24/01/2022

Κυβερνοεπιθέσεις στην Βουλή και στα Νοσοκομεία Σωτηρία και Ασκληπιείο

Η επίθεση στη Βουλή έγινε το μεσημέρι 20/1 στο web mail server kai είχε ως αποτέλεσμα να παραβιαστούν περίπου 60 λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου βουλευτών, εργαζομένων και κοινοβουλευτικών συντακτών. Η Διεύθυνση Πληροφορικής διαπίστωσε ότι ήταν σε εξέλιξη προσπάθεια απόκτησης πρόσβασης σε λογαριασμούς του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Βουλής από εξωτερική IP και προκειμένου να αποτρέψει την εισβολή «έκλεισε» όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα. Άμεσα διακόπηκε η λειτουργία του web mail των χρηστών για την προστασία τους και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές. Η Διεύθυνση Πληροφορικής είναι σε άμεση και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να αποτιμηθεί το περιστατικό.

Το βράδυ της Δευτέρας 17 προς την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, χάκερ επιτέθηκαν σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, το Σωτηρία και το Ασκληπιείο της Βούλας. Την επίθεση επιβεβαιώνει ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτης Στάθης. Το ίδιο συνέβη και στο ΝΙΜΤΣ. Πρόκειται για τρία από τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής. «Οι χάκερς μπλόκαραν τα αρχεία των νοσοκομείων και το πρώτο μέλημα ήταν να θωρακιστεί το firewall, δηλαδή να δημιουργηθεί τείχος ασφαλείας έναντι των εισβολέων. Ο server για τα νοσοκομεία Σωτηρία και Ασκληπιείο φιλοξενείται στο control room της 1ης ΥΠΕ, για το ΝΙΜΤΣ δεν έχω εικόνα, καθώς είναι ευθύνη του υπουργείου Άμυνας», λέει ο κ. Στάθης.

Υπεύθυνη αρχή για την διερεύνηση περιστατικών παραβίασης σε κρίσιμες υποδομές αλλά και προτάσεις αυτών είναι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών(ΕΥΠ).

No comments :

Post a Comment