11/02/2011

Τρία νέα σχέδια κινεζικών υπερ-μαχητικών "διέρρευσαν"

Image
Εκπληκτικά, αλλά πόσο υλοποιήσιμα; Τρία νέα σχέδια εξαιρετικά προηγμένων κινεζικών μαχητικών κυκλοφόρησαν από κινεζικές πηγές: Το βασικό από αυτά είναι το J-16, stealthish εκδοχή του J-11 Flanker, στα πρότυπα του Silent Eagle. Άλλά δύο αεροσκάφη δείχνουν να είναι εμπνευσμένα μάλλον από τα F-35, το X-32 JSF και το ρωσικό Berkut... Τα αεροσκάφη αυτά, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές θα έχουν πετάξει μέσα στο 2012 και αναπτύσσονταν ταυτόχρονα με το J-20, το οποίο όμως μπροστά τους μοιάζει περισσότερο με τεχνολογικό απολίθωμα! Η αρχική ανάλυση των τριών νέων (ή φερόμενων "νέων", αφού με κράτη σαν την Κίνα κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι δεν διιαρρέουν και ψεύτικά σχέδια) αφήνει τους δυτικούς εμπειρογνωμόνες έκπληκτους από την ταχύτητα με την οποία έχει προοδεύσει η αεροναυπηγική βιομηχανία της Κίνας στο σχέδιο και στην παραγωγή υλικών αεροδιαστημικής χρήσης. 

Φαίνεται ότι το J-20 που παρουσίασαν πρόσφατα προορίζεται βασικά ως βομβαριστικό αεροσκάφος: Με μήκος 70 πόδια, δικινητήριο και τεράστιο χώρο υποδοχής οπλικών συστημάτων είναι σχεδιασμένο για μεγάλες αποστάσεις και για μεγάλα οπλικά φορτία. Για το συγκεκριμένο αεροσκάφος ο Douglas Barrie από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS), αναφέρει ότι η "κάναρντ-δέλτα διαμόρφωση", σε συνδυασμό με τα κεκλιμένα κάθετα πτερύγια, θυμίζει το ακυρωμένο πρόγραμμα 1.42 της ρωσικής MIG, και θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε γιατί οι Κινέζοι σχεδιαστές πορεύτηκαν βάσει αυτού του σχεδιασμού, και όχι βάσει της πλατφόρμας του F-22 της Lockheed ή του Τ -50 της Sukhoi. Το J-20 και τα τρία νέα σχέδια μοιάζουν ως βασικά εργαλεία στην στρατηγική της Κίνας να αποκόψει την πρόσβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στον Δυτικό Ειρηνικό και να θέσουν υπό αμφισβήτηση την το αυστραλιανό αμυντικό τόξο. Ο Αυστραλός Carlo Kopp και ο Peter Goon από τη δεξαμενή σκέψης "Air Power Australia" θεωρούν το J-20 ως ένα βαρύ μαχητικό-βομβαρδιστικό, το οποίο σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης θα μπορεί να εισχωρήσει βαθιά στην αυστραλιανή ενδοχώρα και θα μπορούσε να καταστρέψει τα κέντρα διοίκησης και τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων, αλλά να καταφέρει και αποφασιστικά πλήγματα στις βάσεις των ΗΠΑ περί την Κίνα από την περιοχή της νήσου Γκουάμ, μέχρι την Αλάσκα. Image
Οι επιστήμονες της Kίνας είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν πολλά ξένα μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα αμερικανικά F-22 Raptor και F-35 και τα μαχητικά EF-2000 Typhoon και Rafale από την Ευρώπη. Το προηγμένο κινεζικό μαχητικό J-10B χρησιμοποιείται στο πρόγραμμα του J-20 και των τριών νέων μαχητικών ως μια πλατφόρμα δοκιμών για πολλά υποσυστήματα. Η Ρωσία έχει παρέχει το λογισμικό για να αξιολογηθούν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη μείωση του ραντάρ διατομής των νέων της stealth μαχητικών, αναφέρουν αμερικανικές πηγές. Σύμφωνα με αναφορές του Richard Aboulafia από το U. S. Teal Group, στην διαδικτυακή υπηρεσία Defense Tech, ένα σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος απαιτεί τουλάχιστον έντεκα συστήματα να λειτουργούν αποτελεσματικά συμπεριλαμβανομένης μιας άρτιας τεχνικής υποδομής, όπλα ακριβείας, προηγμένο ραντάρ και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού. Μόνο ένα από αυτά τα έντεκα τμήματα είναι γνωστό ότι κατέχει η Κίνα: το ίδιο το αεροσκάφος, πλην των κινητήρων.

Το 2005, ένας πρώην σχεδιαστής του αμερικανικού βομβαρδιστικού Β2 της Northrop, ο Noshir Gowadia, συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές για την πώληση δεδομένων υψηλής διαβάθμισης σχετικά με την σχεδιαστική σύλληψη της τεχνολογίας stealth στο βομβαρδιστικό τύπου Β-2. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά stealth του Β-2 έχουν μελετηθεί εντατικά από τα ερευνητικά κέντρα της Κίνας. Τον Απρίλιο του 2009, έγινε γνωστό ότι εμπειρογνώμονες σε θέματα κυβερνοπολέμου επιτέθηκαν στους υπολογιστές του Αμερικανικού Πενταγώνου και υπέκλεψαν διαβαθμισμένα δεδομένα σχετικά με το πρόγραμμα F-35, με τις αμερικανικές αρχές να υποβαθμίζουν το περιστατικό. Δεν πρέπει να εκπλήσσει που η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο εισήρθε στο κλάμπ των χωρών που αναπτύσσουν προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet

No comments :

Post a Comment