20/10/2011

SOS από ΚΕΕΛΠΝΟ: Οι εισβολείς είναι "ωρολογιακές βόμβες" για τη δημόσια υγεία!

Δεν μας έφτανε η ξέφρενη εγκληματικότητα, οι ..."μετανάστες" φέρνουν μαζί τους και ξεχασμένες αρρώστιες, όπως η ελονοσία και η φυματίωση, σύμφωνα με έρευνες του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Συγκεκριμένα, ένας στους δύο λαθρομετανάστες (ποσοστό 47%) έχει φυματίωση, μια σοβαρή μεταδιδόμενη ασθένεια του αναπνευστικού που τείνει να εκλείψει στον Ελληνικό πληθυσμό, αλλά που είναι ευρέως διαδομένη στον πληθυσμό των αλλοδαπών που ζουν παράνομα στη χώρα μας.

Εξίσου υψηλό ποσοστό (35, 29%) εισβολέων είναι φορείς της ηπατίτιδας Β. Επίσης, λαθρομετανάστες στην περιοχή του Έβρου διαγνώστηκαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό, 60%, με τυφοειδή πυρετό, μια σοβαρή μολυσματική νόσο που μεταδίδεται ταχύτατα μέσω της λήψης τροφής και νερού. Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ χαρακτηρίζουν τους παράνομους μετανάστες ως μετακινούμενες «βόμβες» για τη δημόσια υγεία, που κινδυνεύουν μάλιστα να… εκραγούν οπουδήποτε, δεδομένης της υψηλής κινητικότητας που καταγράφεται σε αυτούς τους πληθυσμούς. 

Ανησυχητική είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά και την ελονοσία, επίσης «ξεχασμένη» ασθένεια τουλάχιστον για την Ευρώπη διότι ενδημεί στην Αφρική και την Ασία. Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα ελονοσίας στη χώρα μας, με την περιοχή της Λακωνίας να έχει τους περισσότερους νοσούντες, ενώ ακολουθούν η Αττική, η Εύβοια, η Λάρισα, η Βοιωτία. Συνολικά 57 κρούσματα ελονοσίας έχουν καταγράψει οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ από την αρχή του έτους, με τα μισά από αυτά μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες! Μάλιστα, στην έκθεση οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά από τότε που εκριζώθηκε η ασθένεια από την Ελλάδα -το 1974- που καταγράφεται τόσο υψηλός αριθμός Ελλήνων ασθενών με ελονοσία, και μάλιστα ασθενών που δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ σε περιοχές ενδημικές για την ελονοσία! 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταγράψει 25 αλλοδαπούς ασθενείς με ελονοσία. Από αυτούς, οι 18 είναι από το Πακιστάν, πέντε από τη Ρουμανία, ένας από το Αφγανιστάν και ένας από το Μαρόκο. Κατά δήλωσή τους, οι περισσότεροι αλλοδαποί δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού εκτός Ελλάδας τα τελευταία δύο έτη. Πάντως, κατά τους ειδικούς το παράσιτο της ελονοσίας μπορεί να παραμείνει «κοιμισμένο» στον οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά η εμφάνιση των συμπτωμάτων και επομένως η έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet

No comments :

Post a Comment