26/10/2011

Τουρκοαζερική επένδυση 5 δις δολ. στην Σμύρνη

Τοποθετήθηκε σήμερα ο θεμέλιος λίθος στην κατασκευή ενός έργου συνολικής αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην χερσόνησο του Αλιάγα Πετκίμ πλησίον της Σμύρνης. Η επένδυση αφορά την κατασκευή διυλιστηρίου το οποίο και αποτελεί κοινό σχέδιο της κρατικής εταιρείας πετρελαιοειδών του Αζερμπαϊτζάν SOCAR και της τουρκικής TURCAS. H τελετή έγινε παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ. Το συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί για την ώρα το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα του ιδιωτικού τομέα στην χώρα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2015.

Η συνολική δυνατότητα διύλισης θα είναι της τάξεως των 10 εκατομμύριων τόνων ανά έτος, ενώ η σημασία του για την υπό κατάρρευση –παρά τα όσα υποστηρίζονται από διαφόρους στην χώρα μας– οικονομία της Τουρκίας, αφού θα μπορεί να υποκαταστήσει εισαγωγές πετροχημικών από το εξωτερικό. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως η εκτροχίαση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων. Με λίγα λόγια από τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια εισαγωγών, τα 8 περίπου σχετίζονται με πετροχημικά. Το σχέδιο αναμένεται να δημιουργήσει περί τις 10.000 θέσεις εργασίας, μόνο κατά τη περίοδο κατασκευής ενώ με την αποπεράτωση του έργου 1.000 περίπου άτομα θα βρουν μόνιμη εργασία. Αξιοσημείωτο είναι ακόμα το γεγονός πως στο συγκεκριμένο πλάνο βρίσκεται η κατασκευή ακόμα και λυκείου το οποίο θα δεχθεί μαθητές από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν που αναμένεται τελικά να απορροφηθούν από το διυλιστήριο.

http://www.defence-point.gr/news/?p=24663

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν συμφωνία προμήθειας αζερικού φυσικού αερίου, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, στην οποία παρευρέθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιλχάμ Αλίγιεφ. Επιπλέον, υπογράφηκαν συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς των δασών, των τηλεπικοινωνιών, της αστυνομικής εκπαίδευσης και αρκετών άλλων τομέων. Ξεχωριστή συμφωνία υπεγράφη μεταξύ του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu και του αντίστοιχου του Αζερμπαϊτζάν, AzerTAC.
 
http://www.defence-point.gr/news/?p=24639

No comments :

Post a Comment