04/01/2012

Ισραηλινή ανησυχία για το δορυφόρο Göktürk της Τουρκίας. Ελληνική ...καμμία

Νέο πονοκέφαλο αντιμετωπίζει το Ισραήλ καθώς η Άγκυρα θα έχει σύντομα στη διάθεσή της δορυφορικές εικόνες υψηλότερης ευκρίνειας από δύο μέτρα ανά πίξελ χάρη στο πρόγραμμα παρατήρησης γης Göktürk που εισέρχεται στην τελική του φάση, με την εκτόξευση να προγραμματίζεται για το επόμενο έτος.

Μέχρι στιγμής μόνο ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν την ικανότητα λήψης δορυφορικών εικόνων αντίστοιχης ανάλυσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ενώ η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει σε εταιρείες γεωσκόπησης τη εμπορική εκμετάλλευση των δορυφορικών εικόνων του ισραηλινού εδάφους σε πελάτες εξωτερικού. «Η Τουρκία θα μπορούσε να πωλήσει άμεσα ή έμμεσα, μερικές από αυτές τις εικόνες στους εχθρούς του Ισραήλ», εξηγεί ο Mohammed Najib, αναλυτής αμυντικών θεμάτων στο Jane’s Defense Weekly.

Η σύμβαση ύψους €250 εκατ. που υπεγράφη στις 16 Ιουλίου 2009 μεταξύ του τουρκικού υπουργείου Άμυνας και της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας Telespazio καλύπτει την προμήθεια ενός δορυφόρου παρατήρησης εξοπλισμένου με οπτικό αισθητήρα υψηλής ανάλυσης, ενός κέντρου ολοκλήρωσης και δοκιμών δορυφόρων, το οποίο κατασκευάζεται στην Τουρκία και του συνολικού επίγειου εξοπλισμού για το σύστημα, ο οποίος θα ελέγχει την τροχιακή λειτουργία και θα εκτελεί την πρόσκτηση και επεξεργασία δεδομένων.

No comments :

Post a Comment