13/11/2011

Στενές οι σχέσεις παρακράτους – ΕΥΠ

Στον υποδιοικητή της ΕΥΠ χρεώνονται εκατοντάδες παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων του ΠΑΣΟΚ – βουλευτών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων. Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τις επαφές αξιωματικών της ΕΥΠ με το παρακράτος αλλά και με τους αντιεξουσιαστές έρχονται στο φως από τα «Επίκαιρα».

Η υπόθεση έχει αφετηρία το 2008, όταν συγκροτήθηκε ομάδα από τριάντα αστυνομικούς και πολίτες, με σκοπό να διεισδύσουν στα Εξάρχεια, περιοχή που ελέγχεται στην κυριολεξία από άτομα του λεγόμενου «αντιεξουσιαστικού χώρου». Οι κινήσεις των μελών της ομάδας γίνονταν κατόπιν εντολών που δίνονταν από ανώτερους αξιωματικούς, κυρίως της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αλλά και της ΕΥΠ, προκειμένου να καταφέρουν να παρεισφρήσουν στα στέκια των αναρχικών ή των αντιεξουσιαστών και να συλλέξουν πληροφορίες για τα σχέδια των ομάδων που δρούσαν στην περιοχή αλλά και σε άλλους χώρους. Η αποστολή τότε είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, αφού καμιά από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του χώρου των Εξαρχείων δεν αντιλήφθηκες το παραμικρό.
Εκείνη την εποχή, υποδιοικητής στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ήταν ο τότε αστυνομικός υποδιευθυντής Φώτης Παπαγεωργίου, ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες των αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που δρουν στη χώρα μας. Ο Παπαγεωργίου –τη δράση του οποίου είχαν αποκαλύψει και παλαιότερα τα «Επίκαιρα»- ήταν γνωστός στην Αντιτρομοκρατική με την κωδική ονομασία «Μπέης», ενώ στην ΕΥΠ, όπου βρίσκεται σήμερα, είναι γνωστός ως «Μπλατσάρας». Θεωρείται στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με εντολή του οποίου και παραιτήθηκε πριν από τον Οκτώβριο του 2009, οπότε και το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία. Αμέσως μετά τις εκλογές, τοποθετήθηκε ως Α΄ υποδιοικητής της ΕΥΠ και ουσιαστικά ανέλαβε όλη την επιχειρησιακή δράση της υπηρεσίας.

Στον υποδιοικητή της ΕΥΠ χρεώνονται εκατοντάδες παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, καθώς και κάθε ατόμου που κρινόταν ως «απέναντι» για το κυβερνών κόμμα. Ο κ. Παπαγεωργίου, αφού απομάκρυνε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και την ΕΥΠ τα στελέχη που είχε τοποθετήσει εκεί η ΝΔ, στη συνέχεια ασχολήθηκε προσωπικά με την ομάδα των Εξαρχείων, με απώτερο σκοπό τη διάλυσή της. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι κινήσεις του σε βάρος της, σε σημείο που οι τριάντα αστυνομικοί και πολίτες που βρίσκονταν στα Εξάρχεια να κινδυνεύσουν. Περίεργα «καρφώματα» και αποκαλύψεις των κινήσεών τους στους επικεφαλής των αντιεξουσιαστών είχαν ως αποτέλεσμα τις επιθέσεις σε βάρος των μελών της ομάδας. Όπως ήταν φυσικό, η ομάδα αυτή διαλύθηκε με την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, ενώ κάποια από τα μέλη της ζήτησαν από την υπηρεσία τους να φύγουν όπως όπως, αφού κάποιος τους είχε «καρφώσει» στους λεγόμενους «αναρχικούς».

Οι «κακές» παρέες…
«Πες μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι», λέει η παροιμία. Η επισήμανση δεν είναι άσχετη, αλλά αφορά στο δράστη που επιχείρησε πριν από λίγες ημέρες να ληστέψει ένα πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι, συνελήφθη, όμως, κατά τη διαφυγή του. Ο δράστης αποδείχτηκε ότι ήταν αρχιφύλακας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ο οποίος μάλιστα, θεωρείται στενός συνεργάτης του Φώτη Παπαγεωργίου, καθώς και του Λευτέρη Χαρδαλιά, του αστυνόμου που φέρεται αναμεμειγμένος στην υπόθεση διαρροής εγγράφων, την οποία αποκάλυψαν πρόσφατα τα «Επίκαιρα». Στους αστυνομικούς που τον ανέκριναν, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι έχει οικονομικά προβλήματα και για το λόγο αυτό προχώρησε στην ένοπλη ληστεία. Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες, ο «ληστής»-αρχιφύλακας είχε συμμετοχή σε ομάδες μπράβων που δρούσαν στην Αττική, εκβιάζοντας ιδιοκτήτες μαγαζιών για να εισπράττουν μεγάλα χρηματικά ποσά…

Του Γιώργου Φιλιππάκη
Περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» (10/11-16/11/11), Σελ. 42.

No comments :

Post a Comment