19/11/2012

Συρία: Κινεζικά συστήματα υποκλοπών ; - Βενεζουέλα: Άφιξη των πρώτων κινεζικών μεταφορικών

Σύρος στρατιώτης που υποστηρίζει ότι υπηρετούσε στον σκληρό πυρήνα των συριακών μυστικών υπηρεσιών (Mukhabarat) και αυτομόλησε στους εξεγερμένους, υποστηρίζει ότι το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ έχει παραλάβει συσκευές υποκλοπής επικοινωνιών από τους Κινέζους. Ο στρατιώτης υποστηρίζει ότι προσωπικά συνάντησε Κινέζους τεχνικούς που εξηγούσαν στους Σύρους υπεύθυνους τον τρόπο λειτουργίας των μηχανημάτων.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι δικηγόρος και λόγω της κατάστασης εντάχθηκε στο στράτευμα, το οποίο όμως εγκατέλειψε όταν συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ασκήσει στη χώρα το επάγγελμά του υπό το καθεστώς Άσαντ, αφού όπως υποστηρίζει θα καταρρεύσει εντός 3-4 μηνών. Υποστηρίζει επίσης ότι οργάνωνε επί εξάμηνο τη διαφυγή του και στα σημεία ελέγχου έδειχνε τη δικηγορική του ταυτότητα καθώς στη στρατιωτική του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Σα να παρουσιάζει κάποια κενά η κατάθεσή του… Κατά τα άλλα μίλησε για κέντρα κράτησης όπου γίνονται βασανιστήρια και ότι οι ένοπλες δυνάμεις του συριακού καθεστώτος πάσχουν από την έλλειψη ηθικού.

Η άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να δώσουν στην Αεροπορία της Βενεζουέλας ανταλλακτικά για τα μεταφορικά αεροσκάφη τύπου C-130 που διαθέτει, στο πλάισιο εξοπλιστικού εμπάργκο που επιβλήθηκε το 2006, οδήγησε τη χώρα του Ούγκο Τσάβες στην απόφαση προμήθειας οχτώ κινεζικών μεταφορικών αεροσκαφών τύπου Y-8 και σε γενικότερη στροφή προς τη Ρωσία και την Κίνα για την προμήθεια οπλικών συστημάτων. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, τα πρώτα δύο αεροσκάφη έχουν ήδη παραληφθεί. Το σύνολο των οχτώ αεροσκαφών αποτελεί παραγγελία ύψους 353 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Κίνα έχει δανειοδοτήσει τη χώρα με 36 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι πωλήσεων πετρελαίου.

No comments :

Post a Comment