11/08/2022

Σε εξέλιξη η αντικατάσταση των BMP-1 από M113

Τις τελευταίες ημέρες, κυκλοφορεί η είδηση ότι “ξεκίνησε” η απόσυρση από τις μονάδες των νησιών στην Ζώνη Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ, των παλαιών τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1. Η είδηση διανθίζεται από συνωμοσιολογικού χαρακτήρα φράσεις και αυθαίρετες – εσφαλμένες πληροφορίες, που αποβλέπουν στον εντυπωσιασμό. Τα νησιά “αφοπλίζονται” και οι Σχηματισμοί μένουν “ακάλυπτοι“, είναι φράσεις με τις οποίες περνάνε εντελώς αβάσιμα και παραπλανητικά μηνύματα που υπονομεύουν το εθνικό φρόνημα της κοινής γνώμης. Και καθώς η εξέλιξη αποδίδεται στον εξωφρενικό ισχυρισμό περί κυβερνητικού στόχου “να αφοπλίσει από ΤΟΜΑ όλο το Αιγαίο και να τα στείλει στην Ουκρανία“, είναι προφανής η μικροπολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετείται.

Η επίκληση της συγκρίσεως επιδόσεως βεληνεκούς (χρησιμοποιείται ο εσφαλμένος όρος “ακτίνα δράσης”) μεταξύ του πυροβόλου 73 mm του BMP-1 και του πυροβόλου 20 mm του ΤΟΜΑ Marder 1A3, είναι εντυπωσιακή. Παραλείπεται να αναφερθεί η πτωχότατη ακρίβεια κι ως εκ τούτου το λίαν περιορισμένο πραγματικό βεληνεκές του πυροβόλου χαμηλής πιέσεως του BMP-1, ούτε αποκαλύπτεται ότι είχε παύσει να χρησιμοποιείται, με αποτέλεσμα την παραπλάνηση του γενικώς ανίδεου κοινού. Επιπλέον, η προσπάθεια δυσφημίσεως του Marder 1A3, ως σύστημα με το οποίο έχει συμφωνηθεί η αντικατάσταση των BMP-1, αποδεικνύει ότι υπάρχουν και άλλα ελατήρια. Υποστηρίζεται ότι τα Marder 1A3 που θα παραλάβει ο Ελληνικός Στρατός μαζεύτηκαν από τις γερμανικές μάντρες σε αθλία κατάσταση ενώ η πραγματικότητα είναι ότι τέτοια δεν υπάρχουν αφού ήδη έχουν γίνει σκραπ και τα παραχωρούμενα ανήκουν στον κατασκευαστή, δηλαδή στην Rheinmetall, η οποία έχει διατηρήσει αποθηκευμένο έναν αριθμό. Αυτά επανέρχονται σε ενέργεια βάσει των εργασιών που προβλέπονται για παράδοση και στον ίδιο τον Γερμανικό Στρατό ενώ επιτροπή του Ελληνικού Στρατού που τα επιθεώρησε, τα βρήκε σε κάτι παραπάνω από ικανοποιητική κατάσταση. Μάλιστα, στα οχήματα εγκαθίστανται και υπερσύγχρονα υποσυστήματα, όπως το θερμικό σκοπευτικό 3ης γενιάς.

Αυτό όμως που δεν λέει η “είδηση”, είναι ότι στην θέση των BMP-1 που αποσύρονται, έχουν ήδη μεταφερθεί στις μονάδες οι αντικαταστάτες τους, Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Μ113Α1. Δεν ισχύει δηλαδή η εντύπωση που αφήνεται, ότι η απόσυρση των πρώτων, σημαίνει μείωση του αριθμού των τεθωρακισμένων στα νησιά. Καθώς το παλαιό σοβιετικό όχημα σε ρόλο ΤΟΜΠ χρησιμοποιείτο και με ένα απλό βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ των 12,7 mm ως οπλισμό, από τεχνικής απόψεως, τα δεδομένα δεν αλλάζουν. Μάλιστα το Μ113Α1 μεταφέρει μεγαλύτερο αριθμό οπλιτών και πιο άνετα, στο διαμέρισμα μεταφερόμενου προσωπικού. Επομένως, κανένα κενό δεν προκύπτει. Aντιθέτως, ο εφοδιασμός των μονάδων με υλικό πολύ μεγαλύτερης αξιοπιστίας, που ανέβασε άμεσα τον δείκτη διαθεσιμότητος ο οποίος λόγω των BMP-1 ήταν μέτριος, αύξησε κατακόρυφα την ετοιμότητα και το αξιόμαχο. Τα Μ113Α1 προέρχονται από άλλες μονάδες του ηπειρωτικού κορμού που θεωρούνται εφεδρείες και η μεταφορά τους δεν επηρεάζει κρίσιμες ανάγκες. Επιπλέον, καθώς δεν υπάρχει πίεση, και σε αυτές τις μονάδες, θα επανέλθουν Μ113Α1, από αυτά που θα πλεονάζουν από τους Σχηματισμούς του Δ΄ Σώματος Στρατού οι οποίοι θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τα Marder 1A3.

Οι διαδικασίες άμεσης αντικαταστάσεως των BMP-1 από Μ113Α1 που εφαρμόζονται, είναι οι αυτονόητες που θα έκανε κάθε στρατός ο οποίος όφειλε να διευθετήσει μια παρόμοια κατάσταση, η οποία από κάθε άποψη είναι θετική: παλαιό και αμφιβόλου αξίας υλικό αντικαθίσταται στις μονάδες της ΑΣΔΕΝ από πιο αξιόπιστο και εύκολο στην υποστήριξη ενώ μονάδες στο Δ΄ Σώμα Στρατού εξοπλίζονται με μεταχειρισμένα αλλά πολύ ανώτερα ΤΟΜΑ. Πρέπει να σημειωθεί μάλιστα ότι η διαδικασία αντικαταστάσεως των BMP-1 δεν άρχισε τώρα αλλά από τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με τις οδηγίες της ηγεσίας, προς υλοποίηση της συμφωνίας ανταλλαγής με την Γερμανία.

https://doureios.com/se-exelixi-i-antikatastasi-ton-bmp-1-apo-m113-enishietai-i-etoimotita-tis-asden/

6 comments :

 1. Anonymous11/8/22 13:54

  Έκαναν διευθυντή της ΕΥΠ τον «μαοϊκό» Θ. Δεμίρη

  Την δεκαετία του 1970 είχε υποβάλλει αίτημα στο Πεκίνο και είχε γίνει δεκτός στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Κίνας, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο φοιτούσαν μόνο όσοι κρίνονταν κατάλληλοι ως «ακραιφνείς μαοϊκοί». Και στο οποίο Πανεπιστήμιο γινόταν φυσικά συστηματική κατήχηση για το μαοϊκό κομμουνισμό και ορκίζονταν «αιώνια πίστη» στον Μάο και το έργο του, το Φωτεινό Μονοπάτι!
  Μετά την αποφοίτησή του ο Θ.Δεμίρης, όπως και οι περισσότεροι μαοϊστές της εποχής «αστικοποιήθηκε». Άλλωστε πιο αποτελεσματικά ρίχνεις το «σύστημα» όταν το πολεμάς «από μέσα». Δυστυχώς η πίστη στα νιάτα του του στον Μάο και τον κινεζικό κομμουνισμό, δεν έμεινε χωρίς επιπτώσεις γι’αυτόν, αν και σταδιακά εξελίχθηκε σε έναν καλό διπλωμάτη (βάσει των «προδιαγραφών» του ελληνικού ΥΠΕΞ πάντα): Πριν δέκα χρόνια, το 2012-2013 ο διορισμός του στη Τουρκία είχε σχεδόν ολοκληρωθεί όταν κάποιοι στο υπουργείο Εξωτερικών ανέσυραν τον φάκελο του «μαοϊκού» του παρελθόντος. Και τον «έκοψαν»! Όχι γιατί ήταν μαοϊκός κομμουνιστής στα νιάτα του, αλλά γιατί η σπουδές του στο κινεζικό Διεθνές Πανεπιστήμιο θεωρήθηκε ότι τον είχαν «διαβρώσει» ιδεολογικά για πάντα. Δεν του «κακόπεσε» πάντως: Διορίστηκε πρεσβευτής στην Ιταλία

  ReplyDelete
 2. Anonymous12/8/22 22:31

  https://www.quora.com/Which-is-better-an-American-M113-or-Russian-BMP-1

  ReplyDelete
 3. Anonymous13/8/22 16:35

  ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΚΟΥΡΗΤΗ; ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ;

  ReplyDelete
  Replies
  1. Η ΜΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΔ , ΕΥΠ, (ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ, ΣΤΕΛΕΧΗ, ΑΛΛΟΙ ..."ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ") ΕΒΓΑΛΕ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΡΟΞΕΝΗΣΕΙ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
   Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΘΕΙΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΜΟΛΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΠΩΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΠ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΣΤΕΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ. (ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΑ ΝΑ ΘΑΨΕΙ ΤΟ ΟΛΟΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ.
   ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΠΕΤΥΧΑΝ ΔΙΠΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ , ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ) ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ, (ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ , ΟΜΟΙΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΝΔ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ.
   ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΥΠΑ;ΡΧΟΥΝ ΒΡΩΜΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥΣ , ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝ ΒΓΟΥΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΞΕΝΗΣΟΥΝ ΠΟΛΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ.

   Η ΕΥΠ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟ ΣΚΟΠΟ ΘΕΛΕΙ. ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΥ ΜΕΤΕΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΞ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ (ΟΧΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΠΕΣ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.

   Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΤΟ "ΚΑΤΙΝΑΡΙΟ" ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΕΨΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ , ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΖΗΜΙΑ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ-ΧΩΡΟΥ.

   Η ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΧΑΛΙΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΕΥΠ ΑΝΗΚΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ , ΟΧΙΟ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ; ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΑΝΕ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ. ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ, ΔΕΝ ΗΛΕΓΞΕ, ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΠ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ. Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΙΔΙΚΑ ΜΟΛΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ-ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.

   ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗ , ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ-ΧΩΡΟΥ ΧΕΣΤΗΚΑΝ ΑΝ Ο ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΟ ή ΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ. (ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΔΛΔ Η ΝΔ ΑΠΟ ΑΥΤΟ).

   ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ ΕΒΓΑΛΕ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ, ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΝ "ΕΙΔΙΚΩΝ" (ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΝΟΜΙΖΑΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΩΣ ΤΟ "predator" (ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΠΩΣ ΤΟ ΠΡΟΦΕΡΑΝ ΛΑΘΟΣ, ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤςΕΡΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ) ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ-ΠΑΡΟΧΟ... ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΤΑΥΤΙΖΟΥΝ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ (ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ή/και "phishing" ... ΚΑΘΕ ΗΛΙΘΙΑ ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΧΩΡΟΥ ΦΑΝΤΑΖΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΠΩΣ Η ΕΥΠ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ , ΔΙΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΠΟΙΟΝ/ΠΟΙΑΝ ΕΧΕΙ ΓΚΟΜΕΜΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΤΑ ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ...

   ΤΕΛΟΣ, Η ΕΥΠ ΔΕΝ ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΠ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΕΤΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΙΓΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΘΑ ΑΠΟΡΡΟΦΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. ΑΥΤΗ Η ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ 3ΕΤΙΑ - 5ΕΤΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΥΣΤΙΚΗ. ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ-ΧΩΡΟΥ. Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΩΝ ΑΠΛΩΝ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ.

   Delete
  2. Anonymous14/8/22 16:26

   http://greeknewsondemand.com/2022/08/14/%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf-spyware-%ce%bc%cf%89%cf%81%ce%ad-%ce%b9%ce%b4%ce%bf%cf%8d-%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%80%cf%81%ce%ac%ce%ba%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b1%cf%82/

   Delete
  3. https://scontent.fath4-2.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/296713938_10228257454123688_2950413472282946164_n.jpg?stp=cp1_dst-jpg_s640x640&_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=e3f864&_nc_ohc=l2sSlfUFWdMAX99qVhP&_nc_ht=scontent.fath4-2.fna&oh=00_AT-BRUzPJa42cbVpj2mWQbpxW6lYphDy9RvRnzk37toTYg&oe=62FEC039

   Delete