10/05/2012

Κίνα: Αυξανόμενη ένταση με τις Φιλιππίνες για τις βραχονησίδες - Σκηνικό Αν. Μεσογείου στη Θάλασσα της Ν. Κίνας

Πόλεμο στη Νότια Σινική Θάλασσα «βλέπει» ο επίσημος Τύπος

Αυξήθηκε η ένταση την Πέμπτη ανάμεσα στη Μανίλα και στο Πεκίνο, που διεκδικούν ένα σύμπλεγμα υφάλων και βραχονησίδων στη Νότια Σινική Θάλασσα. Ο επίσημος κινεζικός Τύπος υπογραμμίζει ότι το Πεκίνο δεν θα δίσταζε να ξεκινήσει πόλεμο, η Κίνα είναι έτοιμη για αυτό ώστε να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της στο Σκάρμπορο, ένα σύμπλεγμα από υφάλους και βραχονησίδες στη Νότια Σινική Θάλασσα. «Παρά τη βούλησή μας να συζητήσουμε το θέμα, οι σημερινοί φιλιππινέζοι ηγέτες είναι αποφασισμένοι να μας σπρώξουν σε μια κατάσταση όπου η μόνη δυνατή επιλογή θα είναι αυτή των όπλων», αναφέρει σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα «China Daily».

Ο κινεζικός Τύπος δημοσίευσε τις τελευταίες ημέρες σχόλια που δείχνουν ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει την πολύ μεγάλη στρατιωτική υπεροχή του έναντι των Φιλιππίνων.Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών φάνηκε από την πλευρά του λιγότερο πολεμοχαρές: «Η Κίνα παραμένει αποφασισμένη να επιλύσει τη σημερινή κατάσταση μέσω διπλωματικών διαβουλεύσεων και διαπραγμάτευσης», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χονγκ Λέι. «Ζητούμε από τη φιλιππινέζικη πλευρά να απαντήσει σοβαρά στις ανησυχίες της Κίνας και να επιστρέψει στην κατάλληλη οδό για να διαχειριστούμε το ζήτημα», πρόσθεσε.

Τα κινεζικά πρακτορεία ταξιδιών ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι ανέστειλαν προγράμματα διακοπών στις Φιλιππίνες κατόπιν εντολής της κυβέρνησης. Η κινεζική πρεσβεία στη Μανίλα ζήτησε από τους πολίτες της που επισκέπτονται τη χώρα αυτή να μη βγαίνουν στους δρόμους επειδή αναμένονται διαδηλώσεις. «Αποφεύγετε να βγαίνετε έξω αν είναι δυνατόν και, εάν όχι, αποφεύγετε να βγαίνετε μόνοι. Αν βλέπετε μια διαδήλωση, φύγετε, μην μένετε για να δείτε», συμβουλεύει η πρεσβεία στον ιστότοπό της.

Οργανώσεις φιλιππινέζων ακτιβιστών σχεδιάζουν να οργανώσουν συγκεντρώσεις μπροστά από τις κινεζικές πρεσβείες ανά τον κόσμο, σε ένδειξη υποστήριξης της Μανίλας.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=456957&h1=true

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία της Κίνας (CNOOC) ξεκίνησε την πρώτη της γεώτρηση μεγάλου βάθους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μίας περιοχής το καθεστώς της οποίας αμφισβητείται. Έτσι το CNOOC 981, το πρώτο κινεζικής κατασκευής τρυπάνι για γεωτρήσεις μεγάλου βάθους βρίσκεται σε απόσταση 320 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Χονγκ Κονγκ με σκοπό να ανοίξει τρία πηγάδια και να ανακαλύψει πετρέλαιο. Για την ώρα δεν μπορεί κάποιος να μιλήσει με σιγουριά εάν η ακριβής θέση της πλατφόρμας εξόρυξης είναι σε αμφισβητούμενη περιοχή, το σίγουρο όμως είναι πως η επιχείρηση σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στο θαλάσσιο Οικόπεδο «Liwan 6-1» το οποίο περιλαμβάνει αμφισβητούμενες θαλάσσιες εκτάσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως το συγκεκριμένο οικόπεδο περιλαμβάνει εκτάσεις πλησίον των Νήσων Παρασέλ, μία αρχιπελαγική περιοχή η οποία διεκδικείται από τη Κίνα και το Βιετνάμ αλλά και εκτάσεις οι οποίες διεκδικούνται από τη Κίνα και τη Ταϊβάν.

Με άλλα λόγια το Πεκίνο προσπαθεί να θέσει υπό την κυριαρχία του την «καρδιά» της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και να εξουδετερώσει με μία κίνηση δύο επικίνδυνους αντιπάλους. Υπενθυμίζεται πως δεν έχουν περάσει λίγες εβδομάδες από το επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων στην ίδια περίπου περιοχή, κάτι που αποδεικνύει πως η ένταση και ο ανταγωνισμός για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) και τους υδρογονάνθρακες καλά κρατεί, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί να οδηγήσει σε θερμά επεισόδια. Αξίζει να σημειωθεί πως η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί διότι το Πεκίνο πιέζεται από τη κοινή γνώμη αλλά και από διάφορες «δεξαμενές σκέψεις» (think tanks) αναφορικά με τη διαλλακτικότητα που επιδεικνύει στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να «αποθρασύνονται» οι όμορες χώρες. Ή μήπως ισχύει το ακριβώς αντίθετο με την Κίνα να υιοθετεί συμπεριφορά… Τουρκίας με την οποία τελευταία οι σχέσεις έχουν γίνει πολύ στενές; Κάπου τα έχουμε δει πάντως όλα αυτά…

http://www.defence-point.gr/news/?p=46221

No comments :

Post a Comment