12/10/2011

Η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία και τις ενταξιακές της, διαπραγματεύσεις

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΝ, ΧΛΙΑΡΟΤΑΤΗ ΔΕ. ΜΕ ΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ ΑΒΥΣΣΟΣ, ΑΛΛΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΨΑΞΑΜΕ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΖΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. 
- ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ; ΤΗΝ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΑΛΙΕΙΑΣ; ΑΥΤΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΛΑ. ΟΥΤΕ ΑΥΤΑ. 
- ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ ΤΟΥΣ; ΜΠΑ ΟΥΤΕ. ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ.
- ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΦΑΓΙΑΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ; ΑΛΛΩΣ, ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΟΒΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΖΕΥΞΗΣ. ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΑΟΖ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ; ΑΥΤΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ. ΤΙΠΟΤΕ...

ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ "ΨΑΛΙΔΟΚΩΛΟΙ" ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΩΝ. ΜΗΠΩΣ Η ΕΛΛΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ; ΒΕΒΑΙΩΣ ΟΧΙ ΔΙΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΠΟΡΕΙΑ. ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΗ, ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΕΝΟΣ ΞΕΝΥΧΤΗΣΕ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ ΝΑ ...ΜΑΛΑΚΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ.

Πλήρως επικριτική για την Τουρκία αλλά και για την επιβράδυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ήταν η ετήσια έκθεσής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Επιτροπή αναφέρει πως τον τελευταίο χρόνο δεν έχει ανοίξει κανένα κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ παράλληλα καλείται την Αγκυρα να καταβάλει συμπληρωματικές προσπάθειες σε ότι αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα, κυρίως σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης (με τερματισμό των διώξεων κατά συγγραφέων, δημοσιογράφων και του περιορισμού της ελεύθερης χρήσης του Ιντερνετ), τα δικαιώματα των γυναικών και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την εξεύρεση λύσης στα διμερή ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαφορών. Αναφορικά με το θέμα των γεωτρήσεων που διενεργεί η Κύπρος εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, η Επιτροπή τονίζει ότι είναι δικαίωμα κάθε κράτους μέλους να συνάπτει διμερείς συμβατικές συμφωνίες με οποιαδήποτε άλλη χώρα, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο. Στην έκθεσή της, η Κομισιόν διαμηνύει στην Τουρκία ότι για να δοθεί ώθηση στο ρυθμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, προϋπόθεση είναι να προχωρήσει η Τουρκία στην πλήρη εφαρμογή των υποχρεώσεων της σχετικά με την Τελωνειακή Ενωση και να σημειώσει πρόοδο στην εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Επίσης, επισημαίνεται ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να αξιολογεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε αυτά τα θέματα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου.

Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να υπάρξει «ένας νέος εποικοδομητικός κύκλος στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας». Σημειώνεται μάλιστα ότι θα πρέπει να θεσπιστεί ένα «νέο και θετικό πρόγραμμα» που θα διασφαλίσει την ανάπτυξη «πιο εποικοδομητικών και σταθερών σχέσεων».Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα πρέπει να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως η στενότερη συνεργασία για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις , το καθεστώς της βίζας, το θέμα της μετανάστευσης , η ενέργεια , η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και οι εμπορικές ανταλλαγές.

Τμήμα ειδήσεων defencenet 

No comments :

Post a Comment