22/04/2011

Ο φόβος της τζιχάντ πλανάται πάνω από τον Βόρειο Καύκασο

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΑΝ ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΗΓΕΣ ΑΠΛΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΗΓΕΣ) ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΕΧΟΥΝ ΠΗΓΗ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΚΑΥΚΑΣΙΑ.  
ΤΟ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ "ΟΜΑΔΕΣ" ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ (ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ, ΣΗΜΑΔΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΩΝ Η.Π.Α, ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΩΝ, ΕΒΡΑΙΚΩΝ "ΦΡΑΞΙΩΝ") ΕΝΣΤΕΡΝΙΖΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ. Η ΛΥΣΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ, Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
Το φάντασμα του εξτρεμιστικού Ισλάμ, το οποίο έχει ήδη εκφραστεί με τυφλές βομβιστικές επιθέσεις, πλανάται πάνω από την περιοχή του βόρειου Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις ρωσικών υπηρεσιών. Προβλέπεται ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της δράσης των ισλαμιστικών κινημάτων, γεγονός που οδηγεί τις χώρες που «θίγονται» άμεσα -πιο συγκεκριμένα τη Ρωσία- στην αναπροσαρμογή της στρατηγικής τους. Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, επικράτησε η αντίληψη πως την ίδια πορεία θα ακολουθούσαν και οι δύο μυστικές της υπηρεσίες, η KGB και η GRU, η οποία διαχειριζόταν στρατιωτικής φύσης πληροφορίες. Η πραγματικότητα σήμερα, σύμφωνα με αναλύσεις ευρωπαϊκών «δεξαμενών σκέψης», διαψεύδει εκείνες τις προβλέψεις, καθώς, λόγω και της έξαρσης των ριζοσπαστικών τάσεων στο Ισλάμ, «δραστήριες», με δικές της αρμοδιότητες η καθεμία, είναι τρεις ρώσικες μυστικές υπηρεσίες.

Η SVR (Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού, με πεδίο τις χώρες της δυτικής Ευρώπης και τις ΗΠΑ), η GRU (Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών, η οποία υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας) και η FSB, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, η μετεξέλιξη της σοβιετικής KGB, υπεύθυνη για τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, αλλά και για το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Οι χώρες της Κεντρικής Ασίας, αν και εν μέρει δυσανασχετούν, λόγω του ότι βρίσκονται εκ νέου υπό την «αιγίδα» της Ρωσίας, και παρά την αμοιβαία καχυποψία, μπροστά στον ισλαμιστικό κίνδυνο υποχωρούν, υποστηρίζοντας και ενισχύοντας τη σύσταση της νέας αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με έδρα τη Μόσχα και παράρτημα την πρωτεύουσα της Κιργιζίας, Μπισκέντ, για την καταπολέμηση των «τριών κακών»: της τρομοκρατίας, των αποσχιστικών τάσεων (κυρίως των Ουιγούρων) και του εξτρεμιστικού Ισλάμ. Εντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν (IMU) -θεωρείται ως το πιο εξτρεμιστικό ένοπλο κίνημα- ύστερα από ένα διάστημα σιωπής φαίνεται πως επαναδραστηριοποιείται στην περιοχή, με εφαλτήριο το βόρειο Πακιστάν και στόχο την επιβολή του ισλαμικού νόμου στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ενωση. Η εν λόγω οργάνωση, και το παρακλάδι της, η Ενωση της Ισλαμικής Τζιχάντ (IJU), η οποία έχει κατηγορηθεί πως προσηλυτίζει τουρκικής καταγωγής Γερμανούς υπηκόους, φέρεται ότι ευθύνεται για την οργάνωση το 2010 τρομοκρατικών επιθέσεων «τύπου Βομβάης» σε ευρωπαϊκό έδαφος, οι οποίες ευτυχώς απετράπησαν.
ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment