19/11/2021

Συνθήκη του Κυρηναλίου: Συμφωνία γαλλο-ιταλικής συνεργασίας

Πρόκειται να υπογραφεί την επόμενη Πέμπτη 25 Νοεμβρίου από τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Μάριο Ντράγκι. Σηματοδοτεί ένα "τέλος εποχής", σε μία συγκυρία τεκτονικών αλλαγών στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική.

Τα κοινά (αν και ενίοτε αποκλίνοντα) ενδιαφέροντα για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, καθώς η συμμετοχή στην χαλαρή ομαδοποίηση των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, έφεραν πιο κοντά τη Ρώμη και το Παρίσι. Όμως η έλλειψη κοινών υποδομών και σταθερών διαύλων πολιτικού συντονισμού απέτρεπε μέχρι τώρα την εμβάθυνση των σχέσεων. Η συνυπογραφή μιας στρατηγικής συμφωνίας γαλλο-ιταλικής συνεργασίας κυοφορείτο από το 2018. Όμως η αντικατάσταση της κυβέρνησης του Πάολο Τζεντιλόνι από τις κυβερνήσεις Κόντε στη Ρώμη καθυστέρησε το σχέδιο. Σύμφωνα με το Bloomberg, που πρώτο δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με την συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί στο Κυρηνάλιο (προεδρικό μέγαρο της Ιταλίας), στην καρδιά της διμερούς συνεργασίας τίθεται η εξοπλιστική βιομηχανία, όπου έως τώρα η ιταλική Avio Aereo και η γαλλική Safran ανταγωνίζονται για την ανάθεση των κινητήρων του Eurodrone.

Η άμεση πρόκληση είναι γαλλική προεδρία στην Ε.Ε. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, οπότε ο Εμανουέλ Μακρόν παράλληλα με την μάχη της επανεκλογής του θα δίνει και τη μάχη να μην επιστρέψει η ευρωζώνη στην προ-πανδημική "κανονικότητα" της δημοσιονομικής αυστηρότητας. Με ζητούμενο την διαιώνιση του Ταμείου Ανασυγκρότησης και με δεδομένο το πλεονέκτημα που προσφέρει στο κλαμπ των "φειδωλών του Βορρά" η αδυναμία αναθεώρησης των κοινοτικών συνθηκών στην παρούσα φάση, ο "λατινικός χώρος" έχει κάθε λόγο να συσπειρωθεί, αφήνοντας κατά μέρος παλαιότερες τριβές. Πόσο μάλλον αν στον υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας πρόκειται να εγκατασταθεί ο Κρίστιαν Λίντνερ του FDP.

https://www.capital.gr/diethni/3595844/gallo-italiki-suspeirosi-apenanti-ston-lintner

3 comments :

  1. Έχουμε τον τελευταίο καιρό γενικότερα πολλές αμυντικές συμφωνίες μεταξύ χωρών.
    Και ερωτώ εγώ ο αφελής, πάμε για γενική σύρραξη ή μου φαίνεται; Να το θέσω ποιο ήπια, από ποιον άραγε να απειλείται η Γαλλία & η Ιταλία; Αν κοιτάξουμε τον χάρτη από πάνω είναι Ε.Ε. και Μεγάλη Βρετανία(άντε πες συμφωνία AUKUS) από κάτω είναι Αφρική(εκτός από την Αίγυπτο,δεν υπάρχει άλλη αξιόλογη δύναμη). Ας πούμε υπάρχει και η Τουρκία ως εχθρός. Μα η Ιταλία εξοπλίζει την Τουρκία, συνέχεια;
    Ας το δούμε με άλλο πρίσμα, και εμείς κάναμε συμφωνία αμυντική συνδρομής με την Γαλλία και μέσα σε όλα θα πάμε ελληνικά στρατεύματα στο Μάλι-Τσάν και δεν ξέρω που άλλου στην Αφρική. Άσε που έχουμε και τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από την συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ. Να υποθέσω ότι η συμφωνία Γαλλίας-Ιταλίας είναι το αντίπαλο της AUKUS; Αλλά και έτσι να είναι, ποιος εγγυάται ότι τα πάντα θα κυλήσουν ομαλά όταν όλοι αυτοί αρχίζουν να εξοπλίζονται για έναν αόρατο εχθρό τους. Και κάτι ακόμα, οι Αφρικανοί θα κάτσουν να δεχτούν μια νέα αποικιοκρατία χωρίς να αντιδράσουν(με τον ποιο απλό τρόπο που μπορώ να σκεφτώ, να συνασπιστούν, τουλάχιστον όσες χώρες συμφωνούν μεταξύ τους ή έχουν κάποιους κοινούς στόχους επίτευξης).
    Εντάξει ξέρω, η διπλωματία έχει και επικοινωνιακά χαρακτηριστικά(για εσωτερική κατανάλωση των πολιτών κάθε κράτους) αλλά άμα πάμε παρακάτω αυτή η όλη κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΕΓΡΑΦΑ ΕΞ ΑΦΟΡΜΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟ-ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ.

      "ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΩ (ΕΧΟΥΜΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ) ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΣΠΑΝΟΥΣ, ΝΑ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΓΙΑ ΑΡΧΗ. ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΩΡΟΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΜΙΚΡΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΩΣ, ΑΛΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΘΟΥΝ, ΟΧΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΩΡΑ. ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΟΜΩΣ ΘΑ ΤΟ ΔΕΧΘΟΥΝ." --- https://isxys.blogspot.com/2021/09/blog-post_44.html ---

      ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, ΤΟ ΜΟΝΟ , ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΙΚΑΝΟ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΗΓΟΥΝΤΑΙ. ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΡΩΣΣΩΝ, ΑΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ Ο "ΠΟΥΤΙΝΙΣΜΟΣ" (ΣΟΙΓΚΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΡΘΟΤΕΡΑ).

      ΓΑΛΛΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. (ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ, ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ)
      Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΣ ΠΟΛΩΝΙΑ ΜΕΡΙΑ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΓΩ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΠΡΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑ-ΣΚΟΤΙΑ.
      Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΜΜΜΟΝΕΣ ΤΗΣ. ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΕΣ. ΘΕΛΕΙ ΚΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ.

      Delete
  2. Όλες οι αμυντικές συμφωνίες έχουν ένα και μόνο στόχο. Την εξασφάλιση των ενεργειακών πόρων. Η Πηγή των είναι στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Αφρική. Οι πιο ισχυρες χώρες της Μεσογείου ενώνονται για να συμπράξουν προς το σκοπό αυτό. Άφησαν έξω την Ισπανία. Η Ισπανία ουδέποτε είχε υπό την κατοχήν της Αφρικανικά Εδάφη, ούτε επιρροή. Και για με έχει και αυτή μερίδιο συμμετοχής, συμπράττει με την Τουρκία.
    Η μόνη χώρα που την άφησαν απ' έξω και δεν ξέρει τι της γίνεται και τρέχει απ' το κατόπι, αλλά ποιός την υπολογίζει, είναι το Μεταπολιτευτικο Δημοκρατικό Καθεστώς. Είναι ενα σμετι, δηλαδή το αρρωστημένο η κουτσό πρόβατο, που τρέχει να προλάβει τα άλλα. Όλα τα άλλα κράτη οργανώνονται και τρέχουν, διότι οι Καιροί ου Μενετοι..

    ReplyDelete