29/12/2011

Η «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΔΟΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ

Το φυσικό αέριο στη κυπριακή ΑΟΖ επιτέλους βρέθηκε. Η ποσότητα του, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για 200 χρόνια. Το κόστος εξόρυξης του για κυπριακή αποκλειστικά χρήση, υπολογίζεται με σημερινές τιμές γύρω στα 5-6 δολάρια έναντι των 11 δολαρίων που θα μπορούσαμε να αγοράσουμε από ξένες αγορές. Τούτο σημαίνει πως αν προστεθεί το κόστος μεταφοράς του στην ευρωπαϊκή αγορά, το κέρδος θα περιοριστεί στο ελάχιστο. Ας σημειωθεί πως αυτό το κέρδος θα το μοιραστούν διάφοροι που θα εμπλακούν στην υπόθεση είτε για να παράξουν προστασία είτε για άλλους λόγους.
Η αξία χρήσης του φυσικού αερίου που βρέθηκε είναι σημαντική για χρήση από την εθνική οικονομία, ενώ για εμπορική χρήση η αξία αυτή περιορίζεται στο ελάχιστο για να μην πούμε ότι εκμηδενίζεται.

Με αυτά τα δεδομένα, το φυσικό αέριο πρέπει να το δούμε ως αξία που θα ενισχύσει την ενεργειακή αυτάρκεια του έθνους και την ανάπτυξη της διαλυμένης εθνικής βιομηχανίας. Το φυσικό αέριο με λίγα λόγια, πρέπει να τεθεί στα πλαίσια μιας εθνικής ενεργειακής και αναπτυξιακής στρατηγικής που θα περιλαμβάνει και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας. Μια τέτοια στρατηγική προϋποθέτει πανεθνικό μέτωπο, κοινή ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδος και ενιαίο εθνικό στρατό. Αυτή την εθνική στρατηγική δεν τη βλέπουμε να υπάρχει στις σκέψεις των πολιτικών του ενδοτισμού. Τουναντίον η «αξία» που προσέδωσαν στο φυσικό αέριο οι κρατούντες, είναι ότι μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για επίλυση του κυπριακού δηλαδή για επιβολή διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Το φυσικό αέριο θα είναι μια κατάρα για τη πατρίδα εάν χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση των οραμάτων των αγγλοτουρκοπροσκυνημένων και θα είναι ευλογία εάν τεθεί στα πλαίσια μιας πανεθνικής αναπτυξιακής πολιτικής. Για εμάς του εθνικιστές η εξεύρεση του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ επιτάσσει την συνέχιση του αγώνα ενάντια στην υποχώρηση και υπέρ της ενδυνάμωσης του πανεθνικού μετώπου.

No comments :

Post a Comment