30/03/2012

Οι κατσαρίδες στην δημόσια υπηρεσία

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, οι ισραηλινοί και οι αμερικανοί επιστήμονες πειραματίζουν με διάφορα έντομα και σαλιγκάρια, για να τα χρησιμοποιήσουν στην συνέχεια στην κατασκοπεία.

Εδώ και μισή ώρα προσπαθείτε να χτυπήσετε μία ενοχλητική μύγα και αναρωτιέστε γιατί πετά συνέχεια τριγύρω σας; Και αυτή η μύγα ίσως εκτελεί αποστολή: φωτογραφίζει τα έγγραφα στο τραπέζι. Σας φαίνεται αστείο; Κι όμως, όπως συμβαίνει συχνά στους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, η φαντασία γίνεται πραγματικότητα. Σήμερα στην Ρωσία πραγματοποιούνται επιτυχή πειράματα σχετικά με την πιθανή χρήση των μικρών πλασμάτων στην κατασκοπεία. 

Μιλά ο διδάκτορας βιολογικών επιστημών του Ινστιτούτου Ανώτατης νευρικής δραστηριότητας και νευροφυσιολογίας της ΡΑΕ Καρίνα Σαρκίσοβα.
- Να αναγκάσουμε το ζώο να ακολουθήσει την διαδρομή που θέλουμε, δηλαδή από ένα αντικείμενο στο άλλο, να ανέβει τα σκαλοπάτια, να κατέβει αριστερά είτε δεξιά – όλα αυτά τα έχει καταφέρει η ομάδα μου. Όλα τα ζώα έχουν ζώνες στον εγκέφαλο, η ηλεκτρική επίδραση στις οποίες προκαλεί εφορεία. Ενσωματώναμε σε αυτές τις ζώνες ηλεκτρόδια σε αρουραίο, του φορούσαμε στην ράχη μικρό σακίδιο με γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτήν την γεννήτρια ρεύματος, η οποία επέτρεπε να διεγείρουμε τον εγκέφαλο, την έλεγχα εξ αποστάσεως. Απλώς παρατηρούσα τον αρουραίο στην οθόνη του φορητού υπολογιστή και τον παρότρυνα εάν ακολουθούσε την σωστή κατεύθυνση. Εδώ είχα τον έλεγχο πατώντας τα πλήκτρα και παροτρύνοντας, όμως ο τελικός στόχος είναι ακόμη πιο δύσκολος – να γίνονται όλα αυτά νοητικά. Και αυτό δεν παρουσιάζει πρόβλημα.

Η σχετική επιστημονική κατεύθυνση θεωρείται σήμερα πολλά υποσχόμενη, παρατηρεί ο καθηγητής του βιολογικού τμήματος του MGU Βιατσεσλάβ Ντουμπίνιν.
- Από την άποψη της βιοηθικής αυτά τα πειράματα εγείρουν πολλά ερωτήματα. Όμως από την άλλη πλευρά, φανταστείτε πως αυτός ο αρουραίος δεν χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά με αυτήν την κάμερα κυκλοφορεί στα ερείπια σπιτιού που γκρεμίστηκε από σεισμό, και αυτό βοηθά να βρεθούν οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν παγιδευτεί. Γι’ αυτό όλα αυτά παρουσιάζουν ενδιαφέρων και έχουν προοπτικές. Σχετικά με τα έντομα όλα αυτά είναι αρκετά αμφίβολα. Διότι χρειάζονται πολύ μικρές τεχνολογίες – η κατσαρίδα δεν μπορεί να σηκώσει μεγάλο βάρος. Όμως εάν παρόμοιες τεχνολογίες δημιουργηθούν, τότε γιατί όχι.

Προφανώς, στον αιώνα μας οι νάνο-τεχνολογίες – δεν αποτελούν πρόβλημα. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πειράματα, στα οποία τα σαλιγκάρια και οι κατσαρίδες δημιουργούσαν μόνες τους την ενέργεια, η οποία τροφοδοτούσε τους ενσωματωμένους αισθητήρες. Στην πραγματικότητα, έμεινε να βρεθεί η λύση πώς να προστατευθεί ο φτερωτός, εξαπόδαρος με ουρά κατάσκοπος από τις επιτήδειες καθαρίστριες, και η κατασκευή των βιολογικών ρομπότ μπορεί να μπει σε μαζική παραγωγή.

http://greek.ruvr.ru/2012_03_28/69901747/

No comments :

Post a Comment