11/12/2012

Γαλλία: Υποστηρίζει βέτο της Ελλάδας για τα Σκόπια - Βουλγαρία: Μόνο το 8 τοις εκατό υποστηρίζει την ένταξη της FYROM στην ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΞΟΠΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφασίσουν αύριο για τα Σκόπια, αλλά πιθανόν το θέμα θα μείνει για τη συνάντηση της ηγεσίας στο τέλος της εβδομάδας, όπως σημειώνει σήμερα η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων «Νόβα Μακεντόνια». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Γαλλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της θέσης της Ελλάδας που αυτό αναμένεται να το εκδηλώσει στη συνάντηση. Ανώνυμες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι Γάλλοι αξιωματούχοι αποφεύγουν συναντήσεις με Σκοπιανούς διπλωμάτες σχετικά με το όνομα.  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι και στην περίπτωση που υπήρξε συνάντηση οι Γάλλοι διπλωμάτες αγνόησαν το ζήτημα της ονομασίας καθώς και πιθανούς τρόπους για την επίλυσή του, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η Βουλγαρία θα υποστηρίξει την πΓΔΜ-(Σκόπια) στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο αν σταματήσει την αντι-βουλγαρική προπαγάνδα. Αυτό πιστεύει το 44 τοις εκατό των Βουλγάρων σύμφωνα με τα δεδομένα μιας εθνικής αντιπροσωπευτικής έρευνας του βουλγαρικού οργανισμού δημοσκόπησης “НЦИОМ”, μεταξύ της 30ης Νοεμβρίου και της 6ης Δεκεμβρίου 2012. Η τοποθέτηση αυτή εκφράζεται από άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 39 ετών, τα οποία είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με μεσαίο και υψηλό δείκτη βιοτικού επιπέδου, κατοίκων αστικών περιοχών. Στην έρευνα δεν παρατηρήθηκε πολιτικοποίηση των απόψεων τους αφού ερευνήθηκαν σε ίσα ποσοτικά μέρη, υποστηρικτών του δεξιού σχήματος που κυβερνά την Βουλγαρία και του αντιπολιτευτικού σοσιαλιστικού κόμματος. Το 8 τοις εκατό που υποστηρίζει, ανεπιφύλακτα, την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, ενώ το 31% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι δύσκολο να σχολιάσουν το θέμα. Στη θέση αυτή βρίσκονται κυρίως γυναίκες και νέοι μεταξύ των 18 και 20 ετών- λιγότερο μορφωμένοι και συνήθως φτωχοί άνθρωποι που κατοικούν σε αγροτικές περιοχές, κυρίως Ρομά, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα του «Информационна Агенция "Фокус"».

The Hellenic Information Team

Η Βουλγαρία θα είναι ανάμεσα στις χώρες που δεν πρόκειται να δεχτούν να οριστεί ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Γραμματείας Τύπου του προέδρου της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ, οι δύο πολιτικοί ηγέτες συζήτησαν τη θέση της Βουλγαρίας σχετικά με τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ. «Οι κ.κ. Ρόσεν Πλέβνελιεφ και Μπόικο Μπορίσοφ είναι κατηγορηματικοί ότι η χώρα μας στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της' Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αλλά η βουλγαρική υποστήριξη δεν είναι άνευ όρων και εξαρτάται από την εκτέλεση των κριτηρίων προσχώρησης, μεταξύ των οποίων θέση προτεραιότητας κατέχουν οι σχέσεις καλής γειτονίας», επισημαίνεται. «Σύμφωνα με τον πρόεδρο και των πρωθυπουργό, η ενταξιακή προοπτική θα ξεκινήσει, όχι με προπαγάνδα και 'καμπάνιες μάρκετινγκ', αλλά με ουσιαστικές ενέργειες εμπέδωσης των σχέσεων καλής γειτονίας ανάμεσα στη Βουλγαρία και τη 'Μακεδονία'. Για να σημειωθεί πρόοδος στην κατεύθυνση αυτή, η Βουλγαρία πρότεινε στη 'Μακεδονία', οι δύο χώρες να υπογράψουν Σύμφωνο Φιλίας, Συνεργασίας και Καλής Γειτονίας που να στηρίζεται στις αρχές της Διακήρυξης του 1999, να φτάσουμε σε συνεννόηση για εορτασμό από κοινού των προσωπικοτήτων και των επετείων της κοινής ιστορίας μας όπως και να παύσει η αντι-βουλγαρική εκστρατεία και η αποκατάσταση των ιστορικών γεγονότων», καταλήγει η ανακοίνωση της βουλγαρικής Προεδρίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολάι Μλαντένοφ κατέστησε σαφές ότι, για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Βουλγαρίας για το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων, η ΠΓΔΜ πρέπει να αποδείξει ότι ανταποκρίνεται σε όλα τα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένου και του κριτηρίου της καλής γειτονίας. «Για τη Βουλγαρία είναι σημαντικό να γίνει πράξη αυτό, για το οποίο εμείς επιμένουμε εδώ και χρόνια να δούμε σαν πρακτικό αποτέλεσμα: η έμφαση να δοθεί στις σχέσεις καλής γειτονίας με τη χώρας μας, να παύσει η αντι-βουλγαρική εκστρατεία και η καθημερινή αυτή παρενόχληση, την οποία η βουλγαρική κοινωνία αναγκάζεται να δέχεται από τους γείτονες μας. Όλα αυτά δεν ευνοούν με κανένα τρόπο την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας ούτε εντάσσονται στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε ο κ. Μλαντένοφ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet
Οκτώ καινούργια στρατιωτικά οχήματα αξίας 710.000 ευρώ παρέλαβαν οι Σκοπιανοί από τους Τούρκους μόλις πριν από λίγες ημέρες. Μάλιστα ο υπουργός της FYROM Φατμίρ Μπισίμι μίλησε εγκάρδια για τις στενές σχέσεις των δύο κρατών. Ο Μπισίμι δεν δίστασε επίσης να χαρακτηρίσει την μεταξύ των δύο χωρών φιλία ως παράδειγμα για το… πώς μπορούμε να συνεργαστούμε στην περιοχή! «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι εξαιρετικά υψηλές», δήλωσε. Το γεγονός ότι η Τουρκία έχει υπογράψει με τα Σκόπια πρωτόκολλα αμυντικής συνεργασίας, είναι γνωστό από καιρό. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αποτελούν τον βασικό «εκπαιδευτή» του μικρού και προς το παρόν αδύναμου στρατού της ΠΓΔΜ. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν ήταν παρά μια ελαφρά οπλισμένη Εθνοφυλακή και τώρα πλέον οι Σκοπιανοί εξοπλίζονται πυρετωδώς.  Τόσο η Αμερική όσο και η Τουρκία ενισχύουν την FYROM με απώτερο σκοπό να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην περιοχή!

Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που ολόκληρο σκοπιανό Τάγμα (η αφρόκρεμα του Στρατού και απόφοιτοι της σχολής Ευελπίδων) είχε φιλοξενηθεί για 1,5 περίπου μήνα τόσο στην Σμύρνη όσο και στην Άγκυρα και σε κοινά γυμνάσια φυσικά γνώρισαν τον οπλισμό των Τούρκων αλλά και αυτών του ΝΑΤΟ.Να σημειώσουμε πως στην Σμύρνη εκπαιδεύτηκαν από κοινού με Τούρκους κομάντος και σε συνθήκες πραγματικής μάχης!Ελπίζουμε πως η μακαριότητα των Αθηνών θα πάψει να πιστεύει πως στην Βαλκανική δεν υπάρχουν άξονες!

*Στις φωτογραφίες, προπαγανδιστικό τουρκικό έντυπο (και με ελληνικό τίτλο!) που εκτίθεται στο Μουσείο του Κεμάλ στο Μοναστήρι και εικόνες με Σκοπιανούς και Τούρκους στρατιώτες σε κοινά γυμνάσια στην Άγκυρα και στη Σμύρνη.

Τηλέμαχος Κόκκοςhttp://www.elzoni.gr/html/ent/078/ent.29078.asp

No comments :

Post a Comment