02/05/2012

1K17 Szhatie: Λέιζερ τανκ

Το 1K17 Szhatie (Ρωσικά: 1К17 Сжатие) είναι ένα αυτοκινούμενο τανκ ΛΕΙΖΕΡ!!! Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί ένα σασί του Τ-80 με ένα προβολέα λέιζερ τοποθετημένο στον πύργο. Αναπτύχθηκε από την Σοβιετική ένωση για την προσβολή επιγείων οχημάτων.

Ιστορία: To 1K17 Szhatie αναπτύχθηκε στις δεκαετίες 1979 και 1980. Αν και η Σοβιετική ένωση προσπάθησε να κρατήσει τα σχέδια μυστικά, το Πεντάγωνο κατάφερε να προμηθευθεί σχέδια από τους αποστάτες. Οι Δυτικές μυστικές υπηρεσίες του έδωσαν τον κωδικό Stiletto. Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενώσεως η ανάπτυξη του Szhatie εγκαταλείφθηκε., καθώς η ανάπτυξη και η κατασκευή ενός συστήματος εκπομπής λέιζερ είχε γίνει πολύ ακριβό και μη απαραίτητο. Δυο από τα τάνκ δοκιμαστήκανε, το ένα πήγε για scrap και το άλλο επιδεικνύετε στο μουσείο Τεχνολογίας του Στρατού κοντά στην Μόσχα, αλλά χωρίς τον προβολέα λέιζερ.

Σχεδιασμός: Το τάνκ χρησιμοποιούσε μια έντονη ακτίνα λέιζερ για να επιτίθεται στα οχήματα. Αυτό επιτυγχάνονταν με το να εστιάζεται το φώς μέσω 30 κιλών τεχνητών ρουμπινιών, κάτι που έκανε το όλο σύστημα πολύ ακριβό για παραγωγή. Τα οπτικά που παρήγαγαν το λέιζερ ήταν τοποθετημένα στο άκρο μιας επαργυρωμένης σπείρας που βοηθούσε στην ενίσχυση της ακτίνας και την αύξηση της συγκεντρώσεως της ακτίνας. Η ενέργεια για την τροφοδότηση του λέιζερ δινόταν από μια γεννήτρια και ένα βοηθητικό σύστημα μπαταριών. Οι φακοί μπορούσαν να λειτουργήσουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα με την μετακίνηση μεταλλικών καλυμμάτων πιο κοντά για να προστατευτούν οι φακοί. Επίσης ήταν εξοπλισμένο με ένα πολυβόλο 12.7mm NSV για να προστατεύεται από επιθέσεις του πεζικού και της αεροπορίας.

No comments :

Post a Comment