13/09/2012

Οι βρετανικές Βάσεις και η ασύδοτη κοροϊδία

1) Οι Βρετανοί, από το 1959, και πριν από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ενημέρωσαν τους Ελληνοκυπρίους για τις προθέσεις τους και γνώριζαν και γνωρίζουν όλοι για τις δραστηριότητες των Βρετανών στις εγκαταστάσεις τους. Ο (εξ ου και το όνομά του) κατασκοπευτικός σταθμός Αγίου Νικολάου είναι ο μεγαλύτερος τέτοιος που έχει η Βρετανία σ' ολόκληρον τον κόσμο και οι πληροφορίες που μαζεύει, στέλνονται απευθείας στα Κεντρικά Γραφεία των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών στο Τσέλτεναμ της Αγγλίας (GCHQ), απ' όπου και μελετώνται και γίνεται επιλογή στο τι θα σταλεί και στους Αμερικανούς, με τους οποίους συνεργάζονται στον τομέα αυτό. Έχω γράψει σχετικά στο βιβλίο μου «Από την Ένωση στην Κατοχή», στο οποίο αφιέρωσα 59 σελίδες για τις Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες, και που κυκλοφόρησε το 1995 στη Λευκωσία, πριν από 17 χρόνια!

2) Από τα βρετανικά έγγραφα για το 1959 μάθαμε ότι το Κάβο Γκρέκο (με τα ραντάρ εκεί μέχρι που έκλεισε ο κύκλος τους) προοριζόταν για ΝΑΤΟϊκές εξυπηρετήσεις, αλλά επειδή η Κύπρος δεν ήταν στο ΝΑΤΟ (και λόγω των Κομμουνιστών), η Βρετανία αποφάσισε να ενοικιάσει τη Βάση στο ΝΑΤΟ, να πληρώνεται γι' αυτήν την εξυπηρέτηση από το ΝΑΤΟ, αλλά να προσποιείται ότι είναι μέρος των βρετανικών Βάσεων. Τον Αύγουστο του 1959 οι Βρετανοί ενημέρωσαν γι' αυτό τους Ελληνοκύπριους πολιτικούς -της Μεικτής Επιτροπής- που μελετούσαν τα εκκρεμή θέματα και το Σύνταγμα, όπως ΚΑΙ τον Μακάριο. Επομένως, προς τι οι υποκρισίες;

Ακόμα πιο υποκριτικός ο ρόλος όλων και όχι μόνο του ΑΚΕΛ, όταν σίγουρα γνώριζαν και τούτο: Ο ΝΑΤΟϊκός κατασκοπευτικός σταθμός στο Ακρωτήρι Γκρέκο στην ακρίβεια βρισκόταν υπό τη διοίκηση τετραμελούς έμμισθου προσωπικού του ΝΑΤΟ υπό την ευθύνη της Τουρκίας! Οι πληροφορίες αεράμυνας μεταδίδονταν με ραντάρ στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, μέσω Αδάνων. Ο σταθμός υπαγόταν στο ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο της Σμύρνης με διοικητή Τούρκο συνταγματάρχη. Και μόνο Τούρκοι έμμισθοι του ΝΑΤΟ είχαν την ικανότητα να τον επιθεωρούν κάθε έξι μήνες. Δηλαδή, οι Τούρκοι είχαν γνώση και της πιο μικρής λεπτομέρειας σε θέματα άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα βρετανικά έγγραφα μάς αποκάλυψαν ότι κάθε χρόνο μετά την Ανεξαρτησία, Τούρκοι από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη πήγαιναν στην Κύπρο κάθε έξι μήνες και επιθεωρούσαν τις εγκαταστάσεις στο Ακρωτήρι Γκρέκο.

Το θέμα εγέρθη το 1968, όταν οι Τούρκοι αξιωματούχοι για κάποιο λόγο πήγαν στην κυπριακή Πρεσβεία στην Άγκυρα και ζήτησαν βίζες για να πάνε στην Κύπρο. Φαίνεται οι Τούρκοι μεταξύ 1963 - 1968 πηγαινο-έρχονταν υπό κάλυψη και όχι με την πραγματική τους ιδιότητα ή μέσω των βρετανικών Βάσεων. Κατά κάποιο λόγο το φθινόπωρο του 1968 ζήτησαν βίζα. Ο τότε Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ της Δημοκρατίας Χριστόδουλος Βενιαμίν κάλεσε στο γραφείο του τον αξιωματούχο της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία, Τέρι Έμπσον, ζητώντας εξηγήσεις. Τελικά με εντολή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου δεν δόθηκαν βίζες. Και οι Βρετανοί έκαναν άλλες διευθετήσεις για τη μετάβαση των Τούρκων επιτηρητών, δηλαδή μέσω της Βάσεως Ακρωτηρίου, επικαλούμενοι μια ειδική πρόνοια των Συμφωνιών του 1960.

Και, τέλος, για τον ραδιοσταθμό του «BBC» στο Ζύγι, λέγε καλύτερα του Φόρειν Όφις... Αλλά όλα αυτά θα τα ξεκαθαρίσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας, σύμφωνα με τον αντι-ΝΑΤΟϊκό Πρόεδρο Χριστόφια (δήλωση Μπρούκινγς) και το Μνημόνιο με Γκόρτον Μπράουν...

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ, Ερευνήτρια/συγγραφέας - Λονδίνο
http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/other/522342 

No comments :

Post a Comment