25/05/2012

Ραντάρ-Γκαμπάλα: Αδιέξοδο ανάμεσα σε Μόσχα–Μπακού…

Σε αδιέξοδο φαίνεται πως έχουν περιέλθει οι συζητήσεις ανάμεσα στους Ρώσους και τους Αζέρους για την επέκταση της ενοικίασης από τους πρώτους της στρατηγικής σημασίας βάσης ραντάρ στην περιοχή Γκαμπάλα. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξέφρασαν αρμοδίως τη δυσαρέσκειά τους για την εξέλιξη, με τη συμφωνία που υπογράφηκε το 2002 να εκπνέει στις 24 Δεκεμβρίου 2012. Το αδιέξοδο φαίνεται να είναι τόσο οικονομικό όσο και πολιτικό. Το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε το ποσό των 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενοικίαση της εγκατάστασης μέχρι το 2025, ενώ οι Ρώσοι για τη συμφωνία είχαν πληρώσει μόλις 7 εκατομμύρια δολάρια…

Το ρωσικό επιχείρημα είναι ότι οι εγκαταστάσεις χρειάζονται μαζικές εργασίες συντήρησης, κάτι που συνεπάγεται κόστος, ενώ τα λεφτά που ζητούνται από τους Αζέρους ισοδυναμούν περίπου με το κόστος κατασκευής νέου σταθμού. Κατά συνέπεια, εκτιμάται από ρωσικής πλευράς ότι η στάση του Αζερμπαϊτζάν ισοδυναμεί με την επιθυμία απομάκρυνσης της Ρωσίας από τη χώρα. Υπενθυμίζεται, ότι ο συγκεκριμένος σταθμός ραντάρ αποτέλεσε την πρόταση του Πούτιν προς τους Αμερικανούς το 2007, παρουσιάζοντας την Γκαμπάλα ως το ιδανικό μέρος για την τοποθέτηση του κεντρικού σταθμού ραντάρ για την αντιβαλλιστική ομπρέλα της Ατλαντικής Συμμαχίας, σε συνεργασία με τη Ρωσία. Η πρόθεση των Αζέρων θα μπορούσε να συνδέεται με τη ρωσική πολιτική υποστήριξης της Αρμενίας. Οι Αρμένιοι από την πλευρά τους, εμφανίζονται έτοιμοι από τον Απρίλιο να εκμεταλλευτούν πιθανή οριστική κατάρρευση των συνομιλιών για να προσφέρουν χώρο όπου θα κατασκευαστεί ο ρωσικός σταθμός ραντάρ.

http://www.defence-point.gr/news/?p=47985

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ. ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ή ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ. ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΩΡΑΙΟΤΑΤΑ ΝΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ. ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗΣ ΠΑΠΑΡΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ... ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

ΣΧΕΤΙΚΟ:  http://isxys.blogspot.com/2011/10/blog-post_1209.html

No comments :

Post a Comment