07/10/2011

Νέα Ζηλανδία: Απειλή μεγάλης οικολογικής καταστροφής

(φωτ.: το πλοίο “Rena” προσαραγμένο επάνω στον ύφαλο)

Με οικολογική καταστροφή απειλείται η Νέα Ζηλανδία, καθώς το 47.000 τόνων εμπορικό πλοίο «Rena», με σημαία Λιβερίας, προσέκρουσε σε ύφαλο, με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή πετρελαίου σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων. Το 236 μέτρων πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχει στις δεξαμενές του 1.700 τόνους καυσίμου και η διαρροή μέρους αυτού έχει προκαλέσει το θάνατο αρκετών πτηνών.

Επιπλέον, η περιοχή είναι βιότοπος δελφινιών, φαλαινών, πιγκουίνων, φωκιών και άλλων σπάνιων ζώων. Ήδη έχουν στηθεί συνεργεία που ερευνούν τις ακτές για πτηνά ή φώκιες που θα είναι καλυμμένα με πετρέλαιο, ώστε να προβούν στον καθαρισμό και τη διάσωσή τους. Οι ειδικοί επιστήμονες δήλωσαν ότι το ατύχημα ήρθε στη χειρότερη στιγμή, καθώς τώρα είναι η περίοδος αναπαραγωγής για πολλά από τα πτήνα.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος της χώρας, Νικ Σμιθ, το ατύχημα έχει τη δυνατότητα να γίνει η πιο σημαντική θαλάσσια μόλυνση της Νέας Ζηλανδίας, των τελευταίων δεκαετιών. Πλησίον της περιοχής του ατυχήματος βρίσκεται κι ένας από τους πλέον τουριστικούς προορισμούς. Θεωρείται πολύ πιθανό να φτάσει η πετρελαιοκηλίδα στην τουριστική παραλία, καθώς τα απορρυπαντικά που έριξαν αεροσκάφη δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.Τα συνεργεία καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιορίσουν την έκτασή της, αλλά σύμφωνα με τις Αρχές της Ν. Ζηλανδίας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επέκτασης του ρήγματος του πλοίου και βύθισής του.

http://www.defence-point.gr/news/?p=22229

2 comments :

  1. Σε ποιον ανηκει το RENA;

    ReplyDelete
  2. - Ελληνικών συμφερόντων είναι το πλοίο MV Rena (με Λιβεριανή σημαία)

    - Ναυτιλιακή εταιρία Diana Shipping
    (http://www.dianashippinginc.com/default.asp?siteID=1&pageid=132&langid=1)

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&pubid=112305376

    ReplyDelete