07/09/2012

Στερεύει το πετρέλαιο στη Σαουδική Αραβία;

Αιτία για ανησυχία προκύπτει από την τελευταία ενεργειακή έκθεση της Citigroup, αφού οι υπογράφοντες επισείουν τον κίνδυνο η Σαουδική Αραβία να καταστεί από μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως (7,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως), σε εισαγωγέα! Σύμφωνα με ρεπορτάζ που φιλοξενεί το Al Jazeera, το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι η χώρα της Μέσης Ανατολής καταναλώνει το 25% της παραγωγής της στο εσωτερικό, με τη χώρα να καταναλώνει συνολικότερα το περισσότερο κατά κεφαλήν πετρέλαιο από τα περισσότερα βιομηχανοποιημένα κράτη. Καταναλώνει 4,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, άρα η συνολική παραγωγή ανέρχεται σε 11,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, εάν προσθέσει κανείς τα 7,7 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα που εξάγει! Το 50% της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας που καταναλώνεται από τα νοικοκυριά, στηρίζεται στο πετρέλαιο με τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 8% ετησίως. Εν ολίγοις, με βάση τα εκτιμώμενα κοιτάσματα όπως αυτά είναι γνωστά σήμερα, το 2030 η Σαουδική Αραβία θα έχει μετατραπεί σε εισαγωγέα…

Η χώρα επίσης καταναλώνει το σύνολο της παραγωγής της σε φυσικό αέριο (9,6 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα), και σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή στα 15,5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια μέχρι το 2015. Κι εδώ όμως η ζήτηση αυξάνεται με ρυθμούς 8% ετησίως. Το πρόβλημα της υπερβολικής κατανάλωσης προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από το ότι οι περισσότεροι δεν πληρώνουν ούτε για το αφαλατωμένο νερό που καταναλώνουν, ούτε για τον ηλεκτρισμό, όπως επίσης και για να κινήσουν τα αυτοκίνητά τους, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να κυκλοφορούν με τζιπ που καταναλώνουν πολύ καύσιμο. Το κόστος για την κυβέρνηση είναι τεράστιο και αποτιμάται σε δισεκατομμύρια δολάρια. Τα ίδια βέβαια περίπου συμβαίνουν και στα άλλα μοναρχικά καθεστώτα στον Κόλπο, προφανώς εξυπηρετώντας την ανάγκη των μοναρχών να δείξουν φιλολαϊκό πρόσωπο…

Οι συντάκτες της έκθεσης της Citigroup προτείνουν τρόπο ώστε να εκτονωθούν οι αντιδράσεις. Αυτός είναι η σημαντική αύξηση των αποδοχών, έστω κι αν αυτό προκαλέσει βραχυπρόθεσμα πληθωριστικές πιέσεις. Έτσι, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα κάνοντας οικονομία να εξασφαλίσουν περισσότερα χρήματα για άλλες αγορές. Ο άφθονος ήλιος έχει οδηγήσει στην επένδυση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών με την εγκατάσταση πάνελ συλλογής ηλιακής ενέργειας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν όμως και για την πυρηνική ενέργεια, αν και δεν διαθέτουν το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Είναι βέβαια και η απειλή που προέρχεται από τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν που όσο να’ ναι παίζει σημαντικό ρόλο…

http://www.defence-point.gr/news/?p=57404

1 comment :

  1. Τα ίδια έλεγαν το 1960 ότι τελειώνουν τα πετρέλαια στην Σαουδική Αραβία το 1975. Μετά το εμπάργκο τοποθετούσαν την εξάντληση των πετρελαίων το 2000. Επικοινωνιακό τρικ είναι για να αυξήσουν τις τιμές. Να θυμήσω οτι ούτε μία γεώτρηση που έχουν ανοίξει στις ΗΠΑ από το 1865 δεν εχεί βγει εκτός λειτουργίας έως και σήμερα.

    ReplyDelete