20/05/2011

ΠΩΛΗΣH ΠΑΚΕΤΟΥ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ FINANSBANK ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε ο Βουλευτής Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ηλίας Πολατίδης σχετικά με πώληση πακέτου μετοχών της τουρκικής Finansbank από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Το πλήρες κείμενος της Ερώτησης έχει ως εξής:
Τον Σεπτέμβριο του 2010 η Ε.Τ.Ε. ανακοίνωσε φιλόδοξο πρόγραμμα αυξήσεως του μετοχικού της κεφαλαίου, ύψους περίπου 2,8 δισ. ευρώ. Τότε, η διοίκηση της τραπέζης υπελόγιζε ότι το 1 δις. (δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο) από την ανωτέρω αύξηση θα εκαλύπτετο από την πώληση μειοψηφικού πακέτου περίπου 20% της θυγατρικής της Εθνικής, τουρκικής τραπέζης FINANSBANK. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ε.Τ.Ε., κ. Α. Ταμβακάκης δήλωνε μάλιστα μετ’ εμφάσεως για να επισημάνει την στρατηγική σπουδαιότητα της αποφάσεως ότι «το προτεινόμενο Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης αποτελεί ορόσημο για την Ε.Τ.Ε. καθώς ενισχύει αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση, επιτρέποντας στον Όμιλο να προετοιμαστεί έγκαιρα για να αντιμετωπίσει την νέα μακροοικονομική συγκυρία στην κύρια αγορά πού δραστηριοποιείται πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα τις στρατηγικές επιλογές του Ομίλου.

Το προτεινόμενο Πρόγραμμα αντανακλά την συνετή και προνοητική στάση της Τράπεζας στην διαχείριση κινδύνων και εποπτικών κεφαλαίων». Συμφώνως όμως με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, φαίνεται ότι ναυαγεί οριστικά η προσπάθεια πωλήσεως του 20% της FINANSBANK από την Εθνική, αν και η τελευταία είχε ανακοινώσει ότι η εν λόγω πώλησης θα ολοκληρωνόταν στις αρχές του 2011. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι λόγοι της ματαιώσεως αφορούν την μη έγκριση της πωλήσεως από την τουρκική Κεντρική Τράπεζα η οποία θέτει όρους στην διοίκηση της Ε.Τ.Ε. Δεδομένου ότι η ματαίωση της ανωτέρω πωλήσεως θα επιφέρει αρνητικότατες επιπτώσεις στην κεφαλαιακή ενδυνάμωση και ρευστότητα της Εθνικής Τραπέζης και κατά συνέπεια στο σύνολο της εθνικής μας οικονομίας, επιτείνοντας την βαθειά οικονομική και αναπτυξιακή ύφεση της Πατρίδος μας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Ματαιώνεται οριστικώς ή όχι η πώλησης του 20% της FINANSBANK από την Ε.Τ.Ε.;
2. Εάν ναι, για ποιους λόγους και πώς προτίθεται η Ε.Τ.Ε να εξεύρει το σημαντικότατο ποσό του 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη των εξαγγελθεισών από την ίδια κεφαλαιακών της αναγκών;
3. Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προβάλλει προσκόμματα στην ανωτέρω πώληση και ποια;
4. Εξακολουθεί να πιστεύει η διοίκηση της Ε.Τ.Ε. ότι η εξαγορά της FINANSBANK ἦτο οικονομικώς συμφέρουσα αφού, όπως είναι γνωστό, ούτε μία τουρκική λίρα δεν εισέρρευσε στην ελληνική οικονομία μέχρις στιγμής και όπως αποδεικνύεται και τώρα με τα εμπόδια πού εγείρει η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα αδυνατεί να διαχειρισθεί δικά της περιουσιακά στοιχεία;
5. Ποιο ήταν το συνολικό τίμημα πού κατέβαλε η Ε.Τ.Ε. για την αγορά της FINANSBANK (μετοχές, καταστήματα κ.λπ.);

No comments :

Post a Comment