30/10/2011

Κινέζοι χάκερ πήραν τον έλεγχο δορυφόρων των ΗΠΑ

Δορυφόροι της NASA υπέστησαν παρεμβολές τέσσερις φορές το διάστημα 2007–2008, πιθανόν από τους στρατιωτικούς της Κίνας! Αυτό είναι το πόρισμα μελέτης που θα κατατεθεί στο Κογκρέσο το επόμενο διάστημα από την Επιτροπή Αναθεώρησης των Αμερικανο-Κινεζικών Σχέσεων στους τομείς της Οικονομίας και της Ασφάλειας.

Οι δορυφόροι που χρησιμοποιούνται για την παρατήρηση του εδάφους και του κλίματος της Γης, φαίνεται ότι ελέγχθηκαν για κάποιο διάστημα από Κινέζους χάκερ που έχουν σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Η πρόσβασή τους στο δίκτυο ελέγχου έγινε μέσω κυβερνοεπίθεσης από τον σταθμό ελέγχου πολιτικών δορυφόρων SvalSat (Svalbard Satellite Station) στο Σπιτσμπέργκεν της Νορβηγίας, καθώς το εν λόγω κέντρο χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για τη μεταφορά αρχείων και πρόσβασης σε δεδομένα.

Το πρώτο περιστατικό έγινε στις 20/10/2007, όταν ο αμερικανικός δορυφόρος παρατήρησης του εδάφους Landsat-7 είχε πρόβλημα με παρεμβολές για διάστημα 12 λεπτών. Η δεύτερη παρεμβολή έγινε πάλι στον ίδιο δορυφόρο στις 23/07/2008. Το τρίτο συμβάν έγινε με το δορυφόρο Terra EOS AM-1 στις 20/06/2008 για διάστημα κάτι παραπάνω από δύο λεπτά. Όσον αφορά αυτό το συμβάν, τονίζεται ότι οι χάκερ πήραν τον πλήρη έλεγχο του δορυφόρου, αλλά δεν έδωσαν κάποιες εντολές. Η τέταρτη φορά που παρενέβησαν ήταν στις 22/10/2008 για μια ακόμη φορά στον Terra EOS AM-1, για διάστημα παραπάνω από εννέα λεπτά, όταν και είχαν τον πλήρη έλεγχό του, χωρίς ωστόσο να δώσουν εντολές.

Το γεγονός αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη λειτουργία του ίδιου του δορυφόρου, καθώς κάποιος μπορεί να τον καταστρέψει ή να τον χειριστή προς όφελός του. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι η πρόσβαση σε τέτοιο ανώτατο επίπεδο δίνει την ευκαιρία στους χάκερ να αποκτήσουν όλες τις πληροφορίες για τις δυνατότητες του δορυφόρου, ιδιαίτερα αν πρόκειται για αντίστοιχους, στρατιωτικής χρήσης. Η σύνδεση των συμβάντων με την Κίνα προκύπτει από προηγούμενα γεγονότα, μαζικών κυβερνοεπιθέσεων κατά αμερικανικών εταιρειών, ΜΚΟ, κρατικών ιστοσελίδων κτλ, αλλά κι από το γεγονός ότι τα κινεζικά στρατιωτικά εγχειρίδια προωθούν τέτοιες δραστηριότητες.

http://www.defence-point.gr/news/?p=25144

No comments :

Post a Comment