11/11/2012

Επίσκεψη Κλίντον-Πανέτα στην Αυστραλία για τις αμυντικές δαπάνες

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει καταστήσει την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού σημαντικό «άξονα» της διπλωματίας της, έπειτα από μια δεκαετία συγκρούσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αυξήσουν τις διπλωματικές και στρατιωτικές τους δυνατότητες σε αυτή την περιοχή, που θεωρούν κινητήριο δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η Κλίντον και ο Πανέτα πολλαπλασίασαν τα ταξίδια τους στην Ανατολική Ασία φέτος, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει, σύμφωνα με ειδικούς, να αντισταθμίσει την επιρροή του Πεκίνου, το οποίο έχει εδαφικές διαφορές με τους γείτονές του, την Ιαπωνία και τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας για τα αρχιπελάγη της θάλασσας της Κίνας. Ο Λευκός Οίκος φέρεται να ανησυχεί με τις περικοπές που εξήγγειλε η αυστραλιανή κυβέρνηση στις αμυντικές της δαπάνες. Το θέμα αυτό αναμένεται να το θέσει η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον που αρχίζει νέα περιοδεία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, κυρίως στην Αυστραλία και τη νοτιοανατολική Ασία, όπου πρόκειται να μεταβεί και ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει καταστήσει την περιοχή αυτή διπλωματική του προτεραιότητα, ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον.

Η Κλίντον θα αρχίσει την περιοδεία της από το Περθ, στη δυτική Αυστραλία, για την ετήσια υπουργική σύνοδο στις 14 Νοεμβρίου των Ηνωμένων Πολιτειών και της συμμάχου τους Αυστραλίας (AUSMIN). Μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λίον Πανέτα πρόκειται να έχουν συνομιλίες με την πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ και τους υπουργούς της Άμυνας και Εξωτερικών, Στίβεν Σμιθ και Μπομπ Καρ. Ο εκπρόσωπος της Κλίντον στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, Καρτ Κάμπελ, κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν που η Αυστραλία, σύμμαχός τους στην περιοχή, μειώνει τις αμυντικές της δαπάνες, όταν άλλες χώρες, όπως η Κίνα, τις αυξάνουν «και έτσι η Καμπέρα εξαρτάται αποκλειστικά από τις δαπάνες των ΗΠΑ», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. Αμερικανικοί κύκλοι φέρονται να υποστηρίζουν ότι η Αυστραλία θα «αξιοποιήσει την παρουσία Αμερικανών πεζοναυτών στο Ντάργουϊν για να μειώσει τις δικές της δαπάνες» κάτι που δεν ενθουσιάζει τον κυβέρνηση Ομπάμα.

Σημειώνεται ότι στο Ντάργουιν της βόρειας Αυστραλίας από τον περασμένο Απρίλιο βρίσκονται εκατοντάδες Αμερικανοί Πεζοναύτες, οι οποίοι εντάσσονται στο σχέδιο των ΗΠΑ για ενίσχυση των Αμερικανικών στρατευμάτων στο Νότιο Ειρηνικό. Ο πρόεδρος Ομπάμα και η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, είχαν υπογράψει τη σχετική συμφωνία για την ανάπτυξη αμερικανικής δύναμης, αποτελούμενης από 2.500 στρατιώτες στο βόρειο τμήμα της χώρας, μέχρι το 2017. Η συγκεκριμένη κίνηση έχει προκαλέσει την ενόχληση του Πεκίνου το οποίο παρακολουθεί την Ουάσινγκτον να ενισχύει την παρουσία της, σε μια περιοχή που παραδοσιακά αποτελεί πεδίο δικής του δράσης. Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ θα συναντηθεί επίσης με την επιχειρηματική κοινότητα της Αδελαΐδας και θα επισκεφθεί ένα ναυπηγείο, το Techport Australia, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.  Μετά την Αυστραλία, η Κλίντον αναμένεται στις 16 και 17 Νοεμβρίου στη Σιγκαπούρη. Θα συνοδεύσει στη συνέχεια τον Πρόεδρο Ομπάμα στην Ταϊλάνδη, όπου θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, μετά την επανεκλογή του. Με τους ηγέτες της Ταϊλάνδης, θα προετοιμάσουν τη διμερή σύνοδο κορυφής ΗΠΑ/Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και τη σύνοδο κορυφής της Ανατολικής Ασίας στο Σιάμ Ριπ, στην Καμπότζη, στις 19 και 20 Νοεμβρίου. Πριν από την Καμπότζη, η Κλίντον θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο Ομπάμα στην ιστορική επίσκεψή του στη Μιανμάρ για να στηρίξουν την διαδικασία εκδημοκρατισμού που προωθεί η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Τέιν Σέιν.

Τμήμα ειδήσεων defencenet

No comments :

Post a Comment