05/03/2012

"Ειρηνευτικές" Αποστολές στην εποχή του Μνημονίου

Ένα μήνα νωρίτερα του αρχικού προγραμματισμού αναμένεται να επιστρέψει η φρεγάτα ΥΔΡΑ (F452) του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία συμμετέχει στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU NAVFOR – Οperation ATALANTA) για την αποτροπή και καταστολή της πειρατείας στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Άντεν και των προσβάσεων της Σομαλίας. 

Η ελληνική φρεγάτα θα επιστρέψει στις 8 Μαρτίου αντί της προγραμματισμένης ημερομηνίας 4 Απριλίου ενώ δεν θα συμμετέχει και στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 για λόγους περιστολής δαπανών, απόφαση που θεωρείται ορθολογική αν κρίνει κανείς, πρώτον από την πρόσφατη επίσημη ενημέρωση της EU NAVFOR ότι τα περιστατικά πειρατείας έχουν μειωθεί δραστικά κατά το β΄ εξάμηνο του 2011 και δεύτερον, την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς σε εμπορικά πλοία με Ελληνική σημαία.

Με αυτή την εξέλιξη, το ΓΕΝ αναμένεται να εξοικονομήσει το ποσό των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ. Αντίθετα, ακατανόητη έως ανεύθυνη είναι η επιμονή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να συντηρεί ακόμα και σήμερα τις πολυδάπανες ειρηνευτικές αποστολές σε Κόσοβο και Αφγανιστάν, όταν τα περισσότερα συμμαχικά κράτη έχουν αποχωρήσει ή έχουν ανακοινώσει καταληκτικές ημερομηνίες αποχώρησης.

Υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, το ΥΠΕΘΑ οφείλει:

1. Να αποσύρει άμεσα τους άνδρες και τα μέσα της Ελληνικής Δύναμης Κοσόβου (ΕΛΔΥΚΟ-3/KFOR) και της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ/ISAF).

2. Να τερματίσει πλήρως την συμμετοχή με φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού στην Επιχείρηση ATALANTA της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Να διατηρήσει την συμμετοχή με κανονιοφόρο/ΤΠΚ στην UNFIL στην περιοχή του Λιβάνου και τις ολιγομελείς αποστολές στην UNOMIG στην Γεωργία και ALTHEA στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

4. Nα επανεξετάσει τη συμμετοχή στην Επιχείρηση ΑCTIVE ENDEAVOUR.

5. Να ενισχύσει τάχιστα την Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) με μέσα της ΕΛΔΑΦ, ιδιαίτερα με εξοπλισμό δορυφορικών επικοινωνιών, ιματισμό και εξαρτύσεις παραλλαγής ερήμου, τροχαίο υλικό και άλλα μέσα υποστήριξης μάχης.

http://strategyreports.wordpress.com/2012/03/05/

No comments :

Post a Comment