01/12/2011

Εκατομμύρια σελίδες από 200 εφημερίδες 18ου-19ου αι. οnline από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη!

Τέσσερα εκατομμύρια σελίδες βρετανικών εφημερίδων του 18ου και του 19ου αιώνα είναι πλέον διαθέσιμες online από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη, συνιστώντας «μία πλούσια και συναρπαστική πηγή πληροφοριών», όπως δήλωσε σχετικά ο Εντ Βέιζι, υπουργός Πολιτισμού, Επικοινωνιών και Δημιουργικών Βιομηχανιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΒΒC, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε φύλλα από 200 διαφορετικές εφημερίδες από τη Μ. Βρετανία και την Ιρλανδία, στην ειδησεογραφία των οποίων συμπεριλαμβάνονται γεγονότα όπως ο γάμος της βασίλισσας Βικτωρίας και η άνοδος των σιδηροδρόμων.


Ο Εντ Κινγκ, επικεφαλής του τμήματος εφημερίδων της Βιβλιοθήκης, ανέφερε ότι το εν λόγω «άνοιγμα» της συλλογής είναι «άνευ προηγουμένου». Οι αναζητήσεις στο αρχείο είναι ελεύθερες για τους πάντες, αλλά η πρόσβαση στις ίδιες τις σκαναρισμένες σελίδες γίνεται με χρέωση. Ένα από τα «highlights» της συλλογής είναι οι ανταποκρίσεις από την διάσημη Επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας στη μάχη της Μπαλακλάβα, στον Κριμαϊκό Πόλεμο.

«Αντί να χρειάζεται να έρθει κάποιος να δει τα εκθέματα επιτόπου στη βιβλιοθήκη, γυρνώντας κάθε σελίδα, ενδιαφερόμενοι από το Ηνωμένο Βασίλειο και όλο τον κόσμο θα μπορούν να εξερευνήσουν μόνοι τους αυτό το πραγματικό "χρυσωρυχείο" ιστοριών και πληροφοριών το οποίο περιλαμβάνεται σε αυτές τις σελίδες. Η δυνατότητα αναζήτησης σε εκατομμύρια άρθρα μπορεί να φέρει αποτελέσματα τα οποία εναλλακτικά θα απαιτούσαν δουλειά εβδομάδων ή ακόμα και μηνών, απλά και μόνο με ένα κλικ και αναμονή μερικών δευτερολέπτων» εξηγεί ο Εντ Κινγκ.

Στο σύνολο του φιλόδοξου αυτού project περιλαμβάνονται σελίδες από τις εφημερίδες Aberdeen Journal, Belfast Newsletter, Western Mail και Manchester Evening News. Το τελικό αποτέλεσμα είναι καρπός της εντατικής δουλειάς μίας ομάδας η οποία εργάστηκε στο τμήμα της Βρετανικής Βιβλιοθήκης στο Κολιντέιλ, στο βόρειο Λονδίνο, όπου ψηφιοποιούσε 8.000 σελίδες την ημέρα. Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, εκτιμάται ότι ο αριθμός των σκαναρισμένων σελίδων θα φτάσει τα 40 εκατομμύρια!

Τμήμα ειδήσεων defencenet

No comments :

Post a Comment