03/11/2012

Προκαλεί η Τουρκία: Ζητεί να μην γίνουν έρευνες στη ΑΟΖ Κύπρου - Ρωσία και Ιταλία απορρίπτουν το τουρκικό τελεσίγραφο για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ - Καμμία πρόταση ισραηλινών συμφερόντων δεν προκρίθηκε στο Β' γύρο Αδειοδότησης

Έκκληση στις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου να μην πάρουν μέρος στις έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, απευθύνει εκ νέου η Άγκυρα, απειλώντας τις εταιρείες και τις σχετικές χώρες με αποκλεισμό από τα ενεργειακά έργα στην Τουρκία. Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών γίνεται λόγος για «συνομιλίες με διεθνείς εταιρείες σχετικά με οικόπεδα στη δήθεν ΑΟΖ της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου» στο πλαίσιο «του δεύτερο διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί παραβλέποντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». «Οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα και αδιαίρετα δικαιώματα, όπως και οι Ελληνοκύπριοι, επί των φυσικών πηγών που βρίσκονται στο σύνολο της υφαλοκρηπίδας του νησιού. Η παράβλεψη της πραγματικότητας αυτής και η συνέχιση των μονομερών και προκλητικών δραστηριοτήτων εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων, είναι απαράδεκτη για την Τουρκία και την ΤΔΒΚ» αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζονται επίσης τα εξής:« Επανειλημμένως έχουν υπογραμμιστεί οι κίνδυνοι που θα προκληθούν από τη δραστηριότητα διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις εν λόγω αμφισβητούμενες περιοχές στις οποίες έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι. Όπως έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός και επαναληφθεί επανειλημμένως εκ μέρους του υπουργείου μας, οι εταιρείες που θα συνεργαστούν με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου δεν θα περιληφθούν στα ενεργειακά έργα της Τουρκίας. Για τον λόγο αυτόν, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις σχετικές χώρες και τις εταιρείες πετρελαίων να κινηθούν με σωφροσύνη, ιδιαίτερα να μην προχωρήσουν σε δραστηριότητες στις θαλάσσιες αυτές περιοχές που είναι αμφισβητούμενες από πλευράς Κυπριακού ζητήματος και να αποχωρήσουν από τον εν λόγω διαγωνισμό».

Ρωσία και Ιταλία απέρριψαν τις τουρκικές "εκκλήσεις" να μην λάβουν μέρος στις έρευνες για ανεύρεση υδρογονανθράκων στα βυθοτεμάχια ("οικόπεδα") της κυπριακής ΑΟΖ με σχετικές διαρροές από τα υπουργεία Εξωτερικών τους. Πριν από λίγο πηγή του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών ανέφερε στο defencenet.gr ότι "Η Κύπρος είναι ένα κυρίαρχο κράτος και έχει συγκεκριμένα κυριαρχικά δικαιώματα τα οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβτητήσει". Και από ιταλική πλευρά αναφερόταν οτι "Η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ και ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχει δικαίωμα να δώσει άδειες για έρευνες στην ΑΟΖ της". Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Ρωσία μέσω θυγατρικών της Gazprom, όσο και η Ιταλία μέσω της Εni, έχουν λάβει συμβόλαια για έρευνες μαζί με την Γαλλία και τη Ν.Κορέα σε τέσσερα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Η απάντηση είναι και απειλητική και εκβιαστική και βέβαια πέρα από τις ρηματικές αρνήσεις σπεύδουν και οι δύο χώρες που έχουν πάρει μαζί με την Γαλλία την "μερίδα του λέοντος" στα κυπριακά οικόπεδα, να δώσουν την απάντηση που πρέπει στη τουρκική απειλή:

Ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών θα πραγματοποιήσουν διήμερη αεροναυτική άσκηση από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου στον κόλπο του Τάραντα και το Ιόνιο Πέλαγος. Μάλιστα στην άσκηση δόθηκε η επωνυμία «IONIEX 2012». Από ρωσικής πλευράς θα συμμετάσχει το ρωσικό αντιτορπιλικό Smetlivy και το ρυμουλκό διάσωσης MB 304. Από ιταλικής πλευράς θα συμμετέχει η φρεγάτα Zeffiro, ένα πλοίο της ακτοφυλακής η Ακτοφυλακίδα Aviere, ένα υποβρύχιο, αεροσκάφη έρευνας και διάσωσης (AV8B) και το σύνταγμα πεζοναυτών του San Marco . Οι ασκήσεις θα ολοκληρωθούν στις 14 Νοεμβρίου. Τα ρωσικά πλοία θα αποπλεύσουν από το λιμάνι του Τάραντα την επομένη στις 15 Νοεμβρίου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα διήμερα γυμνάσια αποσκοπούν στην ενίσχυση της συνεργασίας και της εξάσκησης των πληρωμάτων των δύο χωρών σε συνθήκες πραγματικών επιχειρήσεων μέσω ασκήσεων επιτήρησης, τακτικής, εφοδιασμού και ελιγμών μάχης. Το ερώτημα είναι αν η Τουρκία θα τολμήσει να επαναλάβει την πειρατική πολιτική της, όπως επιχείρησε πέρσι με την έναρξη των γεωτρήσεων από πλευράς Noble Εnergy, με την αποστολή πολεμικών πλοίων. Πάντως σε συνδυασμό με τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν στην Α.Μεσόγειο στην Συρία, το όλο σκηνικό αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον... 

Τα αποτελέσματα του Β' γύρου Αδειοδότησης για τα "Οικόπεδα" της Κύπρου απογοήτευσαν τους μεγαλοεπιχειρηματικούς κύκλους του Ισραήλ, καθώς καμμία από τις προτάσεις στις οποίες συμμετείχαν ισραηλινά συμφέροντα δεν προκρίθηκε, σύμφωνα με το Ισραηλινό Οικονομικό Πρακτορείο Globus. Σε μακροσκελές του δημοσίευμα το Globus αναφέρεται στα αποτελέσματα του Β’ γύρου Αδειοδότησης και μαζί με την απογοήτευση υπογραμμίζει ότι στους ίδιους κύκλους του Ισραήλ και όχι μόνο, εκφράζεται και θαυμασμός, για το γεγονός ότι η Κύπρος προσέλκυσε τους μεγάλους διεθνείς κολοσσούς του τομέα. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικός και ο τίτλος του δημοσιεύματος «Το Ισραήλ υστερεί από την Κύπρο», κάτι που αναφέρεται και ως ένα από τα συμπεράσματα του συνεδρίου «Εco Εnergy», που έγινε τις προηγούμενες μέρες στη χώρα, όπως δημοσιεύει "Ο Φιλελεύθερος". Γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι το «Οικόπεδο 9» δόθηκε στη γαλλική Τotal και τους Ρώσους μειοψηφούντες συνεταίρους της, υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο «Οικόπεδο» είχε διεκδικήσει και η Delek -η ισραηλινή συνεταίρος της Νoble- μαζί με τους κολοσσούς Woodside της Αυστραλίας και τις Ιταλικές ΕΝΕL και Εdison. Αφού υποδεικνύεται ότι και το «11» δόθηκε στην Τotal, καταγράφεται η απόφαση ανάθεσης των οικοπέδων «2» και «3» στην ιταλική ΕΝΙ που συνεργάζεται με την κορεατική ΚoGas. Αυτό σημαίνει πάλι απογοήτευση για την ισραηλινή Αlon που διεκδίκησε το «Οικόπεδο 3» μαζί με την αμερικανική Sigma και την κυπριακή Πετρολίνα. Ο επικεφαλής της κοινοπραξίας Ελι Μπραρνέα, δήλωσε μάλιστα στο Globus, ότι μέχρι το τέλος, πίστευαν πως είχαν πολύ καλές πιθανότητες να κερδίσουν το «Οικόπεδο 3».

Γίνεται επίσης αναφορά, ότι δεν επιλέγηκε για κανένα «Οικόπεδο» ούτε η κοινοπραξία Ιsramco, Dor Chemicals και Μodiin» που υπέβαλε προτάσεις για τα «Οικόπεδα» 2, 3, 6 και 9. Εκτός έμεινε και η επίσης ισραηλινών συμφερόντων Cyprus Οpportunity, που ελέγχεται από τους Ρόνι Χάλμαν και Ούρι Αλμπούτι, την Ιsrael Οpportunity, που διεκδίκησαν τα «Οικόπεδα» 2 και 8. Το ίδιο ίσχυε και για την ισραηλινή GeoGlobal που ελέγχεται από τον μεγιστάνα Οφέρ Ναϊμόρτι, που διεκδίκησε τα «Οικόπεδα» 8, 9 και 11. Προφανώς, στο Ισραήλ δεν έφτασαν ακόμα οι λεπτομέρειες της Απόφασης του Υπουργικού, που προβλέπει ότι οι εταιρείες αυτές θα κληθούν να επαναβεβαιώσουν το ενδιαφέρον τους, αφού δεν αποκλείεται εντός εξαμήνου να ληφθούν αποφάσεις και για άλλα «Οικόπεδα» ή ακόμα και το ενδεχόμενο -αν και πολύ απομακρυσμένο- να μην υπάρξει κατάληξη σε κάποια από τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν στις 12 Νοεμβρίου. Στο δημοσίευμα εκφράζεται η άποψη ότι είναι θολό το τοπίο για τα επόμενα βήματα. Παράλληλα με την απογοήτευση, οι Ισραηλινοί μεγιστάνες της ενέργειας, «εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τον τρόπο που η Κύπρος κατάφερε να προσελκύσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες», αναφέρει το δημοσίευμα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet

No comments :

Post a Comment