29/08/2012

Τα Σκόπια παραδέχονται ότι η έκθεση στις Βρυξέλλες γίνεται με βουλγαρικά μεσαιωνικά χειρόγραφα

Τα Σκόπια επιβεβαιώνουν ότι η έκθεση των «Μακεδονικών» χειρογράφων στο Βασιλικό Μουσείο των Βρυξελλών, τον Οκτώβριο είναι βουλγαρικά μεσαιωνικά βιβλία και χειρόγραφα της περιόδου από το 10 αιώνα ως τον 19ο αιώνα. Η σλαβική τηλεόραση των Σκοπίων ‘Σίτελ’ σε αναφορά της σημείωσε ότι η έκθεση των χειρογράφων στις Βρυξέλλες αναζωπυρώνουν τα πάθη μεταξύ Βουλγάρων και Σλάβων των Σκοπίων.

Η σλαβική τηλεόραση των Σκοπίων ‘Σίτελ’ αναφέρθηκε στην παρέμβαση του διευθυντή του Εθνικού Μουσείου της Σόφιας που δήλωσε: «Δεν ξέρω εάν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να πει ότι υπάρχει ο όρος «μακεδονικά μεσαιωνικά χειρόγραφα». Αυτά είναι ανοησίες και ο σκοπός είναι προφανής»,είπε ο Μπότζινταρ Ντιμιτρόφ. Επίσης ο Βούλγαρος ακαδημαϊκός Πλάμεν Πάβλοφ, δήλωσε ότι τα Σκόπια συνεχίζουν να κλέβουν την παλιά βουλγαρική κληρονομιά και να ιδιοποιούνται τη βουλγαρική ιστορία. Στο ‘Σίτελ’ επίσης αναφέρεται το βουλγαρικό δημοσίευμα όπου σημειώνεται ότι το σλαβικό έθνος που δημιουργήθηκε και απέκτησε γλώσσα το 1944 δεν έχει δικαίωμα να συνδέει την ιστορία του με οτιδήποτε μακεδονικό.

«Μεσαιωνικά χειρόγραφα, εφ’ όσον υπάρχουν, είναι φυλαγμένα στην περιοχή της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας των Σκοπίων». Τα παραπάνω δήλωσε στο πρακτορείο Φόκους, ο Χρίστο Ματάνοφ, καθηγητής ιστορίας του πανεπιστημίου της Σόφιας, «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας», με την ευκαιρία της έκθεσης «Τα μακεδονικά χειρόγραφα -πλούτος δια μέσου των αιώνων» που θα παρουσιαστεί στο Βασιλικό Μουσείο των Βρυξελλών, τον Οκτώβριο. Είναι σαφές ότι στη Βουλγαρία υπάρχουν χειρόγραφα μεσαιωνικά τα οποία δεν είναι βουλγαρικά. Αναμφισβήτητα τα χειρόγραφά των Σλάβων των Σκοπίων είναι από τη βουλγαρική ιστορία. Αυτό που κάνουν τα Σκόπια είναι μια προσπάθεια να προωθήσουν τη ‘μακεδονική’ ταυτότητα και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Το γνωρίζουμε αυτό, το έχουμε δει και έχει γίνει με έναν πιο επιθετικό τρόπο τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο καθηγητής Ματάνοφ.

Η σημερινή κυβέρνηση των Σκοπίων αποτελείται από μια αντι-βουλγαρική ομάδα και προσπαθεί να προωθήσει τις ιδέες της στο λαό. Η εξέλιξη αυτή αντανακλάται τόσο από τα δημοσιεύματα, τις μελέτες και την εντατική κατασκευή αγαλμάτων σε κυβερνητικά κτήρια και θριαμβευτικές αψίδες στο κέντρο των Σκοπίων, ένα γεγονός που ξεπερνά τα όρια της γλυπτικής και της απάτης. Είναι όμως μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να παραβλέπεται. Η δική μου εντύπωση είναι ότι υπάρχουν μεγάλες τάσεις αντιβουλγαρικών αισθημάτων, δήλωσε ο καθηγητής ιστορίας. «Οι θεωρίες περί μακεδονικής ιστορίας του μεσαίωνα και μακεδονικής λογοτεχνίας δεν υπάρχουν, υπάρχουν μόνο βυζαντινή λογοτεχνία και βυζαντινή ιστορία. Ούτε, λοιπόν, μακεδονική μεσαιωνική ιστορία υπάρχει, ούτε κάποια τέτοια γλώσσα. Αυτό είναι σαφές. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι όλα αυτά είναι μια προπαγάνδα των Σκοπίων», δήλωσε ο καθηγητής Χρίστο Ματάνοφ.

Το βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από την πρεσβεία της χώρας στις Βρυξέλλες να έρθει σε επαφή με το βελγικό Βασιλικό Μουσείο σχετικά με την έκθεση «Χίλια χρόνια της λογοτεχνικής παράδοσης στη Μακεδονία». Η Σόφια ισχυρίζεται ότι οι βελγικές αρχές είναι υποχρεωμένες να ξεκαθαρίσουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με την έκθεση των χειρογράφων που οι Σλάβοι των Σκοπίων τα αποκαλούν «μακεδονικά», για την οποία οι Βούλγαροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι κλοπή του βουλγαρικού πολιτισμού. Στο έγγραφο του βουλγαρικού υπουργείου αναφέρεται ότι από το 10ο αιώνα έως τον 19ο αιώνα δεν υπήρξαν χειρόγραφα μακεδονικά παρά μόνο χειρόγραφα της Βουλγαρίας, της Σερβίας και φυσικά της Ελλάδας στην περιοχή της ιστορικής Μακεδονίας. Η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο διοργανώθηκε από τη βιβλιοθήκη του Εθνικού Πανεπιστημίου Κλήμεντος της Αχρίδας, του βελγικού Βασιλικού Μουσείου και την πρεσβεία του Βελγίου, όπου θα παρουσιαστούν 39 παλαιά χειρόγραφα.

Στα χειρόγραφα παρουσιάζεται η γραπτή σλαβική χιλιετή πολιτιστική και ιστορική παράδοση της περιοχής της Μακεδονίας, μέσω των παλαιών σλαβικών μνημείων του γλαγολιτικού και κυριλλικού αλφαβήτου από τον 10 έως τον 19ο αιώνα. Τα χειρόγραφα είναι ανεκτίμητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς η χαμηλότερη τιμή των χειρογράφων αυτού του είδους στη μαύρη αγορά κυμαίνεται από 200 έως 300 χιλιάδες ευρώ. Οι Βούλγαροι εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για χειρόγραφα της αναφερόμενης χρονικής περιόδου και ότι ανήκουν στα μουσεία της σλαβικής Μακεδονίας, σημειώνει το σκοπιανό Kanal 5.

(Σημείωση Βαλκανικού Περισκόπιου: Μετά τις αντιδράσεις των Βουλγάρων για τα χειρόγραφα αυτά, η έκθεση που έφερε τον τίτλο «Μακεδονικά χειρόγραφα -πλούτος δια μέσου των αιώνων» μετατράπηκε σε ««Χίλια χρόνια της λογοτεχνικής παράδοσης στη Μακεδονία», αόριστα… κόπηκε το 'μακεδονικά'. Είναι επιστήμονες -παραχαράκτες οι άνθρωποι…)

Ανάξια χαρακτηρίζεται η συμπεριφορά των βουλγαρικών δημόσιων ιδρυμάτων που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την σκοπιανή προπαγάνδα η οποία προσπαθεί να καταχραστεί και το βουλγαρικό αλφάβητο ως κληρονομιά τους. Τα παραπάνω αναφέρει το βουλγαρικό κόμμα ВМРО-НИЕ και αναφέρεται στην κλοπή της ιστορίας της Βουλγαρίας από τα Σκόπια με την έκθεση που πραγματοποιήσουν στις Βρυξέλλες με τα βουλγαρικά χειρόγραφα τα οποία έχουν ονομάσει ως «μακεδονικά χειρόγραφα- μεσαιωνικός πλούτος». Σύμφωνα με το κόμμα αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται τέτοιες προκλήσεις και για άλλη μια φορά το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας είναι σιωπηλό. «Η αντιβουλγαρική προπαγάνδα των Σκοπίων μπορεί να σταματήσει μόνο εάν οι βουλγαρικές αρχές δείξουν σκληρή και σταθερή στάση κατά αυτής και όχι μέσω της σιωπής, η οποία αποθρασύνει τις αξιώσεις των Σκοπιανών», γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

Σε κατάρρευση περιήλθε, τελικά, ο επιθετικός προσδιορισμός των μεσαιωνικών χειρογράφων ως ‘μακεδονικά’, γράφει χαρακτηριστικά η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων Ούτρινσκι. Η αντίδραση των Βουλγάρων που υποστήριξαν ότι τα χειρόγραφα αυτά ανήκουν στον βουλγαρικό πολιτισμό και είναι γραμμένα στην πρωτοσλαβική-βουλγαρική γλώσσα, ώθησε τους επιστήμονες να ερευνήσουν την υπόθεση. Αμέσως διαπιστώθηκε ότι οι Βούλγαροι ακαδημαϊκοί είχαν δίκαιο και το Βασικό Μουσείο των Βρυξελλών, άλλαξε τον τίτλο της έκθεσης, όπως εμφαίνεται και από την αναγγελία της έκθεσης στην σχετική ιστοσελίδα των Βρυξελλών. Έτσι, τα λεγόμενα «μακεδονικά» μεσαιωνικά χειρόγραφα, έγιναν απλά ‘χειρόγραφα’ που γράφηκαν στην γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας στην παλαιοβουλγαρική γλώσσα. Στο μεταξύ αντιδράσεις παρουσιάστηκαν από Σλάβους μακεδονιστές που ισχυρίζονται ότι ονομάζονται «μακεδονικά» τα χειρόγραφα αυτά εδώ και μισό αιώνα, άσχετα σε ποια γλώσσα είναι γραμμένα…

No comments :

Post a Comment