13/05/2011

Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια διοργανώνεται στην Αθήνα από το ελληνικό και ρωσικό ΥΠΕΞ

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΚΑΙ ΤΙ ΩΡΑΙΟ ΘΕΑΜΑ ΘΑ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΟΙ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΞΑΓΡΙΩΜΕΝΑ "ΟΡΚΣ" ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΒΑΝΔΑΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΙΘΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ !

Την Τρίτη 17 Μαΐου 2011 τα Υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδος και της Ρωσίας συνδιοργανώνουν στην Αθήνα (ξενοδοχείο Divani Caravel, Βασ. Αλεξάνδρου 2) Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια με θέμα: "Η πολιτικο-στρατιωτική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας: Προτάσεις και Προοπτικές". Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά (με μετάφραση στα ελληνικά) και θα είναι ανοικτό στο κοινό. Τις εργασίες του Συνεδρίου θα κηρύξουν με ομιλίες τους ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δ. Δρούτσας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας (υπεύθυνος για Ευρωπαϊκά Θέματα) Grushko. Το πρόγραμμα των ομιλητών περιλαμβάνει επίσης πολιτικούς, διπλωμάτες, στρατιωτικούς και ερευνητές, με εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, από την Ελλάδα, την Ρωσία και άλλες χώρες.

Η διοργάνωση του εν λόγω Συνεδρίου λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εξελίξεις στον πολιτικο-στρατιωτικό τομέα (ενίσχυση συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας και ΗΠΑ-Ρωσίας, σύναψη νέας Συνθήκης START, υιοθέτηση Νέου Στρατηγικού Δόγματος ΝΑΤΟ, ανάπτυξη αντιπυραυλικής άμυνας, κρίση της Συνθήκης CFE και διαπραγματεύσεις για νέο πλαίσιο ελέγχου συμβατικών εξοπλισμών στην Ευρώπη, Πρόταση Medvedev για σύναψη Συνθήκης Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, Διαδικασία Κέρκυρας για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας του Κειμένου Βιέννης του ΟΑΣΕ). Επίσης σημαντικές είναι και οι εξελίξεις όσον αφορά στις πολυεθνικές επιχειρήσεις (Λιβύη, Αφγανιστάν, επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας και κατά της πειρατείας) και- ως ένα βαθμό- στις παρατεταμένες συγκρούσεις (Μολδαβία, Νότιος Καύκασος). Ο διάλογος επί των ανωτέρω θεμάτων αναμένεται να είναι ιδιαίτερα γόνιμος, τόσο λόγω της επικαιρότητας, όσο και επειδή θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ειδικών με διαφορετικές αφετηρίες και οπτικές.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που συνδιοργανώνεται Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια από δύο Υπουργεία Εξωτερικών. Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της σημαντικής συμβολής που θα έχει το Συνέδριο για την προώθηση της Δημόσιας Διπλωματίας, ένας από τους κύριους στόχους του είναι η διεξαγωγή ευρύτερης συζήτησης για τον ρόλο που διαδραματίζουν η Ελλάς και η Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ασφάλεια.
Τμήμα ειδήσεων defencenet

No comments :

Post a Comment