15/05/2013

ΠΡΟΣΟΧΗ ! Ανακοινώθηκε το τελικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. 1η Ιουλίου του 2013 η πλήρης απελευθέρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ και στη χαμηλή τάση.

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΑΠΟ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ Η "ΔΕΗ" ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΧΡΕΩΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ, ΟΣΟ ΘΕΛΕΙ ΚΙ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΙ. ΣΤΥΓΝΗ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ. ΠΕΡΙΤΤΟ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ...ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΟΠΟΥ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΦΤΑΝΕ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ. Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ "ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ" ΚΑΙ ΕΝΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ. ΓΙΑΤΙ;;; ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΟΤΙ ΛΟΓΩ  ΤΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΤΙΜΩΝ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΘΑ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ, ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΩΝΤΑΣ ΣΕ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ (ΠΟΥ ΤΕΧΝΙΚΑ ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ) ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΗΘΕΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ. ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ;;;

ΕΜΕΙΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΗΔΗ ΑΠΟ 8/5/11: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ Δ.Ε.Η. "Η ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΩΛΗΤΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ"  Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ..."ΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ" ΟΥΤΕ ΝΑ ΕΠΑΦΙΕΤΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ. ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ. Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΘΟ ΑΚΡΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΗ ΕΩΣ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΗ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. ΟΙ ΝΗΣΟΙ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΟΥΤΩΣ ή ΑΛΛΩΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΜΟΝΟΠΩΛΗΤΗ (ΚΙ ΑΝΕΥ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ) ΟΠΟΤΕ ΓΙ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΘΕΝ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ. ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΟΣΩΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΟΥΝ ΑΣ ΔΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟ: Συνολικά η ΔΕΗ διαθέτει 3.347.000.000.000 κιλά μόνο σε λιγνίτη !

Σε τρία στάδια θα πραγματοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 ή τις αρχές του 2016, σύμφωνα με το σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το πρώτο είναι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστική Συστήματος), το δεύτερο η δημιουργία μιας νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού και η διαδικασία αποκρατικοποίησής της και το τρίτο η αποκρατικοποίηση της μητρικής εταιρείας. Το σχέδιο είχε παρουσιάσει επιγραμματικά το πρωί, μιλώντας στη ΝΕΤ, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

1. Ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ: Δημιουργία "μικρής ΔΕΗ" με αντιπροσωπευτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που θα πουληθούν σε ιδιώτες, είσοδος στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ και πώληση του 49 % των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε σήμερα από το ΥΠΕΚΑ. Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί εντός του 2013 και προβλέπει την είσοδο επενδυτή μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (απόκτηση ποσοστού έως 49% του ΑΔΜΗΕ με παράλληλη ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας) και η δεύτερη εντός του δευτέρου τριμήνου του 2014 και περιλαμβάνει τη συμβατική υποχρέωση απόκτησης από τον ως άνω επενδυτή ενός επιπλέον ποσοστού, τουλάχιστον 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Οι οποιεσδήποτε αλλαγές στη μετοχική σύνθεση του ΑΔΜΗΕ θα πρέπει στην τελική τους έκβαση να εξασφαλίσουν ότι το ελληνικό κράτος θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό που θα εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία. Εξ αρχής θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους δεσμευτικές προσφορές που θα καλύπτουν και τις δύο φάσεις της διαδικασίας. Οι λεπτομέρειες επιδέχονται τροποποιήσεων – προσαρμογών κατόπιν συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς όμως μεταβολή του τελικού στόχου που είναι η ολοκλήρωση του διαχωρισμού (unbundling) το 2ο τρίμηνο του 2014.

2. Νέα καθετοποιημένη εταιρεία ηλεκτρισμού: Στο δεύτερο στάδιο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια βιώσιμη, ανταγωνιστική νέα εταιρεία, στην οποία θα δοθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ καθετοποιημένα, και σε ό,τι αφορά τις παραγωγικές μονάδες αλλά και τις εμπορικές δραστηριότητες. Το τίμημα για τη νέα εταιρεία θα επιτευχθεί μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας που θα διεξαχθεί με τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ. Η νέα εταιρεία προβλέπεται να έχει και αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ. Συνεπώς το παραγωγικό μίγμα που θα απευθύνεται σε αντίστοιχη πελατειακή βάση της νέας εταιρείας, θα αντικατοπτρίζουν αναλογικά τα αντίστοιχα τμήματα της ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο θα περιλαμβάνει προβλέψεις για την από-επένδυση λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου που σήμερα λειτουργεί η ΔΕΗ. Επίσης, θα περιέχει προβλέψεις για πρόσβαση της νέας εταιρείας σε αποθέματα λιγνίτη σε αναλογικά ισότιμη βάση με τη ΔΕΗ, συμπεριλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας και ορυχεία λιγνίτη που σήμερα διαχειρίζεται η ΔΕΗ, για την τροφοδοσία των αντίστοιχων σταθμών.

Γενικά προβλέπεται ότι η νέα εταιρεία θα διαθέτει μίγμα υφιστάμενου και νέου παραγωγικού δυναμικού (30% της ΔΕΗ) παραγωγικών μονάδων με καύσιμο λιγνίτη, ορυχεία λιγνίτη για την τροφοδοσία του αντίστοιχου παραγωγικού δυναμικού, υδροηλεκτρικών σταθμών και μονάδων φυσικού αερίου. Το ακριβές δυναμικό που θα αποτελέσει την παραγωγική βάση της νέας εταιρείας θα καθοριστεί κατόπιν διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013, με βάση κατάλογο παγίων της ΔΕΗ ο οποίος τεθεί υπ’ όψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι τέλος Μαΐου 2013. Όπως προβλέπεται ήδη, η απελευθέρωση της χονδρεμπορικής αγοράς θα συνδεθεί άμεσα με την αντίστοιχη απελευθέρωση της λιανικής αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός προς όφελος του καταναλωτή και της οικονομίας. Η ολοκλήρωση των ενεργειών θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2015 και θα ακολουθήσει αμέσως η έναρξη των δραστηριοτήτων της νέας εταιρείας.

3. Αποκρατικοποίηση μητρικής: Το τελευταίο στάδιο αφορά στη διάθεση των μετοχών που θα αντιπροσωπεύουν το 17% της ΔΕΗ που διαθέτει σήμερα το δημόσιο, και η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 ή εντός του πρώτου τριμήνου του 2016. Μετά από την ολοκλήρωσή της το Δημόσιο θα κατέχει ποσοστό 34% στην Επιχείρηση. Η προεργασία θα αρχίσει αμέσως μετά την οριστικοποίηση του καταλόγου παγίων που θα περιλαμβάνονται στη νέα εταιρία. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους τελικούς όρους της συναλλαγής πώλησης της νέας εταιρείας. 

No comments :

Post a Comment