20/01/2022

ΗΑΕ: Στήριξη στην Τουρκία με ανταλλαγή νομισμάτων ύψους 5 δισ. δολαρίων

Οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων (swap), ύψους σχεδόν 5 δισ. δολαρίων, μία ένδειξη της αναθέρμανσης των σχέσεων που παρέχει στην Άγκυρα χρηματοδοτική στήριξη καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομική αναταραχή. Οι δύο κεντρικές τράπεζες ανέφεραν ότι η συμφωνία θα είναι τριετής με δυνατότητα επέκτασης και το ύψος της ανέρχεται σε 64 δισ. λίρες και 18 δισ. ντιρχάμ (το νόμισμα των ΗΑΕ).

Η συμφωνία ακολουθεί την επίσκεψη της πρίγκιπα του θρόνου του Αμπού Ντάμπι, σεΐχη Mohammed bin Zayed al-Nahyan, στην Τουρκία τον Νοέμβριο, κατά την οποία ο Καβτσίογλου είχε προκαταρκτικές συζητήσεις με αξιωματούχους των ΗΑΕ για μία συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει συμφωνίες swap με την Κίνα, το Κατάρ και τη Νότια Κορέα, συνολικού ύψους περίπου 23 δισ. δολαρίων. Τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν σε 7,95 δισ. δολάρια στις 7 Ιανουαρίου – το χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment