04/12/2012

Η δράση των υπηρεσιών στρατιωτικής κατασκοπείας της Ελλάδος κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου,

Ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν η μεγάλη εποχή της στρατιωτικής κατασκοπείας στην Ευρώπη. Στην πρώτη γραμμή: Οι υπηρεσίες συλλογής στρατιωτικών πληροφοριών της Ελλάδος στην σκακιέρα της στρατιωτικής κατασκοπείας. Κάτι παραπάνω από έντονη ήταν η δράση των υπηρεσιών στρατιωτικής κατασκοπείας της Ελλάδος κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όπως αποκαλύπτουν οι τελευταίες αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες από την Βουλγαρία. Οι ελληνικές υπηρεσίες συντηρούσαν ένα κατασκοπευτικό δίκτυο στην Σοβιετική Ένωση, για να παρακολουθούν τις κινήσεις των πολεμικών αεροσκαφών της Σοβιετικής Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό υποστηρίζει στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης ο απόστρατος συνταγματάρχης του Βουλγαρικού Στρατού Κονσταντίν Στρέσοφ, ο οποίος υπηρέτησε το διάστημα 1962-1999 σε διάφορες μονάδες συλλογής πληροφοριών στην επικράτεια της Βουλγαρίας.

Στη δεκαετία του '80 η βουλγαρική υπηρεσία συλλογής πληροφοριών υπέκλεψε επικοινωνίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Από τις συνομιλίες των Ελλήνων αξιωματικών, οι Βούλγαροι έμαθαν ότι στην Ελλάδα γνωρίζουν εκ των προτέρων σχέδια πτήσης ρωσικών αεροσκαφών αναγνώρισης MiG-25, τα οποία απογειώνονταν από την Οδησσό και με ενδιάμεσο σταθμό το βουλγαρικό αεροδρόμιο Gorna Orjahovica στην Βόρεια Βουλγαρία για ένα δεκαήμερο θα έκαναν αρκετές αναγνωριστικές πτήσεις κατά μήκος των συνόρων με την Ελλάδα και την Τουρκία. Σύμφωνα με τον Στρέσοφ, οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών διατηρούσαν δίκτυο πρακτόρων στη Σοβιετική Ένωση. Μία κεντρική μονάδα συλλογής πληροφοριών στη Βουλγαρία ήταν - και είναι - σε υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα. Τη ζωή στη μονάδα αυτή την περιγράφει ο Στρέσοφ ως σκληρή, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών και του δύσβατου της περιοχής. Το ραντάρ με ειδικό εξοπλισμό εμβέλειας πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων, ήταν υπέυθυνο για την υποκλοπή επικοινωνιών στην Ελλάδα και μέρος της Τουρκίας. Το προσωπικό άκουγε και κατέγραφε τις συνομιλίες μεταξύ μεμονωμένων στρατιωτών, κεντρικών γραφείων και δοικητικών θέσεων, τις συνομιλίες των πληρωμάτων των πολεμικών πλοίων και αυτών των επίγειων σταθμών ελέγχου.

Έντονη ήταν και επιχειρησιακή δράση των κατασκοπευτικών αεροπλάνων της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από την Βουλγαρία, με τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Στη δεκαετία του '90, όταν η Bουλγαρία μαστίζονταν από μια ανθρωπιστική κρίση, η Ελλάδα αποφάσισε να στείλει επισιτιστική βοήθεια με μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130 Hercules. Τρία αεροσκάφη του στόλου των μεταγωγικών C-130 Hercules της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν επισημάνει οι βουλγαρικές υπηρεσίες ως τροποποιημένα αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών, φωτογραφικών και ηλεκτρονικών (ELINT/SIGINT). Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε τρία φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας στη Σόφια, με ένα από αυτά τα ειδικών αποστολών μεταγωγικά. Το αεροσκάφος της ΠΑ πραγματοποίησε αναγνώριση κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Στρυμόνα - από τα ελληνικά σύνορα προς Σόφια - ένας από τους κύριους επιχειρησιακούς τομείς του Βουλγαρικού Στρατού.

http://www.fox2magazine.net/

No comments :

Post a Comment