24/05/2011

Νέα «Ίμια» στο Αγαθονήσι. Ελπίζουμε όχι με την ίδια κατάληξη.


Πριν από λίγο, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) επιβεβαίωσε την πρόθεση του Τούρκου ηγέτη του εθνικιστικού «Δημοκρατικού Κόμματος», Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, να επιχειρήσει «απόβαση» στο Αγαθονήσι συνοδευόμενος από οπαδούς του και να αναρτήσει την τουρκική σημαία. Πρόκειται για μια σοβαρότατη πρόκληση η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει δυναμίτη για τη σταθερότητα στο εύθραυστο ελληνοτουρκικό μέτωπο. Την ίδια στιγμή, αντιπροσωπεία του ΓΕΕΘΑ βρίσκεται στην Τουρκία για να συζητήσει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)! Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο!
Η κατάσταση είναι εξ ορισμού κρίσιμη και η κινητοποίηση των πάντων, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του υπουργείου Εξωτερικών και του Λιμενικού Σώματος, ήταν άμεση, με σκοπό να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Το ζητούμενο είναι να μην αφεθεί ένας γραφικός, πρώην στέλεχος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, να δημιουργήσει θέμα. Ωστόσο, καλό θα ήταν να μην σπεύσουμε να προεξοφλήσουμε ότι πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία με σκοπό αποκλειστικά την προβολή του εν όψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης στην Τουρκία. Η εκτίμηση αυτή ήταν αυτονόητα η πιο λογική στην προηγούμενη πρωτοβουλία του συγκεκριμένου υποκειμένου, ωστόσο, η επανάληψή της με τόσο οργανωμένο τρόπο, θέτει πραγματικά σε κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις και θέτει ερωτήματα περί του αν και κατά πόσον η τουρκική πολιτική ηγεσία που σιωπά, προσυπογράφει τέτοιες ενέργειες.

Η συγκυρία για την ελληνική στρατιωτική ισχύ φαντάζει ιδανική. Οι ετοιμότητες σε αεροπορικά και θαλάσσια μέσα έχουν φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, ενώ δεν λείπουν και οι… πιεσμένοι από την κατάσταση στη χώρα που θα παρακαλούσαν να τους δινόταν η ευκαιρία να αναμετρηθούν με τη νεο-οθωμανική υπεροψία. Η ετοιμότητα–ρεκόρ πιστώνεται στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αφού αμφότερες είχαν ορθώς προβλέψει (το «defence-point.gr» διαθέτει πολύ συγκεκριμένα στοιχεία περί αυτού) ότι εισερχόμαστε σε μια περίοδο επικίνδυνη κατά την οποία πολλά μπορούν να συμβούν, και λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, με τα αποτελέσματα να είναι πράγματι εντυπωσιακά. Αυτό έχει εκτοξεύσει και το ηθικό των εμπλεκομένων μονάδων των Κλάδων. Κατά συνέπεια, λόγος ανησυχίας σε αυτό το επίπεδο δεν υφίσταται.

Σε πρώτη φάση, την κατάσταση θα κληθεί να διαχειριστεί το Λιμενικό Σώμα, αφού ο «στολίσκος» (πολύ της μόδας από τουρκικής πλευράς τα πλεούμενα της προβοκάτσιας…)… της «ελευθέρωσης του Αγαθονησίου από την ελληνική κατοχή!» καλό θα ήταν να μην κληθούν να τη διαχειριστούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Εάν το σύνολο της Τουρκίας αποζητά κλιμάκωση ώστε να προκληθεί επεισόδιο με σκοπό να εγερθούν νέα ζητήματα… προς διαπραγμάτευση (την οποία έχουμε καταστήσει πανάκεια, ακόμη κι όταν αφορά σχεδόν αποκλειστικά διεκδικήσεις της μίας μόνο πλευράς), θα πρέπει στην εικόνα να συνυπολογίσουμε την εν εξελίξει άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Deniz Gurdu, το οποίο σημαίνει διαθεσιμότητα τουρκικών δυνάμεων σε πολύ μικρή απόσταση από το σημείο που πάει να στηθεί η προβοκάτσια. 
 
ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ: defence-point 
 
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
http://isxys.blogspot.com/2011/05/25-namik-kemal-zeybek.htmlhttp://isxys.blogspot.com/2011/05/blog-post_6846.html
http://isxys.blogspot.com/2011/05/blog-post_7525.html
http://isxys.blogspot.com/2011/05/blog-post_5482.html
http://isxys.blogspot.com/2011/05/blog-post_2037.html

ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΑΤΑΡΟΜΟΓΓΟΛΟΥΣ 
http://isxys.blogspot.com/2011/05/blog-post_7231.html

No comments :

Post a Comment