης για το χρόνο που υποχρεωτικά δεσμεύονται οι περιοχές αυτές δεν επιτρέπουν την ύπαρξη σαφούς άποψης για το ποια είναι σήμερα τα άμεσα εκμεταλλεύσιμα οικόπεδα του Ιονίου. Κάλεσε δε τη κυβέρνηση να αναφέρει ξεκάθαρα το χρονικό διάστημα της δέσμευσης καθώς επιβάλλεται να υπάρχει πλήρης διαύγεια εκτός αν συντρέχουν ειδικού λόγοι.

Χαιρέτησε δε την εξέλιξη αναθέρμανσης του ζητήματος της ΑΟΖ στην Ν.Α Μεσόγειο, εκφράζοντας όμως σοβαρό προβληματισμό από την έλλειψη ικανών διαπραγματευτών που απαιτείται να διαθέτουν εμπειρία για να διεξάγουν διαπραγματεύσεις με τις διεθνείς εταιρίες που θα αναλάβουν το ρίσκο της έρευνας κοιτασμάτων από κοινού με το ελληνικό Δημόσιο. Ο κ. Καρκούλιας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι ξένες εταιρίες «πατάνε επί πτωμάτων» και εξ’ ού η ανάγκη για έμπειρους και όχι ευκαιριακούς και κατά συνέπεια άπειρους διαπραγματευτές που δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τα ελληνικά συμφέροντα. Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καθοριστεί άμεσα σαφής νομοθεσία για το περιβάλλον στην Ελλάδα καθώς είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που ζητάνε να ενημερωθούν ξένες εταιρίες προτού αποφασίσουν να επενδύσουν σε μια χώρα. Ελλιπής νομοθεσία για το περιβάλλον λειτουργεί ανασταλτικά για την αγορά και κατ’ επέκταση για την ελληνική προσπάθεια εκμετάλλευσης κοιτασμάτων σε Ιόνιο, Αιγαίο και Ν.Α Μεσόγειο. Τέλος ανέφερε ότι το 2020 μειώνεται η παραγωγή από άλλους προμηθευτές της ΕΕ και μοιραία θα πρέπει να «ανοίξει» ο χώρος της Ν.Α Μεσογείου και κατέληξε: "Πρέπει να υπάρχει στρατηγική και όραμα στο πλαίσιο της Ε.Ε. Πρέπει να έχουμε όραμα και όχι φοβίες»!

No comments :

Post a Comment