05/05/2012

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: "Παρατηρητής αεροπορικής υποστήριξης".

Ο Αργυρός Σταυρός πρόκειται να απονεμηθεί σε έναν "παρατηρητή αεροπορικής υποστήριξης" της Εθνοφρουράς της Ουάσιγκτον, για τη δράση του κατά τη διάρκεια πολύωρης μάχης στα βουνά του Αφγανιστάν.

Ο Επισμηνίας Τάβις Ντιλέινι, της 116ης Μοίρας Παρατήρησης κι Εναέριας Υποστήριξης, βρέθηκε μαζί με δύο ακόμα συναδέλφους του στην επαρχία Νουριστάν του Αφγανιστάν. Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν είχαν βρεθεί στην περιοχή Ντο Αμπ της επαρχίας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν και όλοι περίμεναν να είναι πιο «ήρεμη» η κατάσταση, εντούτοις, μόλις η δύναμη Αμερικανών και Αφγανών στρατιωτών, βρέθηκε σε ενέδρα 270 Ταλιμπάν, οι οποία είχαν καταλάβει τα γύρω υψώματα. Ο Παρατηρητής Αεροπορικής Υποστήριξης, μαζί με τους δύο συναδέλφους του, καλούσαν συνεχώς πυρά κατά των εχθρικών στόχων.

Επί επτά ώρες συνεχόμενα, συντόνιζαν τα πυρά μαχητικών αεροσκαφών F-16, F-15, F/A-18, AC-130, επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache και ελικοπτέρων αναγνώρισης OH-58 Kiowa, σε συνεργασία με το αεροσκάφος επιτήρησης MC-12 που πετούσε στην περιοχή. Υπολογίστηκε ότι σκότωσαν όλους τους Ταλιμπάν που βρέθηκαν στην περιοχή, χωρίς την παραμικρή απώλεια από την πλευρά των Αμερικανών και Αφγανών στρατιωτών.

Προφανώς η αξία τέτοιων ειδικοτήτων, αλλά και η δυνατότητα κλήσης πυρών από τις χερσαίες δυνάμεις, με την ύπαρξη φυσικά σοβαρής υποδομής ασυρμάτων και συστημάτων διοίκησης κι ελέγχου, είναι αδιαμφισβήτητη για ένα σύγχρονο στρατό. Ιδιαίτερα για τις χερσαίες δυνάμεις, όχι μόνο για τις ειδικές, είναι πολλαπλασιαστής ισχύος.

http://www.defence-point.gr/news/?p=45852

No comments :

Post a Comment