13/01/2022

Το σχέδιο με τους άξονες και τους στόχους πολιτικής της ελληνικής διπλωματίας για την περίοδο 2022-2025

Οι πέντε άξονες γύρω από τους οποίους αναπτύσσεται ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου Εξωτερικών είναι οι ακόλουθοι:
  1. Προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, διευθέτηση διμερών εκκρεμοτήτων με γειτονικές χώρες, καθώς και αντιμετώπιση προκλήσεων σε διπλωματικό επίπεδο μέσω της προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συμφωνίες.
  2. Ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας στην ΕΕ και στον κόσμο.
  3. Ενίσχυση της εξωστρέφειας.
  4. Προβολή και προώθηση των ελληνικών θέσεων και της Ελλάδας στο εξωτερικό καθώς και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Διασποράς.
  5. Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, αναβάθμιση των δομών και εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του.
Οι άξονες συνοδεύονται από 39 στόχους.

Η πλειοψηφία των επτά στόχων του πρώτου άξονα αφορούν την Αγκυρα. Η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία με σκοπό την επίλυση της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο (στη βάση του Διεθνούς Δικαίου) και η ανάγκη διπλωματικής αντιμετώπισης της «τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς», όπως η επίκληση του casus belli αλλά και η «παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και η επιβολή παράνομων συμφωνιών (σ.σ. τουρκολιβυκό μνημόνιο) που δεν εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο», περιλαμβάνονται μεταξύ αυτών. Προκρίνονται η «προώθηση της ολοκλήρωσης της οριοθέτησης όλων των θαλασσίων ζωνών με τις γειτονικές χώρες στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας» αλλά και η ενίσχυση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού «στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο».

Επιπλέον, σημειώνονται η ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και η στήριξη της ευρωπαϊκής τους πορείας, η ενδυνάμωση των σχέσεων με τις παρευξείνιες χώρες, αλλά και η ενίσχυση του ρόλου της Αθήνας σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Κόλπο, αναπτύσσοντας «διμερείς συμβατικές και πολιτικές σχέσεις» με τις χώρες της περιοχής. Τέλος, τονίζονται η σημασία θωράκισης της χώρας «από εξωτερικές απειλές» μέσω προώθησης και ενίσχυσης διμερών συμμαχιών αλλά και «η δημιουργία νέων πολυμερών σχημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

https://www.tovima.gr/2022/01/11/politics/apokleistika-sto-vima-o-odikos-xartis-tis-ellinikis-diplomatias-se-vathos-trietias/

1 comment :

  1. Anonymous13/1/22 13:31

    Στην Άγκυρα θα βρίσκεται αύριο ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Α. Παπανδρέου, όπου θα βραβευθεί μαζί με τον συνθέτη και συγγραφέα Ζουλφού Λιβανελί, από τον δήμαρχο της πόλης, Alper Dasdelen, με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Cankaya.

    Η τελετή βράβευσης θα γίνει το Σάββατο 15 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Άγκυρα, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα συναντηθεί με τους ηγέτες των κομμάτων μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Kemal Kilicdarogku (CHP) και Pervin Buldan (HDP), τον πρόεδρο του Κόμματος Ειρήνης και Προόδου (DEVA) Ali Babacan και άλλους πολιτικούς και διπλωματικούς παράγοντες.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ReplyDelete