07/10/2011

Υπάρχει κρυφή συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου ;

SNAGHTMLff72b67Το ωκεανογραφικό πλοίο OGS Explora είναι ένα ωκεανογραφικό πλοίο, το μοναδικό κρατικό ερευνητικό σκάφος της Ιταλίας, το οποίο έχει την ικανότητα με τα sonars του να χαρτογραφεί και να ανιχνεύει φυσικό αέριο (περισσότερες λεπτομέρειες για το πως γίνεται αυτό εδώ). Το σκάφος αυτό, επειδή είναι κρατικό, δέν “ναυλώνεται” για έρευνα από άλλη χώρα αλλά γίνεται διακρατική συμφωνία, με ότι επακόλουθο σημαίνει αυτό. Ανάλογα σκάφη σαν αυτό (Φωτ.1) έχει και η Νορβηγία.

Στο κάτω μέρος της φωτογραφίας αριστερά φαίνεται ένα ωκεανογραφικό πλοίο πολλαπλών χρήσεων να ερευνά για “ηφαίστεια του βυθού” (πηγές φυσικού αερίου μέσα στη θάλασσα) με τη βοήθεια ενός σόναρ, που μπορεί να εκπέμπει σε διάφορες συχνότητες. Με αριθμητική ανάλυση του μετρούμενου σκεδαζόμενου κύματος από το βυθό λαμβάνεται μια μορφή του τρισδιάστατου χώρου κάτω απο τη θάλασσα. Σημειώστε, ότι η έρευνα τέτοιων πλοίων δεν γίνεται εν στάσει όπως αδικαιολόγητα τα Ελληνικά ΜΜΕ αφήνουν να εννοείται αλλά εν κινήσει. Στο κάτω μέρος της ίδιας φωτογραφίας δεξιά, φαίνεται ένας χάρτης του βυθού κατασκευασμένος με τη βοήθεια ενός τέτοιου σόναρ και του κατάλληλου λογισμικού. Μελέτη τέτοιων χαρτών μαζί με αναλύσεις πετρωμάτων και μικροοργανισμών οδηγούν σε γεωτρήσεις για ανίχνευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Το πρόβλημα με το πλοίο Εxplora δεν είναι κάτι που προέκυψε σήμερα. Την 31η Μαρτίου του 2011, σύμφωνα με το Υπ. Εξωτερικών, τo σκάφος αυτό ενώ έπλεε επί πολύ χρόνο σε ελληνική ΑΟΖ, όταν έφτασε νότια της Κάσου (Φωτ.2) ζήτησε άδεια από τις Τουρκικές αρχές για να συνεχίσει την “αποστολή” του, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελληνικής πλευράς. Το πλοίο, όπως υπογράμμισε τότε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, εν αντιθέσει με “διαβεβαιώσεις” που είχαν παρασχεθεί από την Ιταλία, ζήτησε “άδεια” και από την Τουρκία για να συνεχίσει την “αποστολή” του, γεγονός που οδήγησε σε Eλληνικό διάβημα στον Ιταλό πρέσβη και άμεση ανάκληση της ελληνικής “άδειας” προς το σκάφος.

Σε αυτο το σημείο έχω να παρατηρήσω τα εξής:
1. Στην πορεία του σκάφους από την Ιταλία – κατά σύμπτωση - βρέθηκαν όλες οι θέσεις πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελληνική ΑΟΖ, στο Ιόνιο και την Κρήτη. Μειρικές θέσεις πιθανών κοιτασμάτων έχουν σημειωθεί με πολύ ανοιχτό πράσινο χρώμα στη Φωτ.2. Την πορεία του σκάφους αυτού ακόμη και σήμερα μπορείτε να παρατηρήσετε και μόνοι σας απο τη διασύνδεση εδώ, διότι στο Google Εarth περιέργως αποκρύπτεται...
2. Εχει γίνει αποδεκτό απο την Ελληνική κυβέρνηση ότι “αποστολή” τού συγκεκριμένου ερευνητικού σκάφους είναι ο ποντισμός καλωδίου οπτικών ινών από την Ιταλία στο Ισραήλ. Αν παρατηρήσει κάποιος τη πορεία του πλοίου στη Φωτ.2, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Οπως θα δείτε δε και στην επόμενη Φωτ.3, το πλοίο εδώ και αρκετό διάστημα κινείται από δυτικά του Καστελλόριοζου μέχρι μέσα και πέρα από το κόλπο της Αττάλειας και τούμπαλιν. Αυτές οι κινήσεις του πλοίου δεν σημαίνουν πόντιση καλωδίου, αν και απο μακριά ή για κάποιον άσχετο θα μπορούσαν να φαίνονται για τέτοιες.

Πρόσφατα ακούστηκε απο τα Ελληνικά ΜΜΕ (π.χ. Mega), ότι το πλοίο έχει “ναυλωθεί” απο τη Τουρκία και ότι η Ελλάδα φοβάται να αντιδράσει! Aν η κυβέρνηση φοβάται να αντιδράσει ή να παραιτηθεί ή να πάει να… Το αδύνατο σημείο σε ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, πέραν του ότι πλοίο ΣΑΦΩΣ κάνει έρευνα για φυσικό αέριο εντός της Ελληνικής και Τουρκικής ΑΟΖ, είναι ότι είναι κρατικό και αυτό προυποθέτει διακρατική συμφωνία.  Ενα άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι, ότι το Ισραήλ δεν έχει διαψεύσει την “αποστολή” του πλοίου, παρά όσα ανακοινώνονται καθημερινά στα ΜΜΕ.

Η συνεχής και ανενόχλητη κίνηση του εν λόγω πλοίου πλησίον του Καστελόριζου και ο μη έλεγχος του πλοίου απο τις Ελληνικές Αρχές, όταν επι μακρόν χρόνο κινήθηκε εντός της Ελληνικής ΑΟΖ και εκτός της κίνησης που προυπόθετε η “αποστολή” του (κάνοντας έρευνες για φυσικό αέριο χωρίς άδεια), οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα ερευνά από μήνες και κατόπιν μυστικής συμφωνίας μαζί με τη Τουρκία για φυσικό αέριο μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ. Η συνεκμετάλλευση είναι γεγονός! Η Ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Ελληνική ακαδημαική κοινότητα αλλά και τους Ελληνες πολίτες σαν πολίτες τριτοκοσμικής χώρας. Αυτό δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο.

Οι φωτογραφίες 2 και 3, τις οποίες μπορείτε να μεγενθύνετε, τα λένε όλα. Ακόμη και όσα έχω γράψει δεν χρειάζονταν… Κάπου στο βαθος βλέπω κρεμάλες ή κάνω λάθος;

http://adamadinos.blogspot.com/2011/10/blog-post_07.html

No comments :

Post a Comment