25/11/2012

"Τηλεκατευθυνόμενο όχημα επίγειου αγώνα" (Unmanned Ground Combat Vehicle - UGCV) "Guardium" (Video)

Η ανάπτυξη των αυτόνομων ρομπότ, βρίσκεται περίπου εκεί που ήταν τα στρατιωτικά αεροσκάφη πριν από 100 χρόνια. Η περαιτέρω εξέλιξη θα μπορούσε να συμβεί με ιλιγγιώδη ρυθμό, μέχρι που τα όπλα αυτά θα είναι καθοριστικά για τους μελλοντικούς πολέμους. Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις περιπολούν με τηλεχειριζόμενα οχήματα στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Οι μηχανές αυτές είναι προς το παρόν εξοπλισμένες μόνο με αισθητήρες - αλλά μπορούν ανά πάσα στιγμή να εξοπλιστούν με όπλα. Έτσι, πρόκειται για το πρώτο λειτουργικό κινούμενο ρομπότ μάχης. Σε ορισμένα πολεμικά θέατρα σήμερα στον πλανήτη, σχεδόν καθημερινά σκοτώνονται άνθρωποι από τηλεκατευθυνόμενα μηχανήματα: Τα ιπτάμενα τηλεχειριζόμενα ρομπότ έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια από ένα περιθωριακό φαινόμενο στο πρότυπο όπλο των στρατιωτικών δυνάμεων της Αμερικής. Στο έδαφος ωστόσο, τα ρομπότ μάχης εξακολουθούν να είναι σπάνια, αλλά αυτό θα αλλάξει σύντομα. Για χρόνια οι εταιρείες άμυνας σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν συνεχώς πλατφόρμες όπλων που ελέγχονται από τους ανθρώπους από απόσταση.

Στο Ισραήλ πρόσφατα, ένα ρομπότ αυτού του τύπου είδε για πρώτη φορά στρατιωτική χρήση: Καλείται "Guardium" και μοιάζει με μια διασταύρωση ανάμεσα σε ένα μικρό αυτοκίνητο και ένα μαχητικό stealth. Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν τη ρομποτική πρωτοβουλία για δικό τους λογαριασμό το 2008. Από τότε το "Guardium" έχει ενσωματωθεί σταδιακά στη στρατιωτική καθημερινότητα. Το ρομπότ χρησιμοποιείται κυρίως για αυτόνομες περιπολίες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ήδη το "Φάντασμα της περίφραξης." "Εμείς περιπολούμε συχνά μαζί με μονάδες πεζικού," αναφέρει ο αξιωματικός Kai Hajbi στο δικτυακό τόπο των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας. Το "Guardium" βοηθά των έλεγχο των συνόρων και μπορεί να κινηθεί σε θέσεις που θα ήταν πολύ επικίνδυνες για τους στρατιώτες. "Είναι μια συμβιωτική σχέση", λέει ο Hajbi. Το ρομπότ έχει "αποδείξει την αποτελεσματικότητά του σε διάφορα σενάρια." Το "Guardium" δεν ενεργεί μόνο ως παρατηρητής, αλλά και ως μια θανάσιμη πολεμική μηχανή. Ο κατασκευαστής G-NIUS, μια κοινοπραξία των ισραηλινών αμυντικών επιχειρήσεων Israel Aerospace Industries και Elbit Systems, προσφέρει το προϊόν της και με όπλα.

Συνήθως ο εξοπλισμός περιλαμβάνει πολυβόλα και εκτοξευτές χειροβομβίδων, όπως αυτοί οι σταθμοί που χρησιμοποιούνται εδλω και πολλά χρόνια σε στρατιωτικά οχήματα. Το πλεονέκτημα: Ο χειριστής μπορεί να παραμείνει μέσα στο όχημα και με τηλεχειρισμό να στοχεύει στο στόχο. Είτε ένα τέτοιος σταθμός όπλων ελέγχεται από το εσωτερικό του οχήματος ή από μια άλλα απόσταση, είναι βασικά το ίδιο. Το Ισραήλ έχει ήδη από 2008 αναπτύξει τηλεχειριζόμενους σταθμούς όπλων σε πύργους κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας. Αλλά το "Guardium", σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, μπορεί πολλά περισσότερο - "ενεργεί αυτόνομα, αντιδρά ανεξάρτητα στα εμπόδια." Εάν το ρομπότ εντοπίσει στις περιπολίες του "ύποπτες δραστηριότητες", τότε "θα μπορούσε να αντιδράσει αυτόνομα" και να "χρησιμοποιήσει μια ποικιλία από βίαιες μεθόδους για την εξάλειψη της απειλής." Σε αυτή την περίπτωση ισχύουν "ειδικά προγραμματισμένες οδηγίες." Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση ενός τηλεκατευθυνόμενου ένοπλου δεν αποτελεί πρωτιά, αλλά εάν το ρομπότ θα μπορούσε να ανιχνεύσει αυτόματα τους στόχους και ανεξάρτητα να κρίνει για τη ζωή ή το θάνατο ενός ανθρώπου, είναι ένας εφιάλτης για τους επικριτές αυτών των συστημάτων. Μόλις αυτή την εβδομάδα, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων "Human Rights Watch" έχει κυκλοφορήσει μια έκθεση σχετικά με τα δολοφονικά ρομπότ του μέλλοντος.

Πάντως, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις θα προχωρήσουν με την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας. Μέσα στο επόμενο ενάμιση χρόνο αναμένεται η επόμενη ρομποτική γενιά, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς. Ο Ισραηλινός Στρατός θα επεκτείνει το πρόγραμμα ρομπότ: "Είναι μόνο θέμα χρόνου και χρήματος," δηλώνει ο Hajbi. Ένα από τα τελευταία μοντέλα είναι το "Avant Guard", το οποίο ανατύσσεται επίσης από την κοινοπραξία G-NIUS. Αυτό έχει σύμφωνα με την εταιρεία ήδη ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις. Ο κατασκευαστής δεν αφήνει καμία αμφιβολία αυτή τη φορά: Πρόκειται για ένα "Τηλεκατευθυνόμενο όχημα επίγειου αγώνα" (Unmanned Ground Combat Vehicle - UGCV), ένα μη επανδρωμένο όχημα μάχης.


http://www.fox2magazine.net/

No comments :

Post a Comment