24/07/2012

Ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις στο πρόγραμμα PMADS στην Τουρκία

Στο πρώτο εθνικό σύστημα αεράμυνας που αναπτύχθηκε από την Aselsan Microwave & Technologies Systems οι παραδόσεις έχουν ολοκληρωθεί. Τα τελευταία πέντε συστήματα του προγράμματος Pedestal-Mounted Air Defence Missile System (PMADS), παραδόθηκαν στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά την διάρκεια μιας τελετής. Πρόσφατα, ορισμένα συστήματα αναπτύχθηκαν στα σύνορα με την Συρία. Το πρόγραμμα Atilgan και Zipkin αναπτύχθηκε για την προστασία των τεθωρακισμένων μονάδων από εναέριες απειλές. Πρόκειται για αυτοκινούμενα συστήματα εδάφους-αέρος για λειτουργία σε χαμηλά υψόμετρα, γνωστά ως VSHORAD, τα οποία διαθέτουν πολλά όμοια στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου Stinger της Raytheon.

Το Atilgan βασίζεται σε μια τροποποιημένη έκδοση του ερπυστριοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού M113A2 της United Defense, που χρησιμοποιείται σε μεγάλους αριθμούς από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Μεταφέρει ένα εκτοξευτή για οκτώ Stinger και είναι εξοπλισμένο με ένα πολυβόλο 12,7 χιλιοστών τύπου Μ3. ΤοZipkin βασίζεται σε μια τροποποιημένη έκδοση της τοπικής συνραμολόγησης Land Rover Defender 130 (4 x 4) και έχει έναν εκτοξευτή με τέσσερις Stinger και ένα πολυβόλο 12,7 χιλιοστών τύπο Μ3 για την αυτοάμυνα. Τα συστήματα έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν αυτόνομα καθώς και συντονισμένα με συστήματα C3I, καθώς και άλλα συστήματα αεράμυνας.

Ο εννοιολογικός σχεδιασμός του προγράμματος ξεκίνησε το 1989, ενώ το αναπτυξιακό έργο τέθηκε σε εφαρμογή μετά μια συμφωνία που υπεγράφη το 2001 για μαζική παραγωγή. Το πρόγραμμα είναι το μεγαλύτερο σύστημα σχεδιασμού και ολοκλήρωσης έργου που έχει αναληφθεί ποτέ από την Τουρκία και αναμένεται να γίνει το σημείο αναφοράς για μελλοντικά προγράμματα στη χώρα αυτή. Ο παραγωγικός στόχος του προγράμματος ήταν 127 Atilgan και 64 Zipkin, αργότερα σε 70 Atilgan και 88 Zipkin, με τις παραδόσεις να ξεκινούν το 2002. Συνολικά 36 Atilgan εξήχθησαν το 2009 στην Ολλανδία, για να εξοπλίσουν το όχημα Fennek του Ολλανδικού Στρατού.

http://www.fox2magazine.net/

No comments :

Post a Comment