26/07/2015

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΑΡΧΙΣΕ Η ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΩΝ "FREMM", ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΤΙΣ "GOWIND" KAI TA "SWIFTSHIP"

Η αιγυπτιακή φρεγάτα κλάσης FREMM Tahya Misr αναχώρησε από τα ναυπηγεία της DCNS στη Βρέστη της Γαλλίας και αναμένεται να αφιχθεί στην Αίγυπτο στις 2 Αυγούστου. Το σκάφος παραδόθηκε στο Αιγυπτιακό Ναυτικό στις 23 Ιουνίου και την επομένη απέπλευσε από το λιμάνι για τη διενέργεια δοκιμών πλεύσης. Ακολούθησαν δοκιμές των πυροβόλων του σκάφους. Στις δοκιμές, πέραν του αιγυπτιακού πληρώματος, έλαβαν μέρος και Γάλλοι τεχνικοί των ναυπηγείων και εκπαιδευτές του Γαλλικού Ναυτικού. Το αιγυπτιακό πλήρωμα είχε ξεκινήσει να εκπαιδεύεται από τον Μάρτιο ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες ενός πλήρως αυτοματοποιημένου πλοίου όπως οι φρεγάτες κλάσης FREMM. Οι Γάλλοι ειδικοί και εκπαιδευτές πάντως θα παραμείνουν στο πλοίο για τους επόμενους 15 μήνες ώστε να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των Αιγυπτίων. Η φρεγάτα θα συμμετάσχει, στις 6 Αυγούστου, στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ. Στις ίδιες εκδηλώσεις θα λάβουν μέρος και τα τρία πρώτα αιγυπτιακά, γαλλικής κατασκευής, μαχητικά Rafale, που μόλις παραλήφθηκαν. Η φρεγάτα ανήκε στο Γαλλικό Ναυτικό με το όνομα Normandie και πωλήθηκε στην Αίγυπτο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι φρεγάτες της κλάσης FREMM είναι σκάφη πολλαπλών δυνατοτήτων, εξίσου ικανές στον αγώνα κατά ιπταμένων στόχων, στόχων επιφανείας και υποβρυχίων. Διαθέτουν το πρωτοποριακό ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών Herakles, πυραύλους επιφανείας-αέρος Aster, πυραύλους cruise MdCN, πυραύλους επιφανείας-επιφανείας Exocet MM40, τορπίλες MU90 και πυροβόλο των 76χλστ. Οι φρεγάτες έχουν μήκος 142 και πλάτος 20 μ. και εκτόπισμα 6.000 τόνων. Αν και έχει ενδιαιτήσεις για 145 μέλη πληρώματος, το σύνηθες πλήρωμα αποτελείται από 108 άτομα, στα οποία περιλαμβάνεται και το πλήρωμα του ελικοπτέρου που διαθέτει. Το Αιγυπτιακό Ναυτικό πιστεύεται πως τα προμηθευτεί ελικόπτερα NH90 για τις φρεγάτες που θα αποκτήσει. Οι φρεγάτες προωθούνται από ένα υβριδικό σύστημα πρόωσης CODLOG (COmbined Diesel eLectric Or Gas) που παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλό ακουστικό ίχνος. Το σκάφος αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβων. Με οικονομική ταχύτητα 15 κόμβων η ακτίνα δράσης του φτάνει τα 6.000 ναυτικά μίλια.

Η Αίγυπτος εκτός από τις φρεγάτες τύπου FREMM έχει επίσης παραγγείλει τέσσερις κορβέτες Gowind 2500 από τη Γαλλία. Τα πλοία αυτά θα αρχίσουν να παραδίδονται από το 2017. Η πρώτη ναυπηγείται στη Γαλλία, αλλά οι επόμενες τρείς θα ναυπηγηθούν στην Αίγυπτο. Οι κορβέτες είναι εξοπλισμένες με ένα πυροβόλο Oto Melara των 76/62 χλστ. δύο πυροβόλα Reutech των 20 χλστ. σε πύργους Super Rogue, οκτώ εκτοξευτές πυραύλων Exocet MM 40 Block 3, 16 πυραύλους MICA MBDA VL και τέσσερις τορπίλες DCNS MU90. Επίσης, το Αιγυπτιακό Ναυτικό έχει παραγγείλει έξι περιπολικά Swiftship. Τα σκάφη αυτά έχουν ακτίνα ενεργείας 1.000 ναυτικών μιλίων και πλήρωμα 12 ανδρών. Αναπτύσσουν ταχύτητα 30 κόμβων και θα είναι οπλισμένα με ένα πυροβόλο των 30 χλστ. με δύο πολυβόλα των 0,50in και δύο πολυβόλα των 7,62 χλστ. Στις 17 Ιουλίου παραδόθηκαν, τέλος, τις δύο τελευταίες από τις τέσσερις συνολικά κορβέτες της κλάσης Ambassador IV. Τα σκάφη αυτά φέρουν ένα πυροβόλο των 76 χλστ. οκτώ εκτοξευτές πυραύλων Harpoon Block II και πυραύλους Mk 49. Αναπτύσσουν δε ταχύτητα 41 κόμβων.

http://www.defence-point.gr/

No comments :

Post a Comment