28/11/2021

Γυναίκες Φιλέλληνες: Μεγάλη η βοήθειά των στον αγώνα της παλιγγενεσίας

Υπερεθνικός υπήρξε ο γυναικείος φιλελληνισμός όπως θα σκιαγραφήσουμε παρακάτω. Οι Ελληνίδες όταν μάθαιναν την ύπαρξη φιλελληνικής εστίας απευθύνονταν εκεί για να ζητήσουν βοήθεια, όπως έπραξαν 31 γυναίκες το 1825 με επικεφαλής την λαμπρή λόγια Ευανθία Καΐρη (1799–1866). Στην έκκληση αυτή προς τις «φίλες της Ελλάδος» στην Αμερική για να ευχαριστήσουν για την ύπαρξη γυναικών και ανδρών που κατανοούν τα δεινά τους και δεν κλείνουν τα μάτια τους όπως πολλοί ευρωπαίοι. Η γνωστή αγωνίστρια Μαντώ Μαυρογέννους στέλνει επιστολή στο Παρίσι και απευθυνόμενη σε φιλελληνίδες τις προτρέπει «να στραφούν προς τις βαθύτερες αλήθειες που διέπουν την ανθρωπότητα», και να επηρεάσουν τους άνδρες της Γαλλίας. Μέσω του Βρετανού αξιωματικού και Φιλέλληνα, Blaquiere, στέλνει επίσης επιστολή στις Αγγλίδες Φιλελληνίδες, και ζητά την παρέμβασή τους για την δημιουργία ασύλου για τις γυναίκες και τα ορφανά παιδιά στην Εύβοια.

Οι γυναίκες της δύσεως οι οποίες συγκινήθηκαν και βοήθησαν με κάθε τρόπο την ελληνική παλιγγενεσία είναι πάρα πολλές. Ο Ιστορικός δεν τις κατέγραψε όλες. Περνούν στις σελίδες της Ιστορίας οι πιο σημαντικές. Θα αναφερθούμε σε όσες εντοπίσαμε στα σχετικά ιστορικά κείμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: https://ellinikiafipnisis.blogspot.com/2021/11/Gynaikes-filellines-megali-i-vohtheia-ton-ston-agona-tis-paliggenesias.html

2 comments :

  1. ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ...."ΣΥΡΙΖΑΙΕΣ"...

    "Ανατριχίλα! Την ίδια της την μητέρα είχε βιάσει η Ειρήνη Μούρθου που κακοποίησε την μικρή Μαρκέλλα"

    https://www.newsbreak.gr/egklima/274394/mitera-viasmos-eirini-moyrthoy-markella/

    ReplyDelete
  2. *"Γυναίκες Φιλελληνίδες: Μεγάλη η βοήθειά των στον αγώνα της παλιγγενεσίας"

    ReplyDelete