15/08/2011

Το Πακιστάν.."έδωσε" στη Κίνα το stealth ελικόπτερο που έπεσε στην επίθεση κατά Οσάμα.

Το Πακιστάν πρόσφερε στην Κίνα πρόσβαση στο ελικόπτερο με δυνατότητα αποφυγής ραντάρ (stealth), η ύπαρξη του οποίου ήταν μυστική και το οποίο συνετρίβη στην διάρκεια της επιδρομής επιλέκτων των ειδικών δυνάμεων η οποία οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν τον Μάιο παρά το ρητό αίτημα από τη CIA να μην το πράξει, ανέφερε χθες η εφημερίδα Financial Times.

 Η αποκάλυψη, εάν επιβεβαιωθεί, αναμένεται να κλιμακώσει την ένταση στη σχέση ΗΠΑ-Πακιστάν.

 Στην διάρκεια της επιδρομής ένα από τα δύο ελικόπτερα τύπου Blackhawk, που πιστεύεται ότι έχουν τροποποιηθεί με τρόπο ώστε να καθίστανται αόρατα για τα ραντάρ, δυσλειτούργησε και συνετρίβη, αναγκάζοντας τους αμερικανούς καταδρομείς να το εγκαταλείψουν.

"Οι ΗΠΑ έχουν πλέον πληροφορίες ότι το Πακιστάν, ειδικότερα η ISI, παρέσχε πρόσβαση στον κινεζικό στρατό στο ελικόπτερο που έπεσε στο Αμποταμπάντ", φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα ένα πρόσωπο στους "κύκλους των υπηρεσιών πληροφοριών", όπως ανέφερε η FT στον ιστότοπό της.

 Κατά το δημοσίευμα, το Πακιστάν, το οποίο έχει στενές σχέσεις με την Κίνα, επέτρεψε σε αξιωματούχους των κινεζικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών να φωτογραφήσουν το ελικόπτερο που συνετρίβη και να πάρουν δείγματα από το ειδικό περίβλημά του, το οποίο επέτρεψε η αμερικανική επιδρομή να μην γίνει αντιληπτή από τα πακιστανικά ραντάρ.



Ένας αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς πως είναι πιθανό κάτι τέτοιο να συνέβη, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι σε θέση να ξέρει εάν συνέβη.

 Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του στρατού του Πακιστάν για σχόλια.

 Η υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν διέψευσε το δημοσίευμα.

 Σύμφωνα με την εφημερίδα ο επιτελάρχης του Πακιστάν, στρατηγός Άσφακ Καγιάνι, διέψευσε πως δόθηκε πρόσβαση στην Κίνα.

 Το ουραίο του ελικοπτέρου, φωτογραφίες του οποίου κυκλοφόρησαν ευρύτατα στο Διαδίκτυο, επιστράφηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το ταξίδι του αμερικανού γερουσιαστή Τζον Κέρι στο Πακιστάν τον Μάιο, είπε εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ρόιτερς.



Αμέσως μετά την επιδρομή το Πακιστάν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να παρείχε στην Κίνα πρόσβαση στο ελικόπτερο, εν μέσω της οργής στο Ισλαμαμπάντ για την επιδρομή χωρίς προειδοποίηση, που θεώρησε κατάφωρη παραβίαση της εθνικής του κυριαρχίας.

 "Είχαμε ζητήσει ρητώς από τους πακιστανούς αμέσως μετά την επιδρομή να μην αφήσουν κανένα να αποκτήσει πρόσβαση στα συντρίμμια του ελικοπτέρου", είπε η πηγή των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

 Σε τέτοια περιστατικά η προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθούν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις είναι να καταστρέφουν τον τεχνολογικά προηγμένο εξοπλισμό, όπως συσκευές κρυπτογραφημένης επικοινωνίας, υπολογιστές και συσκευές πλοήγησης, που δεν μπορούν να πάρουν μαζί τους.


http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=7587

No comments :

Post a Comment