27/01/2022

Η Ε.Ε ενέκρινε το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Συνολικά η Κομισιόν ανακοίνωσε την χρηματοδότηση με 1,037 δισεκατομμύρια ευρώ 5 διασυνοριακών έργων υποδομής για διευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα. Θα παράσχει οικονομική υποστήριξη σε 4 έργα για την κατασκευή και σε 1 για τη μελέτη.

  • Το μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης αυτής της φάσης θα διατεθεί στο έργο διασύνδεσης EuroAsia (657 εκατ. ευρώ) για την υποστήριξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου. Θα συνδέσει τα δίκτυα Κύπρου και Ελλάδας, επιτρέποντας τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και προς τις δύο κατευθύνσεις. Τα 898 χιλιόμετρα υποθαλάσσιων καλωδίων και το μέγιστο θαλάσσιο βάθος των 3000 μέτρων θα σημειώσουν νέα παγκόσμια ρεκόρ για ένα έργο αυτού του είδους.
[Η χρηματοδότηση αποτελεί συνέχεια της επιχορήγησης των 100 εκατομμυρίων ευρώ για τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.]

Τα υπόλοιπα έργα που ενεκρίθησαν:

Σχέδιο Συγχρονισμού Βαλτικής (Baltic Synchronization) :
  • Ενίσχυση του δικτύου στην Πολωνία και την αναβάθμιση της υποδομής μεταφοράς στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία – υποστηρίζοντας έτσι την ενοποίηση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας των Βαλτικών χωρών με άλλα ευρωπαϊκά δίκτυα. (170 εκατ. ευρώ):
  • Γραμμή Aurora: Ανάπτυξη τρίτης γραμμής μεταφοράς μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας προκειμένου να αυξηθεί η ικανότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών και να υποστηριχθεί η ενοποίηση της χερσαίας και υπεράκτιας ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας. (127 εκατ. ευρώ)
[Το έργο "Baltic Synchronization" έλαβε χρηματοδότηση και στο πλαίσιο προηγούμενων προσκλήσεων, με συνολική υποστήριξη άνω των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπογραμμίζοντας και την πολιτική σημασία του έργου].
  • Επέκταση Chiren (78 εκατ. ευρώ): Αύξηση της χωρητικότητας μιας εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία κρίθηκε απαραίτητη για την περιφερειακή ασφάλεια εφοδιασμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και για τη μείωση του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου. Υποστηρίζει επίσης τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στην περιοχή, διευκολύνοντας τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.
  • Northern Lights Phase II (4 εκατομμύρια ευρώ): Αυτή η μελέτη εξετάζει την επέκταση της χωρητικότητας μεταφοράς και προσωρινής αποθήκευσης CO2 στη Νορβηγία, ανοιχτή σε βιομηχανικά clusters από όλη την ΕΕ, με στόχο να καλύψει την πρόσθετη ζήτηση.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment