05/12/2012

Φωτιά κατακαίει την φρεγάτα TCG Gökçeada (F 494) που συμμετείχε σε άσκηση κατάληψης νήσου - 17 παραβιάσεις από 18 τουρκικά μαχητικά και ελικόπτερα

Μία από τις φρεγάτες που συμμετείχαν σε ανθυποβρυχιακή άσκηση και άσκηση θαλάσσιας απαγόρευσης, στο πλαίσιο σεναρίου κατάληψης νησιού, η TCG Gökçeada (F 494), κλάσης Ο.H.Perry, (φωτό) τυλίχθηκε στις φλόγες, έχει κάψει πολλά μέλη του πληρώματος και κόντεψε να ανατιναχθεί στον αέρα (!), καθώς η πυρκαγιά, ήταν πολύ κοντά στο χώρο φύλαξης των πυρομαχικών. Αυτή την στιγμή η φρεγάτα ρυμουλκείται πίσω στο Ακσαζ που σημαίνει ότι έχει απωλέσει την ικανότητα αυτόνομης πλεύσης. Οι πληροφορίες από τους σταθμούς υποκλοπής σημάτων των Ε.Δ στο νότιο Αιγαίο, δείχνουν ότι υπάρχουν πολλοί βαριά τραυματισμένοι από το πλήρωμα και πιθανόν νεκροί. Ο πανικός που επικρατεί στα τουκρικά ναυτικά κλιμάκια διοίκησης καταγράφεται ως "άνευ προηγούμενου" κάτι που καταδεικνύει την σοβαρότητα του ατυχήματος.

Φαίνεται ότι η TCG Gökçeada (F 494), δεν είναι και πολύ γούρικο πλοίο ή ότι οι κυβερνήτες και το πλήρωμά τους είναι "για τα μπάζα": Τον Οκτώβριο του 2010 το ίδιο σκάφος που συμμετείχε σε αντιπειρατικές αποστολές στον Ινδικό Ωκεανό, είχε προσαράξει στο λιμάνι της Μομπάσα και ακόμα εκεί θα βρισκόταν, αν δεν είχαν σπεύσει μρυμουλκά για να την ξεκολλήσουν μετά από πολύωρες προσπάθειες. Το πλοίο είναι το πρώην USS Mahlon S. Tisdale (FFG-27), της κλάσης που ναυπηγήθηκε στις ΗΠΑ και υπηρετεί στο τουρκικό Ναυτικό από τις 5 Απριλίου του 1999.

Οργίασε η τουρκική Αεροπορία σήμερα στο Αιγαίο με πλήθος μαχητικών αεροσκαφών και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και ελικοπτέρων να παραβιάζουν κατά συρροή τον Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΕΧ), τον οποίο βέβαια μόνο εμείς βλέπουμε ως τέτοιο δηλαδή Εθνικό καθώς για τους Τούρκους δεν υφίσταται τέτοια περίπτωση. Στο ΓΕΕΘΑ εκτιμούν ότι είναι απάντηση στην ισραηλινή άσκηση που "σπέπασε" προχθές ολόκληρο το Αιγαίο.

Ούτε λίγο ούτε πολύ 18 τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποίησαν σήμερα 17 παραβάσεις και παραβιάσεις του ΕΕΧ και του FIR Αθηνών. Πιο συγκεκριμένα 14 μαχητικά αεροσκάφη σε τέσσερις σχηματισμούς 2 ελικόπτερα και 2 CN-235 πραγματοποίησαν 10 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 7 παραβιάσεις του ΕΕΧ. Από τα τουρκικά μαχητικά τα 6 έφεραν οπλισμό. Η τουρκική δραστηριότητα εκδηλώθηκε στο βόρειο κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Να σημειωθεί ότι σήμερα έληγε και η κοινή ελληνο - ισραηλινή άσκηση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet


Στο ναύσταθμο του Ακσάζ έχει ρυμουλκηθεί εδώ και αρκετές ώρες τουρκική φρεγάτα η οποία παρουσίασε πρόβλημα στο μηχανοστάσιο. Σχετική φημολογία διέρρευσε από την περιοχή της Ρόδου και τις λιμενικές αρχές. Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) είναι σε γνώση του συμβάντος και εμφανίστηκε καθησυχαστικό αναφέροντας ότι τέτοια περιστατικά μπορεί να προκληθούν σε ένα πλοίο, λέγοντας ότι το περιστατικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ήσσονος σημασίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για τη φρεγάτα TCG Gökçeada (F-494) η οποία καθελκύστηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1981 από το αμερικανικό Ναυτικό και έλαβε το όνομα «USS Mahlon S. Tisdale» (FFG-27). Η Τουρκία απέκτησε το πλοίο στις 5 Απριλίου του 1999 και το έθεσε σε υπηρεσία το 2010.

http://www.defence-point.gr/news/?p=64535

No comments :

Post a Comment