20/10/2011

ΗΠΑ: Πρόσκληση – πρόκληση προς τη Ρωσία

Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή Αντιπυραυλικής Άμυνας στο Πεντάγωνο, Αντιστράτηγου Πάτρικ Ο’ Ράιλι, οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τα δικά της ραντάρ και αισθητήρες, προκειμένου να κάνει μετρήσεις σε μία ή και περισσότερες δοκιμές του αμερικανικού συστήματος. Πρόκειται για μία σαφή προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να πείσει το Κρεμλίνο ότι το σύστημα δεν αποτελεί απειλή για τη Μόσχα. Ο αντιστράτηγος Ο’ Ράιλι τόνισε χαρακτηριστικά, ότι οι πύραυλοι SM-3 του συστήματος είναι αναποτελεσματικοί (σ.σ. ως επιθετικά όπλα) για μία χώρα όπως η Ρωσία, η οποία έχει αποτρεπτικής ικανότητας πυραύλους, τους οποίους εκτοξεύει από μεγάλο βάθος εντός της επικράτειάς της. Ήδη το 2009, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε μια κίνηση φιλίας προς τη Μόσχα, ακύρωσε το σχέδιο του Τζ. Μπους να εγκατασταθούν πύραυλοι πολύ μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Πολωνία και την Τσεχία, κάτι που τήρησε και στην αναθεωρημένη συμφωνία με την πολωνική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Πυραυλικής Άμυνας (MDA) δήλωσε ότι η Ρωσία δε θα λάβει απόρρητα στοιχεία για το αμερικανικό σύστημα, αλλά είναι ευπρόσδεκτη να χρησιμοποιήσει τα δικά της ηλεκτρονικά συστήματα για να μετρήσει την ταχύτητα, τα βεληνεκή και άλλες παραμέτρους των βλημάτων. Η Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ελέγχου Εξοπλισμών και Διεθνούς Ασφάλειας των ΗΠΑ, Έλεν Τάουσερ, δήλωσε κατά τη διάρκεια του ίδιου φόρουμ, ότι η πρόταση είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη Ρωσία και δε θα αποτελεί μόνιμη ευκαιρία, δεδομένου ότι το πρόγραμμα θα προχωράει. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής της, την περασμένη εβδομάδα, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοβ, ανέφερε ότι δεν μπορούν οι ΗΠΑ να δεσμευτούν νομικά, ούτε να περιοριστούν, καθώς οι απειλές μεταβάλλονται και τα τεχνικά στοιχεία των απειλών αλλάζουν συνεχώς. Θα μπορούσαν, όμως, να προχωρήσουν σε κάποια έγγραφη μορφή διαβεβαιώσεων. Ανέφερε ακόμη, ότι δεν μπορεί να προβλέψει αν το ΝΑΤΟ και η Ρωσία θα υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας. Τόνισε, όμως, ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν συνεργασία με τη Μόσχα για τη βελτίωση των επιδόσεων του συστήματος, συμπεριλαμβάνοντας τα ρωσικά ραντάρ στην αρχιτεκτονική του.

Το συγκεκριμένο θέμα έρχεται να επιβεβαιώσει τη θέση του Defence-point.gr, η οποία παρουσιάστηκε προ ημερών, ότι η συμμετοχή του Γ’ΣΣ/NDC-GR, που είναι και ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο, σε άσκηση στη Λιθουανία δεν αποτελεί απειλή κατά της Ρωσίας. Απεναντίας, οι ΗΠΑ και η Ρωσία βρίσκονται σε διμερείς διαπραγματεύσεις, αλλά και στα πλαίσια των συνόδων ΝΑΤΟ – Ρωσίας, ώστε να εξεύρουν λύση στο ζήτημα. Με άλλα λόγια το να εμφανιζόμαστε στην Ελλάδα «βασιλικότεροι του βασιλέως» δεν προσφέρει τίποτα, όταν υπάρχουν πολλά άλλα θέματα εντός της συμμαχίας, στα οποία η χώρα μας θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο, εξυπηρετώντας και τα εθνικά της συμφέροντα. Και πάνω σε αυτό το ζήτημα, τα ελληνικά κόμματα θα μπορούσαν να είχαν κάνει τον μεταξύ τους διάλογό.

http://www.defence-point.gr/news/?p=23890

No comments :

Post a Comment