17/11/2021

Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας (JINSA): Να αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Σύμφωνα με μελέτη που εξέδωσε με τίτλο “Στο κέντρο των σταυροδρομιών: μια νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ανατ. Μεσόγειο”, το ινστιτούτο αναλύει την κατάσταση στην περιοχή και καταλήγει σε μια σειρά από προτάσεις, στις οποίες η Ελλάδα αντιμετωπίζεται περίπου ως η φυσική λύση για την ενίσχυση των αμερικανικών θέσεων. Η μελέτη αναφέρει ότι η Ελλάδα προσφέρει “εναλλακτικές σε περίπτωση που πιθανή κατάρρευση των αμερικανοτουρικών σχέσεων οδηγήσει τις ΗΠΑ στην ανάγκη απόσυρσης στοιχείων από την Τουρκία- μια πιθανότητα για την οποί οι ΗΠΑ επειγόντως χρειάζεται να αναπτύξουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης”.

Ανάμεσα σε αυτά που προτείνει το JINSA είναι :
  • η μεταφορά τουλάχιστον δύο αντιτορπιλικών Arleigh Burke από την Ισπανία και τη μεταστάθμευση τους σε λιμάνια της Ελλάδας, ώστε να γίνει πιο ορατή η αμερικανική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • η ανάγκη ανάπτυξης δυνάμεων του αμερικανικού στρατού, αεροπορίας, ειδικών δυνάμεων και ακτοφυλακής, “μέσα από πρόσθετες, συχνά υποβαθμισμένες ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένων- αλλά όχι περιορισμένων- στην Αλεξανδρούπολη και στις αεροπορικές βάσεις στη Λάρισα και στο Στεφανοβίκειο”. προτείνεται ο ελλιμενισμός πλοίων εκστρατείας και μεταφορών στη Σούδα, ώστε να μπορεί να γίνεται ταχύτατα η μεταφορά δυνάμεων και υλικών στην Ανατ. Μεσόγειο.
  • ζητείται να εντάσσονται στις δυνάμεις κρούσης των αμερικανικών αεροπλανοφόρων ελληνικές ναυτικές δυνάμεις καθώς και από άλλες συμμαχικές χώρες.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment