19/10/2011

Σε κίνδυνο η τουρκική λίρα και στον ορίζοντα νέος τουρκικός δανεισμός

Τον κίνδυνο να μην μπορέσει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να σταματήσει την υποτίμηση της τουρκικής λίρας εξέφρασε με ανακοίνωση τους οι τράπεζες UBS AG και Commerzbank AG. Όπως αναφέρεται η τουρκική κεντρική τράπεζα δαπάνησε 8,7 δις δολάρια για να στηρίξει την τουρκική λίρα από τον Ιούλιο μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου περιορίζοντας τα διαθέσιμα συναλλαγματικά διαθέσιμα από 93,8 δις δολάρια στα 85,1 δις δολάρια.
Το συνάλλαγμα που η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διαθέτει σήμερα αντιπροσωπεύει το 42% των ετήσιων εξωτερικές ανάγκες χρηματοδότησης του τουρκικού κράτους δηλαδή των χρημάτων που το τουρκικό κράτος χρειάζεται για να καλύψει το κόστος των εισαγωγών. Για την ακρίβεια το διαθέσιμο ποσό επαρκεί για την κάλυψη της αξίας των εισαγωγών για 4 μήνες. Εφόσον η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπιστεί το τουρκικό κράτος θα χρειαστεί να δανειστεί για την κάλυψη των εισαγωγών οι οποίες αφορούν είτε πρώτες ύλες για την βιομηχανία είτε καταναλωτικά αγαθά για την ακμάζουσα και υπερκαταναλωτική τουρκική κοινωνία.

Όπως ανέφεραν αναλυτές της UBS είναι αμφίβολο αν τελικά οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας αφού τα διαθέσιμα συναλλαγματικά αποθέματα δεν επαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet 
 
ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΤΟ ΕΙΧΕ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ: Τουρκία: Αγωνιώδεις προσπάθειες να σταματήσει η «κατρακύλα» της λίρας

No comments :

Post a Comment