03/10/2012

Έρχονται νέα χαράτσια στα ακίνητα !

Μπορεί η έκδοση πιστοποιητικών και οι ενεργειακές επιθεωρήσεις να αποτελούν ένα επιπλέον έσοδο για τον τεχνικό κόσμο, όμως η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου το αντιμετωπίζει ως «χαράτσι». Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία των μέχρι σήμερα ενεργειακών επιθεωρήσεων αφορά ακίνητα σε χαμηλή κατηγορία ενεργειακής απόδοσης. Φαίνεται ότι καταλήγει σε αποτυχία η πρόθεση του υπουργείου να οδηγήσει τους ιδιοκτήτες σε επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης στα ακίνητά τους. Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, έρχονται νέα χαράτσια στα ακίνητα από το νέο έτος! Ειδικότερα, προωθείται ρύθμιση με την οποία όσοι μεταβιβάζουν ή εκμισθώνουν ακίνητο από την πρώτη του έτους και μετά θα υποχρεωθούν να εκδώσουν...
- πιστοποιητικό ελέγχου κεντρικής θέρμανσης και 
- πιστοποιητικό ελέγχου των κλιματιστικών, 
...στα πρότυπα του ενεργειακού πιστοποιητικού! Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος του πρώτου θα ανέρχεται σε 100-150 ευρώ, ενώ το δεύτερο στα διπλάσια περίπου!

Σημειώνουμε ότι αυτοί οι έλεγχοι προβλέπονται ήδη από τη νομοθεσία και μάλιστα είναι γενικής εφαρμογής (για όλα δηλαδή τα ακίνητα), αλλά υπάρχει τριετής μεταβατική διάταξη. Αντί λοιπόν να δώσουν παράταση, στο ΥΠΕΚΑ λένε ότι, λόγω κοινοτικής υποχρέωσης, δεν μπορούν και επιλέγουν να επιβαρύνουν «μόνο» τα ακίνητα που πωλούνται ή νοικιάζονται! Το μόνο ίσως καλό που προκύπτει από τις μέχρι τώρα συζητήσεις είναι ότι οι έλεγχοι δεν θα γίνονται με βάση κατώτερη τιμή, αλλά με ελεύθερη διαπραγμάτευση. Φαίνεται ότι αυτό τουλάχιστον το έμαθαν από την «τρόικα» τα σαΐνια του υπουργείου… Πάντως, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες μας, αυτά τα πιστοποιητικά δεν θα είναι τα τελευταία που θα εφαρμοστούν επί ακινήτων, καθώς σύντομα θα καθιερωθεί και πιστοποιητικό για τις εγκαταστάσεις καλωδίων και συστημάτων επικοινωνιών (τηλεφωνικά, δεδομένων, ασθενή ρεύματα κ.λπ.), τουλάχιστον των νέων οικοδομών σε πρώτη φάση.

No comments :

Post a Comment